Rakúsky Weinviertel - raj cyklistov a vinárov

2022-09-10 13:00:00 |   |    | 

Dolné Rakúsko je známe svojou sieťou kvalitných a zaujímavých cyklotrás. Jednou z oblastí, kde môžete niektoré z nich vyskúšať, je aj vinársky región Weinviertel, ktorý cyklistom ponúka vyše 1600 kilometrov cyklotrás. Hlavne na severe môžete cyklistiku spojiť aj s návštevou viacerých atrakcií. Tunajšie trasy vedú naprieč vinohradmi, cez vínne uličky, ale aj okolo hradov a zámkov. My sme niektoré z nich vyskúšali a východiskovým bodom nám bolo malebné vinárske mestečko Retz.



 

Cez vinohrady a vinárske dedinky

Zaujímavou okružnou cyklotrasou je Weinviertel DAC Radtour, ktorá začína v Retzi na Hlavnom námestí. Prevedie vás okolo veterného mlyna a cez mierne kopčeky s vinohradmi budete pokračovať do obce Obermareksdorf.

Odtiaľ trasa vedie do Waitzendorfu, kde môžete vyjsť na vyhliadku Europawarte St. Benedikt a vychutnať si jedinečný výhľad na okolitý kraj. Trasa následne pokračuje cez obec Pulkau, kde sa oplatí zastaviť v kostole sv. Michaela s jedným z najkrajších neskorogotických krídlových oltárov v Rakúsku z roku 1515.

Následne sa v obci Röschitz môžete posilniť v krásnej vinárskej reštaurácii W4, ktorá disponuje aj bohatým vínnym archívom vín od miestnych vinárov. Zaujímavým vinárstvom v tejto obci je aj Weberkeller s unikátnymi historickými ílovitými rytinami. A na záver návštevy tejto obce odporúčame vyšliapať si to do tunajších vinohradov na vyhliadku Weinviertelwarte, odkiaľ budete mať krásny výhľad na okolie.

Cesta ďalej pokračuje cez obec Platt do vinárskej dedinky Zellendorf s pivničnou uličkou, kde môžete taktiež okoštovať dobré vína. Za návštevu stojí aj susedné najmenšie rakúske vinárske mestečko Schrattenthal  s historickou mestskou bránou, krásnym zámkom a ruinami pôvodného hradu.

Len kúsok je to potom odtiaľ k barokovej kalvárii nad hlavnou cestou, odkiaľ je pekný výhľad  na okolie. Na záver cesty už tesne pred Retzom si môžete urobiť zastávku vo vínnej uličke Öhlbergkellergasse v Pillersdorfe. Miestni vinári vás tu radi privítajú a vo svojich pivničkách vám nalejú svoje vínka. Táto vínna ulička bola vyhlásená za najkrajšiu v celom Dolnom Rakúsku.

Nachádza sa tu zhruba 50 bielych stavieb s typickými zelenými dverami. Počas víkendov od mája do októbra tu miestni vinári pozývajú návštevníkov aj na prehliadku svojich pivničiek, a to každú sobotu o 15.00 hodine. Cena za prehliadku aj so sprievodcom spojená s ochutnávkou vína je 15 € na osobu a je potrebné si spraviť rezerváciu vopred.

 

Za divými mačkami a k majestátnym hradom

Ďalšia pekná cyklotrasa vedie z Retzu do najmenšieho rakúskeho mestečka Hardegg v Národnom parku Thayatal/Podyjí na rakúsko-českom pohraničí. Je o niečo náročnejšia, a tak vám odporúčame požičať si elektrobicykel, s ktorým ju zvládnete ľahšie. Pred vstupom do Hardeggu sa zastavte v modernom interaktívnom návštevníckom centre. V expozícii sa toho veľa dozviete o histórii tohto kraja a o faune a flóre národného parku.

Počas obdobia Železnej opony do tunajšej prírody nezasahoval človek, zachovala sa preto takmer nedotknutá. Na rakúskej strane je toto územie od roku 2000 chráneným národným parkom a v Česku už od roku 1991. V rámci expozície tu uvidíte aj najväčší výbeh divých mačiek v Rakúsku, ktoré v národnom parku voľne žijú. Cez sklo v ňom môžete zblízka pozorovať život dvoch mačiek divých, Friedy a Carla, prípadne sa zúčastniť aj ich kŕmenia.

Oddýchnuť si tu môžete aj v malej reštaurácii s kaviarňou a vziať si aj turistické mapy s tipmi na výlety do okolia. Deti sa môžu vyblázniť na veľkom ihrisku. Po oddychu vás už čaká cesta do Hardeggu, ktoré leží v údolí a nad ním sa vypína impozantný stredoveký hrad, ktorý je však túto sezónu je pre verejnosť uzavretý.

Po moste cez rieku Dyje môžete prejsť do Českej republiky, kde je to len kúsok do obce Čížov, kde si môžete prezrieť pozostatky niekdajšej železnej opony v podobe zátarás z ostnatého drôtu a strážnej veže pohraničníkov.

Pri návrate spať do Retzu si môžete spraviť malú odbočku do obce Felling, kde sa nachádza jediná rakúska perleťová manufaktúra. Vyrábajú tu najmä gombíky, ktorých výrobu si môžete prezrieť,  nakúpiť si suveníry a deti sa môžu pohrať na detskom ihrisku, kde uvidíte najväčší perleťový gombík na svete.

Následne pokračujte po ceste do obce Merkersdorf, z ktorej je to kúsok k zrúcanine hradu Kaja, kde sa často zdržiaval aj český kráľ Přemysl Otakar II. Pre návštevníkov je otvorený iba cez víkendy a do októbra. Nachádza sa tu expozícia nábytku, bývalé väzenie a 50 metrov hlboká hradná studňa.

 

Bicyklom ku svätým kameňom

Poslednou cyklotrasou, ktorou sme sa vydali, bola Chardonnay tour, vedúca z Retzu smerom na sever do obce Oberretzbach. Po ceste sa môžete zastaviť na priam kultovom mieste, Svätom kameni (Heilige Stein) v Mitterretzbachu. Je to sústava dvanástich kameňov, ležiacich asi 300 metrov od hraníc s Českou republikou.

Kamene boli dôležitým kultovým miestom ešte v predkresťanskej dobe a ani po prijatí kresťanstva neboli zničené, ale naďalej hrali dôležitú úlohu. Podľa legendy sa dažďová voda, zachytená v priehlbinách v najväčšom z nich, menila na liečivú. V 17. storočí tu bol postavený kostolík, ktorý však bol za jozefínskych reforiem zbúraný.

Dnes sú tu odkryté jeho základy, nad ktorými je postavená vyhliadková ochodza s krásnym pohľadom na vinice a rakúsko-české pohraničie. Z ochodze vás pobaví aj pohľad na sysle, ktoré sa tu medzi základmi kostola naháňajú. Na tomto magickom mieste stojí malá kaplnka so zvonom, na ktorom radi zvonia najmä deti.

Kúsok od Svätého kameňa, priamo na rakúsko-českej hranici medzi obcami Retzbach a Nanice stojí hraničný žulový stôl s 8 kockami na sedenie. Vytvoril ho roku 2016 rakúsky umelec Peter Klug ako symbol priateľstva a spolupráce.

Keď prekročíte hranicu a prejdete do juhomoravského kraja odporúčame vám zájsť si do krásneho údolia rieky Dyje a jednej z najkvalitnejších a najkrajších viníc Česka – Šobes.

 

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa