Reblauský expres - jeden z najpopulárnejších turistických vlakov v Rakúsku

2022-08-08 12:00:00 |   |    | 

Premýšľate, kam sa najbližšie vybrať na výlet a kde by ste zažili niečo netradičné? Vyskúšajte jazdu na jednom z najpopulárnejších turistických vlakov v Rakúsku - Reblauským expresom (Reblaus Express). Tento nostalgický zážitkový vlak premáva na severe Dolného Rakúska, pri hraniciach s Českou republikou medzi mestečkami Retz a Drosendorf. Jazdou po tejto jedinečnej trati môžete spoznať najkrajšie miesta tamojšieho regiónu.



 

Jazda rozprávkovou krajinou

O Reblauskom exprese sa hovorí, že je to najkrajšie spojenie medzi dvoma dolnorakúskymi regiónmi - vinárskou oblasťou Weinviertel a lesnatou oblasťou Waldviertel. A toto označenie nedostal tento nostalgický zážitkový vlak len tak.

Vlaková súprava si to pokojne šinie po 40-kilometrovej trati medzi nádhernými slnkom zaliatymi retzskými vinohradmi Weinviertelu a tichými lesmi a rybníkmi Waldviertelu. Pri tejto jazde idylickou krajinou rýchlo zabudnete na starosti a zhon všedného dňa a uvidíte mnoho jedinečných zaujímavostí Dolného Rakúska.

Počas cesty môžete využiť aj služby bezplatného audiosprievodcu, ktorý vám vo výklade porozpráva o histórii tejto železnice a zaujímavostiach regiónu, ktorým cestujete. Stačí si do vášho telefónu stiahnuť bezplatnú aplikáciu Hearonymus, vyhľadať kľúčové slovo „Reblaus express“ a máte zvukového sprievodcu k dispozícii na neobmedzene dlho.

 

Škodca, ktorý neškodí

Názov vlaku je netradične odvodený od škodcu na viniči – vošky révokaza (fyloxéra viničová), ktorý je postrachom všetkých vinárov. Tým však nevadí, ak sa medzi ich vinohradmi preháňa po nej pomenovaný Reblauský expres, ktorý každoročne do tohto regiónu privezie tisíce návštevníkov, z ktorých väčšina rada ochutná aj ich miestne vína.

Už prvú ochutnávku skvelých regionálnych vín spolu s malými kulinárskymi zážitkami môžete zažiť počas jazdy v špeciálne prebudovanom vozni na typický vínny šenk – Heurigenwagon. Tu vás budú rozmaznávať regionálnymi pochutinami, osviežujúcimi nápojmi z hrozna a vynikajúcimi vínami miestnych vinárov.

Vlakovú súpravu tvoria tmavozelené vagóny, ktoré ťahá dieselová lokomotíva. Bicykle sa prepravujú v špeciálnom služobnom vozni zadarmo, je však ideálne si dopredu spraviť aj bezplatnú rezerváciu. Počas prázdnin totiž jazdí týmto vlakom aj veľa cyklistov využívajúcich blízku cyklotrasu Reblaus Express Radweg s dĺžkou zhruba 51 kilometrov, ktorá vedie cez malé dedinky, vinice a polia od Drosendorfu po Retz a opačne.

 

Zaujímavosti na trase

Na trase vlaku sa nachádza celý rad turistických zaujímavostí, ktoré sa oplatí preskúmať. Vlak zastavuje na 10 železničných staniciach, kde je možné vystúpiť a podniknúť krásne výlety. V Drosendorfe sú vám k dispozícii prehliadky historického centra so sprievodcom.

Stanica Niederfladnitz a zastávka Pleissing-Waschbach sú zase výborným východiskom do národného parku Thayatal-Podyjí, ktorý sa rozprestiera na rakúsko-českom pomedzí. Na stanici v Geras-Kottaune je možné navštíviť prírodný park Geras či krásny premonštrátsky kláštor založený v roku 1153.

V meste Retz sa môžete vydať do unikátneho starého zážitkového podzemia, ktoré sa nachádza priamo pod historickým jadrom mesta. Jeho celková dĺžka dosahuje zhruba 21 kilometrov a zaberá tak väčšiu plochu ako sieť ulíc na povrchu mesta. Táto historická niekdajšia vínna pivnica, ktorá je svojou rozlohou najväčšou v Rakúsku, je vyhĺbená v podloží z morského piesku, má tri poschodia a siaha až do hĺbky 20 metrov.

Ak by ste chceli vidieť Retz z vtáčej perspektívy, vyjdite si po 130 schodoch na vyhliadku 57-metrovej radničnej veže, odkiaľ budete mať mestečko a široké okolie ako na dlani. Z veže uvidíte aj na kopčeku nad mestom takmer 170 rokov starý veterný mlyn Retzer Windmühle a vedľa neho barokovú kalváriu s vojenským cintorínom z 1. svetovej vojny.

 

Jazdí už viac ako 100 rokov

Železničné spojenie medzi Drosendorfom a Retzom bolo vybudované v roku 1908, kedy sa táto trať napojila na Rakúsku severozápadnú železnicu vedúcu z Viedne cez Znojmo do Jihlavy a ďalej do severných a východných Čiech. Najprv ju spravovali Dolnorakúske zemské železnice, neskôr bola prevedená na štát.

Rakúske spolkové železnice (ÖBB) prevádzkovali túto trať až do 9. júna 2001, keď ňou prešiel posledný pravidelný osobný vlak. Atraktívny turistický potenciál tohto regiónu však zaručil, že už rok po ukončení pravidelnej prevádzky sa vlak vrátil na koľajnice, a to vo forme turistickej linky.

Previezť sa ním môžete počas sezóny trikrát denne, každú sobotu, nedeľu a vo sviatok od konca apríla do 1. novembra s vinárskym (Heurigenwagon) a cyklovagónom (Raddwagon) a aj každý piatok od 8. júla do 2. septembra. Mimoriadne jazdy sa uskutočnia ešte v pondelok 31. októbra a na Štedrý deň 24. decembra, kedy bude vypravený ako vianočný vlak.

Jednosmerný lístok vyjde dospelú osobu na 15 eur, deti zaplatia 7,50 eur. Spiatočný lístok stojí 20 eur a deti zaplatia 10 eur. Lístok pre vášho štvornohého miláčika stojí 5 euro, ale pes musí mať vôdzku a náhubok. S turistickou Niederösterreich – CARD máte jednu jednorazovú spiatočnú cestu ročne bezplatne.

Cestovný poriadok vlakov je nastavený tak, aby ste mohli absolvovať zaujímavé výlety k turistickým cieľom tohoto kraja. Na vaše rodinn, alebo pracovné akcie si môžete prenajať vagón, alebo aj celý vlak. Vlak má kapacitu 260 miest na sedenie a ak si ho prenajmete celý na trati Retz – Drosendorf – Retz, zaplatíte 2.800 eur. Čo tak usporiadať si takú netradičnú svadbu či oslavu narodenín vo vlaku?


 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa