Ostrihom - mesto, kde sa snúbi minulosť so súčasnosťou

2012-10-23 15:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Možno sa vám budú zdať moje otázky prekvapivé, ale viete, prečo môžeme volať Trnavu slovenským Rímom? A čo má spoločné Ostrihom a Trnava? Milovníci a znalci dejepisu isto poznajú odpoveď. Ňou je presťahovanie Ostrihomského arcibiskupstva v roku 1543 do mesta Trnava, príčinou boli boje s Turkami v Uhorsku (v oblasti dnešného Maďarska). V roku 1611 sa arcibiskupstvo vrátilo späť do Ostrihomu (po maďarsky Esztergom).



Do Ostrihomu sa dostanete zo Štúrova Mostom Márie Vallérie, ktorý bol zničený počas 2. svetovej vojny ustupujúcimi Nemcami. Obnovený bol až v roku 2001 podľa architektonického návrhu, ktorý zjednocuje minulosť a súčasnosť týchto miest.

Medzi dominanty tohto historického mesta patrí Bazilika sv. Štefana, ktorá sa týči na pahorku nad Dunajom. Pravdepodobne je druhou najväčšou bazilikou na svete, hneď po Vatikánskej bazilike. V bazilike nájdete na poschodí aj Arcibiskupskú klenotnicu. Medzi najkrajšie a najvzácnejšie skvosty tejto klenotnice patria Korunovací kríž (z veku Arpádovcov) a Kalvária kráľa Mateja.

Do chrámu sa dostanete peši alebo výťahom, ktorý je bezplatný. Ďalšími významnými pamiatkami mesta sú Ostrihomská knižnica, Hradné múzeum a Múzeum Bálinta Balassu, kde nájdete archeologické a výtvarné skvosty miestneho regiónu.

Mesto Ostrihom je známe aj svojimi trhmi, ktoré sa konajú v stredu a piatok. Nájdete na nich tie najznámejšie maďarské špeciality od klobás, salám až po štipľavé papričky. Ostrihom má neopakovateľné čaro, ktoré je priam magické, zažila som to na vlastnej koži, keďže som ho navštívila už druhýkrát a plánujem ho navštíviť znova.

Pri návšteve určite vyskúšajte tunajšiu kuchyňu, jedlá pripravujú z kvalitných surovín, a tak rajčinová polievka chutí skutočne ako rajčinová polievka a nie inak. Ak si k tomu objednáte aj maďarské víno, ktoré je známe svojou povesťou, o zážitok bude mať postaraný aj váš žalúdok.

Pokiaľ nemáte čas na dovolenku alebo ste ju nestihli, využite príležitosť navštíviť toto mesto, kde si určite oddýchnete a načerpáte novú energiu.

 

Zdroj/autor: wikipedia, sunapartman.sk, esztergom.hu, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa