Slovensko a Rakúsko spája nový cyklomost: Poďte preskúmať tajomstvá Moravského poľa

2022-05-12 12:00:00 |   |    | 

Marchegg bol založený roku 1260 ako hraničné miesto s neďalekým uhorským kráľovstvom, dnes tvorí hranicu medzi Rakúskom a Slovenskom. Známy je predovšetkým rovnomenným barokovým zámkom a svojimi bocianmi. Tento víkend k nim pribudla ďalšia atrakcia - nový cyklomost „VysoMarch“.



 

Cyklomost VysoMarch

Po známom Cyklomoste slobody (niekedy prezývaný aj Most Chucka Norrisa) v Devínskej Novej Vsi ide v poradí už o druhý cyklomost, ktorý preklenul rieku Moravu v Bratislavskom samosprávnom kraji. Prepojil známu medzinárodnú cyklotrasu železnej opony Eurovelo 13 s rakúskou cyklotrasou Kamp-Thaya-March a umožní cyklistom i peším spoznávať krásy Moravského poľa (Marchfeldu), povodia rieky Morava a Dolného Rakúska.

Cyklomost VysoMarch je situovaný na slovenskej strane v povodí rieky Morava v chránenej krajinnej oblasti Záhorie približne 5 km južne od obce Vysoká pri Morave v okrese Malacky. Na rakúskej strane sa začína priamo v obci Marchegg pri pamätníku colnej stráže. Spojením názvov obcí vznikol aj názov mosta VysoMarch.

Od Cyklomosta slobody je vzdialený 10,5 km proti toku rieky Morava. Možno sa zdá, že je zbytočne blízko, avšak práve sprevádzkovanie druhého mosta výrazne zatraktívni cyklistickú turistiku pre širokú verejnosť z oboch štátov.  Vytvoril sa tým nenáročný zhruba 20-kilometrový cyklookruh, ktorý je vhodný pre rekreačných cyklistov či rodiny s deťmi. V priebehu pár hodín môžete spoznať krásy zámkov Schloss Hof, Marchegg i ďalších zaujímavosti Moravského poľa.

Nový cyklomost VysoMarch má 5-poľovú oceľovú konštrukciu s rozpätím hlavného poľa 80 metrov a oboch predpolí 2 x 25 metrov. Predpolia hlavného objektu na slovenskej i rakúskej strane sú vyhotovené ako monolitické železobetónové konštrukcie. Maximálna výška pilierov je 17 metrov a na rieke ostala minimálna plavebná výška 7 metrov. Celková dĺžka mosta je 270 metrov a šírka 4 metre.

Most svojou konštrukciou zapadol do prírodného obrazu krajiny a okolia. Rekonštrukciou prešla aj cyklotrasa medzi obcou Marchegg a tunajšou železničnou stanicou, kde pribudli uzamykateľné cykloboxy.

 

Marchegg

Po otvorení cyklomosta VysoMarch očakáva obec Marchegg nápor slovenských turistov na čo sa aj patrične pripravuje. Marchegg založil už v roku 1260 český kráľ Přemysl Otakar II. ako toho času najväčší opevnený mestský komplex v strednej Európe. Na zámku a jeho okolí nájdete ešte aj dnes kamenných svedkov z čias jeho založenia.

Český kráľ Přemysl Otakar II. prezývaný aj ako „Kráľ železný a zlatý“ je s týmto regiónom priam osudovo spojený. Na Moravskom poli 26. augusta 1278 prišiel o život v bitke s rímskym kráľom Rudolfom Habsburským. Marchegg je pyšný na svojho zakladateľa a uprostred obce mu postavilo sochu v nadživotnej veľkosti.

 

Dolnorakúska krajinská výstava

Ťahúňom tohtoročnej sezóny v regióne  je 41. Dolnorakúska krajinská výstava 2022 na novo zrekonštruovanom barokovom zámku Marchegg. Zámok bol pôvodne postavený ako vodný hrad a bol súčasťou mestského opevnenia. Po 400 rokoch bola priekopa zasypaná, rohová bašta odstránená a hrad sa premenil na barokový zámok. Od tých čias slúžil ako poľovnícky zámok a letné sídlo uhorskej kniežacej rodiny Pálffyovcov.

Výstava pod názvom „Tajomstvá Moravského poľa – Človek. Kultúra. Príroda.“ bude na zámku až do 13. novembra 2022. Jej ťažiskom je úzky vzťah človeka a prírody v priebehu dejín v tomto regióne medzi dvoma metropolami Viedňou a Bratislavou. Výstava je vhodná pre celé rodiny, keďže poskytuje napínavú prechádzku dejinami s interaktívnymi prvkami, ktoré zabavia najmä deti.

Vedie od osídlenia človekom až do súčasnosti a poskytuje pútavé pohľady na potencionálnu budúcnosť tohto osobitného pruhu zeme a jeho prírodný priestor. Veď už pred 30 000 rokmi ľudia zanechali stopy v tomto regióne v srdci strednej Európy. Moravské pole je dnes intenzívne využívanou kultúrnou oblasťou a chráneným biotopom pre rozmanitú flóru a faunu.

V barokových priestoroch zámku ožila minulosť v rámci deviatich tematických okruhov. Témami sú: Divoká krajina, Nová domovina, Život pri dvoch riekach, Pruh zeme vo vrecku, Bojové pole a ihrisko pre dvorné hry, Skrotený Dunaj a vzácna ropa, Obilná komora Moravské pole, Plynulé staré a nové hranice a Prírodná krajina, ktorá stojí za ochranu.

Výstava je sprístupnená počas celého týždňa od 9.00 – 18.00 hod, posledný vstup je o 17. hodine a prehliadka trvá zhruba 75 minút. Vstupné pre dospelých je 11 eur, dôchodcovia, študenti a ZŤP zaplatia 10 eur, žiaci 3,50 eur a deti do 6 rokov majú vstup zdarma. Rodinná vstupenka pre dvoch dospelých s najmenej jedným dieťaťom je za 20 eur, prípadne jeden dospelý najmenej s jedným dieťaťom 10 eur. S Dolnorakúskou kartou máte jeden voľný vstup.

Za príplatok 3,50 eur môžete mať denne o 10.30, 14.00 alebo 16.00 hodiny prehliadku aj s výkladom sprievodcu. K dispozícii je na objednávku aj slovenský sprievodca. Výstave musíme vytknúť len jednu vec, nie sú k exponátom pripojené popisky v inom jazyku ako nemčine. Organizátori výstavy nás ale uistili, že sa pripravuje audiosprievodca, ktorý bude v dohľadnom čase k dispozícii aj v slovenčine.

 

Raj bocianov

Mnoho návštevníkov zavíta do Marcheggu aj kvôli bocianom. Obec je preslávená najväčšou kolóniou bielych bocianov hniezdiacich na stromoch v strednej Európe. Bocianie hniezda však uvidíte aj na komínoch tunajšieho barokového zámku.

Je ich tam dvanásť a na jednom z nich je umiestnená aj kamera, ktorá vám umožňuje nahliadnuť priamo do hniezda a  pozorovať život v ňom. Obrazovka je umiestnená v prízemí zámku, kde je bocianie centrum (Bociani dom).

Tu si môžete za 3,50 Eur zakúpiť špeciálnu prehliadku kolónie bocianov s názvom „ V ríši bocianov“. Koná sa denne o 15.00 hodine od konca marca do polovice augusta. Počas nej sa od sprievodcu dozviete všetko zaujímavé zo života tohto opereného krásavca.

My sme sa napríklad dozvedeli to, že prvé bociany tento rok prileteli do Marcheggu už 3. marca a pravidelne odlietajú 15. augusta. Ďalej nám bolo vyvrátené, že bocian biely, ktorý je považovaný za symbol rodiny a traduje sa o ňom, že nosí deti, vraj žije až rozprávkovo verný život. Takže neverte mýtu, že bocian je verný po celý život v jednom páre a dokonca ani nežije len v jednom hniezdne.

Ale zato platí, že bociany sú skvelými rodičmi, kde sa o potomkov striedavo starajú obaja rodičia. Po celom Rakúsku sa dodnes dodržiava zvyk označovať si domy, kde sa narodilo dieťatko, plastovým alebo dreveným bocianom s modrými alebo ružovými dekoráciami, podľa toho, či sa narodil chlapec alebo dievča.

A ešte vám prezradíme niekoľko zaujímavých čísiel. Bocianie hniezdo váži 800 až 1000 kilogramov,  pričom dospelý bocian váži len zhruba 2,5 až 4,5 kilogramy. Dĺžka jeho tela 95 až 110 centimetrov a rozpätie krídiel 180 až 220 centimetrov. Priemerne sa dožívajú 12 až 15 rokov, ale výnimkou nie sú jedince staré aj 25 - 27 rokov.

Bocianom  sa v prírodnej záplavovej rezervácii v okolí zámku, ktorú obhospodaruje WWF (Svetový fond na ochranu prírody), veľmi darí. Sledovať ich život môžete z drevených pozorovateľní. Ak budete mať šťastie, pri prechádzkach môžete vidieť aj bobry či stáda poľských poníkov. Táto pôvodná robustná konská rasa žije po celý rok v rezervácii lužného lesa a je dokonale prispôsobená životu v prírode.

Objavovanie však pokračuje aj okolo zámku. Po dvoch okružných cestičkách môžete ísť na prechádzku okolo Marcheggu ku kamenným svedkom minulosti. Historická cestička vedie okolo mestských múrov ku kostolu či  k historickej uhorskej bráne.

 

Schloss Hof v znamení pompézneho stolovania

Ak sme vás nalákali na vyskúšanie si nového zhruba 20-kilometrového cyklookruhu cez most VysoMarch s návratom do Devínskej Novej Vsi cez Cyklomost slobody, nevynechajte ani návštevu dolnorakúskeho barokového skvostu, zámku Schloss Hof.

Tento rok sa okrem množstva akcii na tomto zámku koná aj mimoriadna výstava “Poklady na cisárskej slávnostnej tabuli“, ktorá prezentuje jedinečné kúsky z kolekcie cisárskeho striebra a nádherných jedálenských servisov. Drahocenné umelecké diela zo striebra, zlata, porcelánu a skla poodhalia pompéznu prezentáciu a podmanivé spôsoby kultúry stolovania na cisárskom dvore od baroka po historizmus. Výstava je prístupná denne od 10:00 do 18:00 hod. až do 1. novembra 2022.

Zaujímavú výstavu „Keď vás cisár pozve k stolu“ si môžete pozrieť aj v susednom zámku Niederweiden, ktorý je súčasťou zámockého komplexu Schloss Hof. Pri prehliadke nazriete do tajomstiev dvornej kuchyne. Výstava pôsobivo odkryje množstvo zaujímavostí, predstaví rozmanité úlohy dvorného hospodárstva a neuveriteľné náklady, ktoré boli vynaložené na opulentné ceremónie, určené pre potešenie panstva.

Vstupné platné do oboch zámkov je pre dospelých 19 eur, deti od 6 do 18 rokov zaplatia 11 eur. Rodinná vstupenka (2 dospelí a max 3 deti) je za 49 eur. Prehliadky so sprievodcom sú plus 4 eur za dospelého a pre deti 2 eur.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa