Maďarský parlament postavený i slovenskými rukami

2013-12-04 16:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Ak by ste mali všetky parlamenty sveta hodnotiť podľa našej budovy, tak by ste ich pri spoznávaní krás a pamiatok jednotlivých štátov z diaľky obchádzali. No nie všade poslanci rokujú v tak nudných miestnostiach a popýšiť sa môžu nádhernými priestormi, v ktorých je radosť pracovať. Jednu z takýchto perál máme i v našej blízkosti. Maďarský parlament je povinnou zastávkou pri návšteve Budapešti a často sa nachádza i v ponuke poznávacích zájazdov, ktoré organizujú naše cestovné kancelárie.



Víťaz z trojice kandidátov

Okolo budovy maďarského parlamentu vedie mnoho našincov humorné diskusie. Jeho múry a interiéry totiž vystavalo toľko slovenských rúk, že sa ho niektorí neboja označovať ako slovenský parlament. Už pri príchode k jeho budove, ku ktorej sa dostanete električkou číslo 2, pochopíte, že naň môžeme byť právom hrdí. Robotníci a architekti odviedli dokonalú prácu, ktorá s pýchou stráži okolo tečúci Dunaj. Ak sa už budete nachádzať v jeho blízkosti, vyjdite si aj na hradný vŕšok a pozrite si ho aj z druhej strany rieky, kde úžasne vynikne popri postupne sa rozvíjajúcom meste. Môže za to i pravidlo, podľa ktorého nemôže byť žiadna budova v jeho okolí vyššia, aby dokázal dostatočne vyniknúť.

Jeho výstavba začala v roku 1885, keď v tom čase vyhrala táto alternatíva spolu s ďalšími dvoma návrhmi. Spolu s ním sa začali stavať aj ďalšie budovy, no po ukončení prác bol predsa len potvrdený víťaz, v ktorom v roku 1904 mohli po prvýkrát uzniesť politici svoje prvé rozhodnutia. Národná pýcha Maďarov patrí medzi najväčšie parlamentné budovy v Európe a zároveň sa môže pochváliť najhonosnejšími priestormi.

 

S cennými klenotmi

Prehliadka parlamentu sa začína z jeho zadnej časti. Ešte pred vstupom si všimnite i večný oheň, ktorý horí v jeho tesnej blízkosti. Do budovy sa možno dostať troma vchodmi, no len jeden z nich je určený pre bežné návštevy. Zvyšné dva patria politikom. Ako prvú dominantu uzriete mohutné schodisko, ktoré vás vovedie do hlavnej časti. Na chvíľku sa budete cítiť ako v historickom zámku uprostred nejakej rozprávky. Dômyselná výzdoba vytvorená hrou detailov a luxusne pôsobiace priestory nestrácajú nič na svojom čare ani toľko rokov po ich prvom oficiálnom otvorení.

Počas prehliadky si môžete pozrieť aj korunovačné klenoty. Práve medzi nimi sa nachádza i koruna, ktorá je predmetom sporu medzi našou krajinou a Maďarskom. Keďže ide o skutočne vzácny predmet, neustále je strážený hradnou strážou. Potom sa môžete prejsť priestormi, ktoré vám svojou krásou vyrazia dych. Na ich výzdobu boli totiž použité desiatky kilogramov zlata, aby im tak dodali na pompéznosti. Časť výstavy je venovaná i bývalým panovníkom a erbom maďarských miest. Tie sa potom postupne prelínajú i na vonkajšej výzdobe.

Čerešničkou na torte je samotná rokovacia miestnosť. Ako vystrihnutá z dobového filmu, ktorá vás prinúti vstúpiť do nej s rešpektom. Pozornosť určite zaujme aj netradičný spôsob kúrenia, ktorý v minulosti využívali vtedajší pracovníci parlamentu.

 

Vstupné je zadarmo

Dobrou správou je, že ako občania Európskej únie máme do priestorov parlamentu vstup zadarmo. Vstup do jeho priestorov je každý deň od 8.00 do 16.00, v lete je otvorené o dve hodiny dlhšie a v nedeľu majú skrátenú pracovnú dobu len do 14.00. Ešte predtým, ako sa do týchto priestorov vyberiete, musíte si zistiť, kedy zasadá parlament a či aktuálne neprijímajú zahraničnú návštevu, pretože v tom čase je budova pre verejnosť uzavretá. Prehliadky sú pravidelne v maďarskom jazyku, no pred vchodom si môžete prečítať aj špeciálne časy, kedy sa robia cudzojazyčné sprievody. Počítajte aj s tým, že pred vstupom musíte absolvovať bezpečnostnú prehliadku. Prehliadka trvá 45 až 60 minút.

 

Zdroj/autor: David, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.9/5 (25 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa