Česko na bicykli: Tieto cyklotrasy posadia do sedla aj najväčších lenivcov!

2023-07-20 12:00:00 |   |    | 

Medzi Slovákmi rastie popularita dovoleniek na bicykli, počas ktorých môžete spoznávať aj krásne regióny aj v zahraničí. Výborným tipom na takéto výlety je Česká republika. Nachádza sa tam hneď niekoľko zaujímavých cyklotrás, na ktorých si svoje zručnosti môžu vyskúšať ľudia s rôznymi schopnosťami. Rodiny s malými deťmi si môžu vybrať jednoduchší terén na rovine, ale pokiaľ patríte medzi skúsených cyklistov, môžete vyskúšať aj horské terény.



 

Krkonoše

V známom českom pohorí nájdete tri hlavné cyklotrasy. Môžete ich vzájomne prepojiť alebo si z nich zájdite aj k známym pamiatkam či prírodným atrakciám. Prvý okruh tvorí západná časť a nazývajú ju „Od brehov riek po vrcholky hôr“. Prechádza najmä cez kopcovitý terén a časť vedie aj popri rieke Jizera. Zastávku si môžete urobiť v Harrachove, kde je známy areál zimných športov. Okrem toho tam uvidíte aj lokálne sklárne a múzeum venované baníctvu. Krkonoše stred sa zas zameriavajú na „kúzlo veľhôr“ a počas cyklotúry môžete zájsť aj do Špindlerovho mlyna. V tejto lokalite sa nachádzajú tiež zrúcaniny a zaujímavé pôvodné historické stavby. Tretia cyklotrasa sa nazýva Krkonoše východ a dostanete sa po nej priamo do srdca regiónu, kde sa nachádza najvyššia hora v Česku – Snežka. Tunajšie cyklochodníky prechádzajú najkrajšou prírodnou oblasťou a zastávky si môžete urobiť najmä na pekných vyhliadkach.

 

Ostrava – Beskydy

Dovolenku na bicykli môžete spojiť aj so spoznávaním miest. Viacero z nich je prepojených pomocou cyklotrás, ktoré vás z rušného centra zavedú až do krásnej prírody. Jednu z takýchto možností máte v Ostrave. V jej blízkosti sa nachádza nádherné pohorie Beskydy, ktoré je pravým opakom priemyselnej lokality, kde tento chodník začína. Jeho dĺžka je 50 kilometrov a hneď ako sa dostanete z centra, budete prechádzať popri rieke Ostravica. Trasa tam vedie mimo hlavných ciest v srdci prírody a cez nenáročný terén. Vďaka tomu je ideálna aj pre rodiny s deťmi, v prípade potreby si viete vybrať iba menšiu časť úseku. Z historických zaujímavostí počas cesty uvidíte napríklad Slezkoostravský hrad.

 

Moravské vinárske cyklochodníky

Tento druh cyklistických trás sa teší veľkej obľube aj na Slovensku. Predstavte si tú pohodu, keď si budete užívať pomalé presuny medzi jednotlivými vínnymi pivničkami. Vždy si nájdete inú dedinku na prenocovanie, poprechádzate sa po okolí, ochutnáte niečo z domácej produkcie, porozprávate sa s tunajšími vinármi a na druhý deň budete pokračovať ďalej. Ak máte radi takýto druh turistiky, v tom prípade sa vydajte na Moravu. Nájdete tam až 18 rôznych cyklotrás, ktoré dokopy ponúkajú vyše tisíc kilometrov chodníkov. Môžete sa tam teda vracať na niekoľko aktívnych dovoleniek a každý rok objavíte inú krásnu lokalitu. Na výber máte z kratších jednodňových chodníkov, ale k dispozícii je tiež niekoľko viacdenných alternatív na dlhšie výlety. Vychutnávanie vína spojte aj so spoznávaním tunajších regiónov, pretože popri trasách uvidíte niekoľko zaujímavých pamiatok.

 

Cyklotrasy okolo Vltavy

Popri najznámejšej českej rieke vedú hneď dve hlavné cyklotrasy, ktoré sa delia do menších úsekov aj so zachádzkami do okolia. Jedna sa nachádza na pravom a druhá na ľavom brehu Vltavy. Ideálne ich môžete spojiť tak, že sa budete vracať po druhej strane, aby ste tak spoznali nové miesta. Pokiaľ bude na dovolenke väčšia partia, môžete sa spojiť a každý si užije potulky po svojom. Na rovnakom chodníku totiž môžete ísť aj na inlinových korčuliach, nájdete tam aj trasu označenú červenou farbou pre peších turistov a časť partie sa môže vybrať na splav.

 

Cyklotrasy okolo Českej Lípy

Česká Lípa patrí k najobľúbenejším turistickým lokalitám u našich susedov. Vedie okolo nej niekoľko cyklotrás, ktoré z časti prechádzajú priamo cez mesto a okolité dediny, ale aj na samostatných cyklochodníkoch prírodou. Veľkou výhodou je pestrosť rôznych zastávok, kde uvidíte veľa z histórie, zaujímavú architektúru a taktiež prírodné atrakcie. Keďže sú trasy rozdelené do viacerých menších úsekov, ktoré môžete rôzne prepájať, vhodné sú aj na jednodenné výlety, ktoré si naplánujete presne tak, aby to vyhovovalo vašim schopnostiam a možnostiam.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa