Tropický raj v Budapešti

2012-11-05 14:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Žraloky, aligátory, ale aj opice či cudzokrajné vtáky. Vidieť ich, zažiť ich v prirodzenom prostredí, niektorých sa dokonca i dotknúť. Túto možnosť ponúka budapeštianske Tropicarium Oceanárium, ktoré už takmer 12 rokov predstavuje malý tropický prales uprostred Európy.



Maďarská metropola sa v posledných rokoch stala obľúbeným cieľom Slovákov nielen vďaka hodnotným historickým pamiatkam v starom centre mesta. Čoraz viac našincov sem prichádza spoznávať krásy podmorského sveta, ktoré ponúka najväčšie oceanárium v strednej Európe.

V útrobách rozsiahleho nákupného centra sa ukrývajú priestory dokonale pripomínajúce prirodzené prostredie dažďových pralesov a predstavujú európsky domov pre desiatky rôznych živočíchov aj rastlín z celého sveta.

V tropikáriu je možné spoznať ryby maďarskej fauny, ale geograficky zájsť i omnoho ďalej. V sále pripomínajúcej hlboký dažďový prales pod vami číhajú nebezpečné aligátory, inde vám nad hlavami lietajú pestrofarebné vtáky, vo výbehoch poskakujú exotické opičky a galéria ponúka prehliadku zaujímavých plazov, pavúkov či škorpiónov.

Najväčšou atrakciou je ale bezpochyby 11-metrov dlhý tunel, ktorý sa tiahne popod gigantické žraločie akvárium. Doslova na dotyk ruky od vás tu pláva niekoľko kusov majestátnych žralokov, tigrované, leopardie i útesové.

Zaujímavým divadlom je kŕmenie žralokov, ktoré je možné sledovať každý štvrtok o 15. hodine. Potápači ich kŕmia z ruky, plávajúc medzi nimi. Statočnejší, ktorí zároveň disponujú potápačským preukazom, sa môžu uchádzať o program, pri ktorom si pod dohľadom skúsených ošetrovateľov zaplávajú priamo s dvojmetrovými žralokmi.

Okrem najväčšieho akvária s objemom až 1,4 milióna litrov slanej vody sa v tropikáriu nachádza ešte asi 50 ďalších nádrží, v ktorých je možné spoznávať svet rýb. A to nielen morských, ale i sladkovodných, hlavne z nedotknutých jazier Ázie a Afriky. V jednej z nádrží je pod dohľadom ošetrovateľov možné dotknúť sa hodvábnych rají, dokonca ich kŕmiť, čo je mimoriadnym zážitkom najmä pre najmenších.

Oceanárium sa zároveň stále snaží prinášať niečo nové, aby tým zaujalo aj návštevníkov, ktorí sa sem opätovne vracajú. Jeho hlavným cieľom je približovať ľuďom krásy prírody a aspoň v malej miere vykonávať osvetu, čo sa darí hlavne vďaka skupinovým prehliadkam organizovaným pre deti, mládež a študentov.

Tropikárium Oceanárium v Budapešti je otvorené každý deň od 10. do 20. hodiny, cez vianočné sviatky sú otváracie hodiny upravené. Dospelí za vstup platia 2 300 forintov, študentská vstupenka stojí 1 900 forintov a deti a dôchodcovia zaplatia 1 600 forintov.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.8/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa