Petřín patrí k dominantám Prahy: Jediný nevysoký kopec ponúka hneď niekoľko atrakcií

2020-05-11 12:00:00 |   |    | 

Pražský Petřín, to je predovšetkým pohľad na mesto z výšky rozhľadne či bludisko so zrkadlami, ktoré vám našťastie neskrivia charakter, ale len obraz. A láskyplné vyznania znejúce najkrajšie práve na Petrřínskom vrchu. My pripájame pár zaujímavostí, ktoré sa tak často nespomínajú.



 

Malá sestra Eiffelovky

Rozhľadňa na pražskom Petříne je naozaj inšpirovaná dominantou Paríža. Klub českých turistov zaujala Eiffelova veža na svetovej výstave ešte v roku 1889. Okúzlila ich natoľko, že si podobnú stavbu priali aj v Prahe. Výškou síce dorástla len na jednu pätinu svojej „sestry,“ no napriek tomu si pomenovanie „Malý Eiffel“ zaslúži. S obľubou ju tak nazývajú najmä cudzinci.

 

So schodiskom do páru

Veža Petřínskej rozhľadne tak trochu klame telom. Pri pohľade na vežu sa vám bude zdať, že smerom nahor aj nadol budete kráčať po rovnakých schodoch. Prezradíme vám tajomstvo, ktoré väčšina návštevníkov odhalí až priamo vo vnútri veže. Pravda je taká, že schodiská sú dve. Stereotyp z vyhliadkovej trasy teda nehrozí.

 

Pohľadnica stovežatej

Chceli by ste spočítať všetky tie vežičky a veže mesta na Vltave? Z petřínskej rozhľadne to bude jednoduché. Pribaľte si pokojne aj ďalekohľad. Pri dobrej viditeľnosti objavíte v diaľke svätú horu Říp, české Stredohorie, vrch Ještěd alebo masív Krkonôš. Z Petřína odporúčajú počkať si aj na pár dažďových kvapiek. Viditeľnosť je vraj najlepšia práve po daždi.

 

Originálny „nekrivý“ obraz

Bludisko na Petříne s množstvom zrkadiel je obľúbenou atrakciou. Pred tým ale, ako vás doslova pohltia miestne krivé zrkadlá, venujte jeden pohľad aj originálnemu obrazu. Zachytáva boj Pražanov so Švédmi na Karlovom moste. Táto takzvaná dioráma alebo laicky povedané veľkoplošný obraz popisuje udalosť z roku 1648. Má 80 m2 a jeho autorom je viacero umelcov. Primárne ho vytvorili bratia Adolf a Karel Liebscherovci. Adolf sa postaral o zobrazenie deja a Karel o krajinárske a architektonické prvky. Dielo vzniklo za neuveriteľných päťdesiat dní. Dnes vás na ľavý breh Vltavy v polovici 17. storočia prenesie okamžite.

Bludisko bolo postavené v roku 1891 ako provizórny stánok pre Jubilejnú zemskú výstavu. Pôvodne stálo v blízkosti Priemyselného paláca. O dva roky neskôr ho premiestnili na Petřín. Stavba je inšpirovaná gotickou vyšehradskou bránou nazývanou Špička, postavenej v 14. storočí Karlom IV.  Ak by ste chceli poznať krstné mená tých, ktorí bludisko stavali, nájdete ich na malých vlajočkách na jeho streche. Bol to originálny nápad samotných remeselníkov.  A ešte vám uľahčíme aj ďalšie počítanie. V bludisku sa môžete vidieť v celkom 31 obyčajných a 14 krivých zrkadlách.

 

Z Podkarpatskej Rusi do Prahy

Najskôr bol v malej obci pri Mukačeve – Veľké Lúčky. Následne ho predali do väčšej a bohatšej obce a napokon sa z Podkarpatskej Rusi dostáva ako dar do Prahy. Hovoríme o drevenom kostolíku sv. archanjela Michala. Takzvaný karpatský kostolík je celý z dreva a pôvodne bol postavený v druhej polovici 17. storočia.

Po druhom kompletnom rozobraní a prevezení v roku 1929 mu dnes patrí miesto pod Petřínskym vrchom na pražskom Smíchove. Nachádza sa v nádhernej viac ako 17 hektárov rozsiahlej záhrade Kinských. Odporúčanie z Petřína je urobiť si príjemnú prechádzku a zostúpiť práve smerom k Smíchovu do Kinského záhrady. Okrem dreveného kostolíka je tu aj pôvodný letohrádok. Aktuálne sa využíva predovšetkým na národopisné expozície Národného múzea.

Petřín má históriu, je dominantou a ponúka unikátne zážitky. Stačí chcieť objaviť viac ako len to, že je romantický - či už za ruchu dňa alebo v prítmí večera, kedy je atmosféra ešte okúzľujúcejšia.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Jan Vrabec

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa