Dovolenka bez auta: Veľké porovnanie priamych liniek do Chorvátska a Bulharska

2023-07-05 13:00:00 |   |    | 

Chorvátsko i Bulharsko sú krajiny, do ktorých sa každý rok v lete vydáva obrovské množstvo Slovákov. Väčšina z nás volí na cestu osobné auto, do viacerých destinácií pritom pravidelne premávajú z Bratislavy či iných slovenských miest aj lietadlá, vlaky či autobusy.



 

LETECKY

Do Bulharska sa z Bratislavy dostanete priamym letom vďaka spoločnosti Ryanair. Cieľovým letiskom je Burgas Airport asi 10 km od mesta a linka lieta 4x do týždňa – v pondelok, štvrtok, sobotu a nedeľu. Cesta trvá necelé dve hodiny a za spiatočnú letenku zaplatíte v júli okolo 280 eur.

Podobné pravidelné spojenie s Chorvátskom nie je, cestovná kancelária SATUR však ponúka letecké zájazdy do dvoch destinácií. Každú sobotu lieta v letnej sezóne z Bratislavy do Dubrovníka a v rovnaký deň z hlavného mesta a navyše aj Košíc tiež na ostrov Brač.

 

VLAKOM

Priame vlaky do Bulharska bohužiaľ tento rok nepremávajú, spojenie s Chorvátskom však ponúka hneď niekoľko dopravcov. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) zabezpečuje od 3. mája do 7. októbra vlakové spojenie z Bratislavy do Splitu.

EuroNight vyráža z bratislavskej hlavnej stanice každú stredu, piatok a nedeľu o 15:53 a zo Splitu zas každý pondelok, štvrtok a v sobotu o 17:20. Jednosmerný lístok stojí od 29,90 eur vo vozni na sedenie a od 69,90 eur v lôžkovom vozni.

K Jadranskému moru ponúka železničnú dopravu aj spoločnosť RegioJet. Slovenskí turisti môžu využiť vlak jazdiaci na trase Praha – Rijeka trikrát týždenne (piatok, nedeľa, utorok a vždy v nasledujúci deň opačným smerom). Z Bratislavy (stanica Nové mesto) odchádza o 21:30 a do Rijeky prichádza o 10:40 hod.

Cena jednosmerného lístka začína na 28,90 eur vo vozni so sedačkami či 36,90 v lôžkovom vozni. Vlak má zastávky aj v Celje, Záhrebe a Oguline a od železničnej stanice je možné využiť nadväzné autobusy, ktoré jazdia do destinácií ako Makarska, Krk, Pula, Crikvenica, Rabac, Primošten, Zadar či Split.

 

AUTOBUSOM

Podobne ako pri železničnej doprave, ani autobusom sa tento rok bez prestupu do Bulharska nedostanete, Chorvátsko však ponúka možností viac. Spoločnosť RegioJet prevádzkuje pravidelnú autobusovú prepravu na linke Praha – Split a autobusy jazdia počas prázdnin každý deň.

V Bratislave odchádza autobus zo stanice Nivy vždy o 21:30 a po zastávkach v obľúbených dovolenkových destináciách (Zadar, Sukošan, Biograd na Moru, Pakoštane, Vodice, Šibenik, Primošten, Trogir) prichádza do cieľového Splitu okolo 9:30. Opačným smerom autobus jazdí tiež v noci, keď je príchod do Bratislavy naplánovaný na 9:05 hod. Cena za jednosmerný lístok začína na 41 eurách.

Ďalšie priame spojenia ponúka spoločnosť FlixBus, ktorá jazdí celé prázdniny denne z Bratislavy do Dubrovníka (so zastávkami v lokalitách Split, Omiš, Baška Voda, Makarská, Podgora, Drvenik a Ploče). Autobus vyráža o 19:10, v Splite je o 7:05 ráno a do cieľovej destinácie dorazí o 10:50.

Obyvatelia stredného a východného Slovenska ocenia linku FlixBusu, ktorá jazdí denne okrem pondelka a utorka na trase Ždiar – Lomnica – Poprad – Košice – Siofok – Split – Omiš – Baška Voda – Makarská – Podgora – Ploče – Dubrovník. V Poprade je autobus o 13:40, v Košiciach o 15:25, v Siofoku zastavuje o 21:15, v Splite je okolo 5:00 ráno a v Dubrovníku o 9:00.

FlixBus jazdí od 11. júla z Bratislavy aj na ostrov Krk (so zastávkami v lokalitách Malinska, Krk a Baška), a to v štvrtok, piatok, sobotu a nedeľu s odchodom o 19:10 a príchodom do cieľa krátko po 8. hodine. Jednosmerný lístok začína na cene 39,95 eur, platí však pravidlo, že čím je autobus plnší a dátum bližší, tým je cena vyššia. Skorým nákupom sa teda dá výrazne ušetriť.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 11. máj. 2024. Meniny má Blažena.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa