Jesenná Budapešť - kráska na Dunaji v záplave farieb

2012-11-11 10:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Metropola Maďarska má turistom čo ponúknuť po celý rok. V lete slnkom zaliata ponúka výbornú príležitosť na spoznávanie aj tých najnenápadnejších zákutí mesta, romantická zima ich zase zahalí do snehovej prikrývky. Jeseň je však správnym obdobím pre všetkých, ktorí chcú jednu z krások na Dunaji vidieť v nezabudnuteľnom farebnom šate.



Prekrásna architektúra a historické pamiatky lákajú do Budapešti zvedavcov z celého sveta. Jednodňové výlety i týždenná dovolenka, v meste je stále čo spoznávať.

Najnavštevovanejšou časťou sa však stal pomyselný okruh v blízkosti brehov Dunaja, ktorý tvoria Budínsky hrad, panoráma Dunaja, Židovská štvrť, ulica Andrássy, Opera, Baletný inštitút, Broadway v Pešti, Kodály-körönd, vily a Námestie hrdinov.

Zo všetkých miest, ktoré v metropole možno obdivovať, kroky väčšiny turistov mieria práve na Budínsky hradný vrch. Najvýznamnejší chránený pamiatkový komplex v Maďarsku ako jasná dominanta púta pohľady prichádzajúcich už z veľkej diaľky. Môžete tu obdivovať niekdajší kráľovský hrad i klasicistický palác Sándor, v ktorom sa dnes nachádza sídlo maďarského prezidenta.

Pri príchode na kopec vám ako prvý vyrazí dych neuveriteľný pohľad na desiatky vežičiek hradného opevnenia, Rybárskej bašty a Chrámu sv. Mateja. Príjemná prechádzka komplexom sa dá spojiť s návštevou niektorých pamiatok a na jeseň vám ju spríjemní vôňa pečených gaštanov či cimbalová hudba pouličných umelcov.

Južne, na Gellértovom vrchu, sa týči významný strategický bod mesta Citadela. Počas druhej svetovej vojny sa tu odohrávali boje nemeckej a sovietskej armády a na pamiatku víťazstva Sovietov tu stojí Pamätník oslobodenia viditeľný zo všetkých strán mesta.

K dominantám západného brehu Dunaja patrí i Parlamentná štvrť so sídlom parlamentu, akadémiou vied, Korvínovou univerzitou, Národným divadlom či Palácom umenia.

Honosnú budovu parlamentu však najlepšie možno obdivovať z peštianskej strany mesta, kam sa dostanete jedným z deviatich nádherných mostov. Najznámejší z nich, Reťazový, predstavuje symbol mesta ako dôkaz pevného spojenia historických častí Buda a Pešť.

Okrem hradného vrchu k svetovým pamiatkam UNESCO patrí aj okúzľujúca Andrássyho ulica vybudovaná podľa vzoru parížskej Champs Élysées. Široký bulvár s chodníkmi upravenými do podoby prekrásnych alejí sa hrdí i unikátnym prvenstvom - pri jeho vybudovaní dalo vedenie mesta namiesto tradičnej električkovej trate prednosť podzemnému metru. Práve tak sa Budapešť stala prvým mestom na európskom kontinente, ktoré malo vybudované metro (rýchlejší bol už len ostrovný Londýn).

Jedna z prvých zastávok podzemky sa nachádzala na Námestí hrdinov, ktorým si Maďari pripomínajú históriu svojho národa a sochy významných národovcov obklopujú celé námestie. Zväčša práve odtiaľto vyrážajú za krásami Budapešti turistické skupiny.

Ak mesto navštívite individuálne, je iba na vás, ktorým smerom sa vydáte. Nenechajte si však ujsť príležitosť vidieť metropolu Maďarska v závoji zemitých farieb jesene a počas dlhých večerov aj nádhernú atmosféru vysvieteného mesta. Zároveň si môžete dopriať pohár horúceho punču na Vörösmártyho námestí, kde prebiehajú tradičné vianočné trhy.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa