Kúpele a spa Hajdúszoboszló

2011-07-14 15:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO – Kúpele Hajdúszoboszló vo východnom Maďarsku na okraji Veľkej nížiny ležia iba 21 kilometrov od druhého najväčšieho mesta krajiny Debrecínu.



Podobne ako v prípade niektorých iných kúpeľov i kúpele Hajdúszoboszló sú výsledkom neúspešného hľadania ropy v roku 1925, ktoré viedlo k objavu termálnych vôd namiesto ropy.

Dnes toto mesto s 35 tisíc obyvateľmi víta ročne jeden milión návštevníkov, ktorí využívajú 19 krytých i otvorených bazénov v kúpeľnom stredisku. Väčšina návštevníkov kúpeľov Hajdúszoboszló prichádza na dvoj až štvortýždňové liečenie alebo na dovolenku.

Alkalická, hydrogénuhličitánová voda obsahuje veľké množstvo soli, sódy, jódu, brómu, fluoridov, železa, mangánu a viac ako dvadsať ďalších rozpustených minerálnych látok vrátane asfaltu, ktorý spolu s jódom prepožičiava liečivým vodám v Hajdúszoboszló zvláštne temne hnedú farbu.

Voda a bahno o teplote 73-78 °C obsahujú aj estrogén. Terapeutické odporúčania predstavujú široké pole aplikácií: termálna voda je vhodná na liečenie problémov pohybového ústrojenstva, pre problémy so zažívacím ústrojenstvom, liečenie gynekologických problémov, kožných chorôb a pri problémoch dýchacieho ústrojenstva.

V kúpeľnom stredisku je veľa možností pre oddych: jazdy na člne, rybárčenie a v blízkych športoviskách tenis a stolný tenis. Obľúbenou oblasťou pre turistické výlety je Puszta s jedinečnou flórou a faunou (národný park, najväčšie chránené územie v krajine).

Dvadsaťminútová jazda autom vás privedie do Debrecínu, najstaršieho centra vzdelanosti, strediska maďarskej reformácie. V meste je veľký počet historických a kultúrnych pamiatok a odohráva sa tu veľké množstvo kultúrnych podujatí.

 

Kontakt:

Hungarospa Hajdúszoboszló

Szent István park 1-3.

4200 Hajdúszoboszló

Tel.: 52/ 558-558

Fax: 52/360-039

E-mail: info@hungarospa.hu

 

Zdroj/autor: madarsko.cz, hungarospa.hu, drom

Foto: hungarospa.hu

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa