Víkend vo Viedni: Mesto valčíkov sa vám vryje pod kožu

2021-10-28 08:30:00 |   |    | 

Viedeň je najväčším turistickým lákadlom Rakúska a zároveň je tak blízko Bratislavy, že je ideálnym miestom na víkendový výlet. Vo Viedni si prídu na svoje všetci. Milovníci histórie, majestátnej architektúry, umenia, múzeí, zábavy i dobrého jedla. Mesto vás uchváti svojou majestátnosťou, impozantnými palácmi, ale aj parkmi s množstvom zelene a kvetov v samom centre. Historické pamiatky sú všetky pokope, stačí vám teda len mapa do ruky a môžete vyraziť.



 

Schönbrunn – rakúska odpoveď na zámok vo Versailles

V prvom rade vám odporúčame navštíviť majestátny zámok Schönbrunn s rozsiahlymi záhradami. Názov Schönbrunn sa odvodzuje od prameňa, ktorý je v parku stále k videniu. Traduje sa, že kto sa z neho napije, mal by do roka a do dňa skrásnieť. Teraz na jeseň tu nie je ani toľko turistov, tak sa môžete pokojne poprechádzať  celým areálom, ktorý hrá všetkými farbami jesene.

Ale aj samotný zámok sa oplatí navštíviť. Nahliadnite do prepychových komnát, v ktorých kedysi žila rakúska cisárovná Alžbeta Bavorská, známa ako Sisi, s manželom Františkom Jozefom I. Prehliadka bohato zlatených rokokových siení vám vyrazí dych.

Za návštevu stojí aj tunajší park so zámockými záhradami či labyrintom s fontánami. Impozantný výhľad na zámok a Viedeň je z dominanty parku Gloriette, čiže víťazného oblúka. Ten bol postavený na počesť Habsburgovcov ako pripomienka víťazstva nad Prusmi v bitke pri Kolíne z roku 1757. Dnes tam nájdete kaviareň a vyhliadkovú plošinu, kde si pri dobrej káve môžete vychutnať jeden z najkrajších pohľadov na zámok i mesto.

Súčasťou areálu je aj najstaršia zoologická záhrada z roku 1752, ktorú založil cisár František I. Lotrinský, manžel Márie Terézie. Na záver si môžete v zámockom areáli pozrieť Wagenburg, múzeum kočov, ktoré vám predstaví „vozový park“ viedenského dvora.

 

Kult Sisi je večne živý

Počas chladných mesiacov roka sa Habsburgovci presúvali do jedného z najväčších palácových komplexov sveta, do paláca Hofburg v centre Viedne. Dnes sa v ňom nachádzajú viaceré múzeá s prvotriednymi zbierkami, rakúska národná knižnica či slávna Španielska jazdecká škola s drezúrou lipicánov. Je tu aj kongresové centrum a sídli tu aj rakúsky prezident. K najnavštevovanejším múzeám tu patrí Sisi Museum, nachádzajúce sa v cisárskych apartmánoch.

Dozviete sa tu všetko o legendárnej osobnosti cisárovnej Alžbety, známej pod prezývkou Sisi. Uvidíte tu jej osobné predmety a najznámejšie portréty. Nazriete do jej súkromia, dozviete sa o jej odpore voči dvornej etikete, či jej posadnutosti štíhlosťou a kultom krásy.

 

Žraloky uprostred Viedne

V centre Viedne, hneď vedľa známej ulice Mariahilfer Straße a trhu Naschmarkt sa nachádza akvarijno -zoologická výstava Haus des Meeres -Dom mora.  Sídli v unikátnej jedenásťposchodovej budove, ktorá bola postavená počas II. svetovej vojny a mala slúžiť na protileteckú obranu. Aj vďaka tejto neobvyklej architektúre je možné, aby sa tu cez dve podlažia rozprestieralo nové 360° akvárium s objemom cez 300 000 litrov vody, ktoré je prístupné návštevníkom zo všetkých strán.

Je domovom žralokov útesových a bielych a medzi korálmi sa tu preháňa množstvo farebných tropických rýb. Jednotlivé poschodia sú tematicky rozdelené, uvidíte tu napríklad krokodílí park, tropickú sekciu, viacero akvárií a terárií, napodobeninu džungle a presklený tunel s morskými rybami. Voľne tu poletujú exotické vtáky, či pobehujúce malé opice, ktoré sa ľudí neboja a bez problémov sa s vami odfotia. Terária obývajú hady, jaštery a rôzny cudzokrajný hmyz.

Na samotnom vrchu budovy sa nachádza panoramatická reštaurácia Ocean Sky s krásnymi 360° výhľadmi na celú Viedeň. Dostanete sa sem dvoma výťahmi, vnútorným, ktorým vás vyvezie k expozíciám zvierat, ako aj vonkajším panoramatickým, ktorý vedie priamo z prízemia na strešnú terasu.

 

Obrazy nevyčísliteľnej hodnoty

Vo Viedni nevynechajte ani návštevu svetoznámej galérie Albertina. Aktuálne tu až do 9. januára 2022 vystavujú najznámejšie diela fenomenálneho talianskeho maliara Amedea Modiglianiho, v rámci výstavy „Modigliani – Revolúcia primitivizmu“.

Snáď každý, kto sa len trochu zaujíma o umenie si vybaví jeho ženské akty a melancholické portréty žien s pretiahnutými tvárami, ostrými nosmi, zasnívanými pohľadmi s mandľovými očami a úzkymi perami. Modigliani počas svojho krátkeho života vytvoril len niečo cez 300 umeleckých diel, napriek tomu sa stal jedným z najvýznamnejších a najdrahších umelcov 20. storočia.

Expozícia vo Viedni sústreďuje jeho hlavné diela z najrenomovanejších svetových múzeí a súkromných zbierok. Okrem Modiglianiho si môžete pozrieť aj stálu výstavu „Monet-Picasso“.  Uvidíte tu diela Moneta, Degasa, Cézanna, Renoira a Matissa, či ruských avangardistov ako Malewitsch, Kandinský a Chagall. Surealistov zastupujú Magritte, Max Ernst a Miró. A na záver uvidíte diela Picassa od jeho raných kubistických prác až po experimentálne neskoré dielo.

V marci 2020 otvorila Albertina len pár minút chôdze  od pôvodnej budovy svoju pobočku Albertina modern . Tu nájdete diela rakúskeho a medzinárodného umenia od roku 1945 po súčasnosť.

 

Viac tipov na návštevu Rakúska nájdete na stránke austria.info/sk.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa