Slovákmi nepoznaná perla Moravy: Toto miesto nesmiete vynechať

2015-12-02 12:00:00 |   |    | 

Dnes sa opäť vrátime na Moravu. Do menšieho mestečka, ktoré v sebe ukrýva tajnú perlu. O Velkých Losinách sa u nás toho veľa nevie. Vyhľadávače neuvádzajú žiadne výsledky na slovenských stránkach akoby kúpeľné mestečko nebolo pre Slovákov zaujímavé. My si ale myslíme opak. V rámci výletu po Morave ho určite treba navštíviť. Tu je dôvod:



 

Zmeškali ste prvú časť článku o Morave? Prečítajte si čo všetko tu môžete navštíviť.

 

Zahriatie vo Velkých Losinách

 

Tak toto je miesto, ktoré jednoducho žiaden cestovateľ nemôže obísť. Možno na prvý pohľad vyzerá ako obyčajné malé moravské mestečko, no skrýva v sebe doslova poklad. Návštevu tohto mesta si naplánujte na niektorý zo slnečných dní. Najprv sa zastavte s Ručnej papierni Velké Losiny. Tu sa dozviete veľa informácií o výrobe papiera, ako sa až po tisíc rokoch dostal z Čína do Európy, a taktiež si pozriete jeho výrobu. Navyše darček v podobe ručného papiera s vodotlačou bude zaujímavým suvenírom pre známych.

 

Presun o 400 rokov dozadu

 

No až potom príde čas na to najzaujímavejšie. Velké Losiny totiž v jednom zo svojich parkov ukrývajú zámok. Skrytý poklad, o ktorom môžeme s čistým svedomím povedať, že nás zaujal tak ako žiaden iný, ktorý sme doteraz navštívili. Prečo sme spomínali, aby ste začali svoj deň práve tu? Nuž preto, lebo na zámku nie je elektrina, takže čo si nestihnete pozrieť za denného svetla, to už neuvidíte. A to by bola škoda. Ukrýva v sebe ozajstné cennosti. A to nehovoríme len o unikátnych originálnych predmetoch, ale aj o príbehu. Príbehu lásky a nenávisti. Ale aj k tomu sa dostaneme.

Najprv sa vrátime k podobe zámku. Postavený bol v prvej polovici 16. storočia a vďaka tomu, že sa mu vyhli všetky boje, povstania a aj vojny, zostal vo svojej nedotknutej podobe až do dnes. Takže naozaj si pozriete pôvodnú renesančnú budovu a dokonca aj vybavenie. Podlahy, tapety, knihy, stoličky (dokonca aj tie privezené z Južnej Ameriky), stoly... Všetkého sa dotýkali aj pôvodní majitelia, však ako inak, keď sa tu od roku 1666 nerobili žiadne výrazné zmeny. Jednoducho sa tu v šere naozaj posuniete o takmer 4 storočia dozadu.

Hovorí vám niečo názov Velké Losiny? Tým, čo milujú históriu a zaujímajú sa o ňu asi áno. A to preto, lebo sa tadiaľto prehnali jedny z najhorších čarodejníckych procesov v širokom okolí. Všetko sa to začalo veľkou láskou. Přemyslav III. miloval Alžbetu Julianu. To bola zrejme jediná pozitívna vec v ich živote. Veľká láska, ktorú začal nahrýzať život. Mali 7 detí, ktoré rýchlo zomreli, v ich období došlo k povstaniam, vyhorela im úroda, trpeli žltačkou... Nešťastia sa na nich zosypalo možno až priveľa. Navyše bola Alžbeta takmer neustále tehotná, čo obmedzovalo jej život. Aj napriek dobrým časom, za ich života tu bolo aj divadlobalet, to najhoršie panstvo ešte len čakalo. Čarodejnícke procesy. Podľa toho čo sa zachovalo, sa Alžbeta rozhodla, že po jej smrti bude jej srdce vybrané a poslané späť do Velkých Losín (zomrela v Poľsku). Chcela to, aby mohla zotrvať so svojimi najbližšími aj po jej odchode. To sa ale nepáčilo jej jezuitskej švagrinej, ktorá sa rozhodla srdce nájsť, a keď sa jej to nepodarilo rozpútali sa na zámku veľmi kruté procesy. Mučenie a následné popravy neprežilo 56 ľudí. Navyše boli všetky informácie dôkladne zničené, aby sa o besnení nik nedozvedel. A ako to potom vieme my? Už vtedy fungovala byrokracia a šikovní účtovníci si nechávali účtenky. Rodinu takéto nešťastie stálo vyše 11 zlatých, a preto popravy splácali ešte ďalšie generácie, vďaka čomu sme sa o nich dozvedeli aj my.

 

Oddych na záver

 

Po tak dlhom dni nám už nezostalo veľa síl, ale na poslednú atrakciu Velkých Losín sme sa ešte zmohli. Sú ňou miestne kúpele, ktoré len nedávno otvorili aj veľké termálne kúpalisko s rôznymi atrakciami. Oddych v teplej vode a v saunách bol tou správnou bodkou za skvelým výletom.  

 

Zaujal vás tento kraj? Rozhodne vám ho odporúčame navštíviť ho a ochutnať z rôznorodej ponuky výletov a chutí.

 

Ak hľadáte ďalšie nápady na cestovanie po Českej republike, navštívte stránku kudyznudy.cz.

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.1/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa