Cestovná kancelária alebo na vlastnú päsť? Akú dovolenku volíte vy?

2015-12-02 08:00:00 |   |    | 

Hneď potom, ako sa cestovateľ rozhodne, kde by chcel tento rok dovolenkovať, prichádza ďalšia dilema. Má sa spoľahnúť na služby cestovnej kancelárie alebo si všetko vybaví vo vlastnej réžii? Obe tieto možnosti majú svoje výhody a nevýhody a je na každom z nás, čo nám viac vyhovuje a ku ktorej alternatíve sa nakoniec prikloníme.



 

Cestovná kancelária

 

Výhody

 

Dobrý sprievodca je výhrou

 

Alfou a omegou každej dovolenky s cestovnou kanceláriou je sprievodca alebo v prípade dovoleniek v dovolenkových rezortoch delegát. Keď tento človek naozaj žije nielen svojou prácou, ale aj krajinou, do ktorej bol pridelený, je to naozaj veľká výhra. V tom prípade je dokonalým zdrojom všetkých informácií. Pomôže vám vybrať lokality a pamiatky presne podľa toho, čo vás zaujíma. S veľkou dávkou entuziazmu vám vysvetlí všetky zaujímavosti o mieste, kde budete dovolenkovať. Taktiež vás vie vopred varovať pred praktickými vecami, ako napríklad obísť dlhé rady na pamiatkach. Ušetrí vám potom veľa času, energie, ale aj peňazí.

 

V niektorých krajinách je to jednoduchšie

 

Najmä v exotických krajinách sa vám môže zísť pomoc sprievodcu, ktorí by s vami bol. Najmä ak nemáte tú istotu, že by ste sa mohli orientovať trebárs v takom Thajsku alebo v Číne, vhodnejšie je ísť v organizovanej skupine. Taktiež sú tu potom destinácie ako súčasný Egypt, kde je bezpečnejšie pohybovať sa v organizovaných skupinách. Tiež je vhodnejšie, ak v menej preferovaných destináciách niekto za vás všetko vybaví a vy nemusíte tápať v neznáme a idete na istotu.

 

Efektívnejšia reklamácia

 

Ak sa vám počas cestovania stane nejaká nepríjemnosť a nie ste spokojní so službami, prostredníctvom cestovnej kancelárie prebehne reklamácia podstatne jednoduchšie. Nemusíte sa dohadovať s cudzincami a pátrať v ich zákonoch, na čo máte právo a kde ste v nevýhode. Riadite sa tak podľa našich zákonov a určite si jednoduchšie vydiskutujete všetky problémy v rodnej reči.

 

Nevýhody

 

Vyššia cena

 

Ak vás zaujímajú počas cestovania aj náklady, cestovné kancelárie sú v jasnej nevýhode. Cestovná kancelária potrebuje zárobok aj na vlastnú réžiu, takže cena sa automaticky navyšuje. Keď cestujete veľa, mohli by sa tieto výdavky časom zbytočne navyšovať a za tieto peniaze by ste si pokojne mohli dopriať inú dovolenku alebo aspoň ďalší poznávací zájazd.

 

Nemôžete si spraviť vlastné plány

 

Hlavne ak sa takto vyberiete na poznávací zájazd, bude to pre vás obmedzujúce. Uvidíte síce všetky hlavné a dôležité pamiatky danej lokality, no utečie vám podstatná atmosféra daného miesta. Sprievodcovia sú za vás zodpovední a keď sa chcete oddeľovať od skupiny, nie sú z toho nadšení. Nemôžete si pozrieť tú ulicu, ktorá sa vám páči alebo zájsť do obchodu so suvenírmi vtedy, keď sa vám to zapáči. V niektorých ohľadoch to potom nepripomína dovolenku, ale školský zájazd.

 

Obmedzený pohľad na danú krajinu

 

Takéto cestovanie vám ponúkne danú lokalitu iba očami sprievodcu. Bude to veľmi obmedzený pohľad a nestihnete si vytvoriť svoj názor, ako keď sa budete túlať tam, kde chcete ísť, spoznáte viac domácich obyvateľov a nasajete lepšie túto atmosféru.

 

Cestovanie na vlastnú päsť

 

Výhody

 

Podstatné šetrenie

 

Oproti nákladom, ktoré budete mať s cestovnou kanceláriou, podstatne ušetríte. Sami si vyberiete cenovo vhodný termín, nakombinujete ceny ubytovania, nájdete lacné možnosti ako napríklad ubytovanie v súkromí, či couchsurfing. Taktiež si môžete pozrieť rôzne zľavové karty, ktoré vám pomôžu ušetriť veľkú časť nákladov na pamiatky. Môžete si zakúpiť vstupy vopred online cez internet, čím opäť ušetríte na výdavkoch a tiež si môžete v mnohých prípadoch určiť presný čas vstupu. V pomere k cestovným kanceláriám ušetríte aj 30 a viac percent.

 

Nikomu sa neprispôsobujete

 

Nie je nič horšie, ako keď natrafíte vo vašej skupinke na otravných turistov, ktorí navyše neustále spôsobujú problémy a vymýšľajú. Stále sa im musíte prispôsobovať a nemôžete stráviť viac času tam, kde by ste chceli. Takto si sami určíte vlastné tempo a urobíte vlastný zoznam miest, ktoré chcete navštíviť. Keď nebudete vládať, sadnete si niekde do kaviarne a potom budete pokračovať tam, kam sa rozhodnete vy.

 

Dostanete sa kdekoľvek

 

Zájazdy s cestovnou kanceláriou sa musia vždy prispôsobiť väčším skupinám a urobiť priemer nárokov všetkých zúčastnených. Zákonite sa tak nedostanete na všetky miesta, ktoré môžete absolvovať počas individuálnej dovolenky. S nimi by ste sa určite nedostali aj do menších pamiatok, nemohli by ste zájsť mimo trasu len preto, že by na vás nejaká malá dedinka počas prejazdu zapôsobila a určite nemôžete čakať, že by ste sa tak stihli toľko, ako keď budete sami.

 

Nevýhody

 

Jazyková bariéra

 

I keď možno patríte k vášnivým cestovateľom, jazykové zdatnosti môžu byť vašou slabinou. A i keď ovládate perfektne angličtinu, nedohovoríte sa s ňou všade. Vynaliezavý človek sa síce vynájde v každej situácii, no ak máte pri sebe niekoho z cestovnej kancelárie, kto vám všetko pretlmočí a povie vám potrebné informácie, je to pohodlnejšie a istejšie.

 

Niekedy sa pomoc zíde

 

Počas cestovania sa môžete dostať do akýchkoľvek nepríjemnosti. Možno ste na ne v duchu pripravení, no keď nastane tento moment, bude to komplikovanejšie, ako sa zdalo. Vtedy vám príde vhod pomoc od niekoho, kto sa v danej krajine vyzná a je naučený riešiť krízové situácie. A keď už nič iné, pomôže vám aspoň to, že s ním môžete hovoriť rodnou rečou a môžete mať pri sebe oporu, s ktorou situáciu prediskutujete a prídete na nejaké riešenie.

 

Idete do neznáma

 

Na internete si môžete vybrať krásny hotel a objednať služby trebárs miestnych tour operátorov. A i keď to vyzerá všetko ideálne, realita môže byť iná. Idete v podstate do neznáma a nemôžete sa spoľahnúť na to, že tam bude delegát, ktorý zariadi zmenu. Až na mieste budete musieť riešiť sami všetky vzniknuté problémy a premýšľať o tom, čo by ste mali rýchlo zariadiť a ako to všetko zmeniť.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa