Na zámku Keszthely

2011-08-09 12:50:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Uprostred starostlivo upravenej záhrady stojí tretia najväčšia a najkrajšia aristokratická budova Maďarska, zámok rodiny Festetics.



Svojich hostí očakáva so všetkou pompéznosťou renovovaný neorokokový zámocký komplex, označovaný ako zámocké múzeum Helikon, zasadený do malebného mestečka Keszthely na severozápadnom brehu Balatonu.

Grófi a kniežatá z rodiny Festetics, ktorí tu žili od tridsiatych rokov 18. storočia, boli nielen urodzení svojím pôvodom, ale aj svojimi činmi. Zaslúžili sa nielen o výstavbu nemocnice, lekárne a gymnázia, ale založili v roku 1797 Georgikon, prvú Vysokú školu poľnohospodársku v Európe.

Podporovali národnú literatúru, umenie a múzeá a nechali postaviť prvý parník, ktorý prevádzkoval pravidelnú prepravu po Balatone. Podieľali sa na zušľachťovaní zvierat a chove koní, skrátka Keszthely prežíval svoj rozkvet.

Výstava interiérov v prirodzenom prostredí zámockého múzea predstavuje pôvodné zariadenie, dobové predmety z iných zámkov používané šľachtou v 18. a 19. storočí. Na prízemí v sálach možno vidieť najkrajšie a najcennejšie maďarské zbrane z obdobia posledných tisíc rokov.

Zámockému múzeu ich k dispozícii dalo Maďarské národné múzeum. Zámocká knižnica predstavuje nielen najcennejšiu hodnotu zámku, ale je taktiež svojím počtom zväzkov, takmer so 100 tisíc exemplármi, jedinou originálnou zachovanou aristokratickou súkromnou knižnicou v Maďarsku.

Nájsť sa tu dajú v zbierke z obdobia od 18. storočia až po druhú svetovú vojnu prvé exempláre kníhtlače, oceľorytiny, medirytiny a drevorytiny, maďarské a cudzojazyčné vedecké a umelecké diela.

Obzvlášť obsažný je materiál, ktorý sa zaoberá Balatonom. Vyzdvihnúť je tiež potrebné hudobnú zbierku s originálnymi rukopismi Haydna, Pleyela a Goldmarka (dokumenty knižnice sú k dispozícii na bádanie i pre odborné knižnice).

Pôvodné zámocké krídlo pre hostí, jeho tanečné sály, jedáleň i zrkadlová sála slúžia dnes opäť hosťom a sú zároveň konferenčným strediskom. V luxusných sálach sa konajú vedecké porady, medzinárodné konferencie, majstrovské kurzy pre hudobníkov, koncerty, literárne dni, bály a slávnostné návštevy.

Účastníci menších konferencií a majstrovských kurzov pre hudobníkov môžu byť ubytovaní v pätnástich izbách pre hostí a v štyroch apartmánoch zámku.

Zámok bol pôvodne vybudovaný podľa jednotných stavebných a záhradných plánov. Nádherný anglický park s vodotryskom a francúzska záhrada mali najprv rozlohu 40 hektárov, v posledných desaťročiach patrilo zámockému múzeu len 7 hektárov chránených zelených plôch, o ktoré však bolo starostlivo a odborne postarané.

Dnes spravuje múzeum opäť celú oblasť, a tak mohlo dôjsť k zjednoteniu parku. Nachádza sa tu taktiež jazdiareň navrhnutá Miklósom Yblom, z ktorej má ešte v tomto tisícročí vzniknúť maďarský Africký dom, kde má byť vystavených 272 trofejí, európske a ázijské lovecké zbierky Franza Josefa Windischgrätza, ktoré dal pred rokmi Maďarsku k dispozícii.

 

 

 

Helikon Kastélymúzeum
Kastély u. 1.
8360 Keszthely
Tel./fax: 0036 83/312-190

 

Zdroj/autor: madarsko.cz, helikonkastely.hu, drom

Foto: helikonkastely.hu
 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa