Siamské krokodíly patria k ohrozeným živočíchom, ničí ich ľudská márnivosť

2023-09-02 12:00:00 |   |    | 

Siamské krokodíly sú vzácne ohrozené živočíchy, ktoré žijú vo voľnej prírode juhovýchodnej Ázie, najmä Kambodže, Indonézie a Thajska. Podľa prevádzkovateľov krokodílích fariem by im paradoxne pomohlo uvoľnenie pravidiel obchodovania s ich mäsom a kožou.



 

Siamské krokodíly (Crocodylus siamensis) sú stredne veľké krokodíly, ktoré dosahujú dĺžku okolo 3 metrov a hmotnosť okolo 150 kilogramov. Majú širokú a plochú papuľu a tmavohnedú až čiernu farbu tela s čiernymi pruhmi a škvrnami na chvoste a končatinách. Mláďatá sú svetlohnedé s tmavými pruhmi na chrbte a bokoch.

Krokodíly žijú v pomaly tečúcich riekach, jazerách, močiaroch a mangrovníkových lesoch. Sú aktívne hlavne v noci a dni trávia odpočívaním na brehu alebo v hlbšej vode. Živia sa prevažne rybami, obojživelníkmi, plazmi a malými cicavcami, dokážu však uloviť aj väčšiu korisť ako pakone, jelene alebo diviaky.

Aj oni však majú svojich predátorov, predovšetkým z radov ľudí, ktorých láka vzácna krokodília koža a mäso. Zmenšujúca sa populácia je však aj dôsledkom degradácie ich prirodzeného prostredia, a tak sa dnes odhaduje, že vo voľnej prírode žije len asi štyristo jedincov.

Tisíce krokodílov siamských sú však chované na farmách kvôli mäsu a najmä koži. Ich prevádzkovateľom od pandémie koronavírusu biznis nejde podľa predstáv, a tak žiadali CITES (Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín) o zmiernenie predpisov o cezhraničnom obchode s plazmi a ich časťami.

To by umožnilo ľahší export mäsa do krajín ako Čína a najmä vývoz krokodílích koží veľkým zámorským módnym značkám na kabelky a topánky. Uvoľnené pravidlá by pomohli Thajsku konkurovať Spojeným štátom, Zimbabwe a Austrálii, ktoré sú významnými vývozcami druhov krokodílov, ktoré nepatria do kategórie najohrozenejších.

Zástupcovia fariem argumentovali aj tým, že úspešné a dobre regulované farmy môžu pomôcť obnoviť aj populáciu divokých krokodílov. Tých vo voľnej prírode Thajska žije len okolo sto, a tak je tento druh v krajine na pokraji vyhynutia.

Zástancovia zmiernenia obchodných pravidiel sa domnievajú, že vďaka úspešnému chovu siamských krokodílov v zajatí by ich lov vo voľnej prírode nebol finančne efektívny a navyše by sa zo zisku dal financovať projekt ochrany týchto vzácnych plazov. Napriek tomu so svojou snahou zatiaľ nepochodili.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa