Vajdahunyadský hrad – netradičná dominanta v centre Budapešti

2018-08-27 12:00:00 |   |    | 

Pri hradoch a zámkoch sme zvyknutí na to, že nás ohúria svojim vekom a zaujímavými dejinami. Budapeštiansky Vajdanunyad je však úplne iný. Postavený bol len na konci 19. storočia a nikdy v ňom nebýval žiaden panovník. Napriek tomu patrí medzi najkrajšie miesta u našich južných susedov.



 

Vznikol na umelom ostrove

Hrad Vajdahunyad nie je typickou hradnou stavbou. Skladá sa z niekoľkých budov presne tak, ako je to aj v prípade krakovského Wawelu. Posledné práce na tomto komplexe skončili v roku 1896. Pre jeho domov vymysleli zaujímavé miesto na umelo vytvorenom budapeštianskom ostrove. V rozsiahlom parku s niekoľkými vychádzkovými trasami sa nachádzajú aj ďalšie zaujímavosti. Najznámejšie sú historické Széchenyiho kúpele s termálnymi prameňmi, ktoré sú od hradu vzdialené menej ako 10 minút chôdze. Dobre dostupný je aj pomocou metra, keďže v jeho blízkosti sú hneď dve stanice. Exteriér a okolitý park sú prístupné 24 hodín denne. Výstavy v interiéri sú okrem pondelka otvorené vždy od 10:00 do 17:00, počas zimnej sezóny je to o hodinu menej. Vstup do komplexu je zadarmo, platí sa len 1600 forintov v prípade záujmu o návštevu múzea.

 

Pocta maďarskej architektúre

Vajdahunyad je v podstate taký hrad-nehrad. Okrem netradičného rozloženia budov je výnimočný tým, že tam nikdy nebýval žiaden panovník. Tento komplex vznikol na oslavu tisíceho výročia vzniku Maďarska a jeho cieľom bolo zložiť poctu maďarskej architektúre. Jednotlivé budovy majú preto odlišný štýl a môžete si tam pozrieť prúdy z rôznych období počnúc stredovekom, končiac 18. storočím. Dominujú tam tri hlavné slohy – gotický, románsky a renesančno-gotický. Hlavným architektom tohto projektu bol Ignác Alpár. Inšpiruje sa inými známymi stavbami v krajine alebo na území, kde sa v minulosti rozprestieralo Uhorsko. Jeho dominantná časť kopíruje rumunský Hunyadiho hrad, podľa ktorého zdedila pomenovanie aj atrakcia v Budapešti.

 

Nahradili ho kamenné budovy

Z hradu chceli mať najprv iba kulisy, ktoré by dopĺňali atmosféru veľkolepých osláv. Najprv ho teda postavili iba z dreva. Počas otvorenia však zaznamenal nečakaný úspech. Preto sa ho rozhodli naďalej sprístupniť pre verejnosť a urobili z neho obrovský komplex, do ktorého si môžete prísť oddýchnuť. Zrazu sa dostanete do úplne iného sveta, aký panuje v rušnom okolí. No časom prišli na to, že drevené budovy nie sú vhodné pre tunajšiu klímu a potrebujú rozsiahlu renováciu. Vláda vtedy odsúhlasila, že ich už prestavajú z kameňa, aby Budapešť zdobili natrvalo. K tejto prestavbe došlo v období medzi rokmi 1904 a 1906.

 

Kaplnka a iné zaujímavosti

Jednotlivé budovy na seba nadväzujú tak, ako postupovali v dejinách tieto štýly architektúry. Vstup je venovaný románskemu slohu, ktorý prezentuje kaplnka z Jáku. Dominuje jej bohatá exteriérová výzdoba, oltár, na ktorom je zobrazená Panna Mária a Samson, ktorý bojuje s levom, a sochy apoštolov s Ježišom. V gotickej časti sa vyníma práve napodobenina rumunského Hunyadiho hradu, ktorý sa preslávil legendami o Drakulovi. Jedným z prvých hercov, ktorý stvárnil túto úlohu, bol Maďar Béla Lugosi. Ani na neho nezabudli počas výstavy a nájdete tam jeho bustu. Posledná renesančná a baroková časť prezentuje novšie dejiny architektúry s ornamentálnymi vstupnými bránami.

 

Múzeum agrikultúry

V priestoroch hradu nájdete len jedno múzeum, ktoré však detailne mapuje históriou maďarskej agrikultúry. Dozviete sa tam všetky dôležité informácie od počiatku krajiny až do roku 1945. Výstava je rozdelená do niekoľkých sekcií. Počas prehliadky zájdete do poľovníckej miestnosti s množstvom trofejí, získate informácie o lesníctve, prírodných danostiach krajiny, živočíchoch, ktoré tam žijú a nechýba ani časť venovaná vinárstvu. Okrem toho pravidelne organizujú dočasné výstavy, ktoré sa venujú dejinám Maďarska.

 

Anonymova socha

Najvýznamnejšou knihou v dejinách tejto krajiny je Anonymova kronika. Neznámy pisár, zrejme osobný pracovník uhorského kráľa Bela II., v nej zaznamenal všetky dôležité udalosti, ktoré predchádzali vzniku vtedajšieho Uhorska. Maďari tak vďaka nemu získali veľmi podrobný záznam svojich počiatočných dejín. V parku Vajdahunyadského hradu nájdete sochu, ktorá je poctou tomuto nenápadnému, ale veľmi dôležitému človeku z ich histórie.

 

V lete člnkovanie, v zime korčuľovanie

Areál hradu a najmä jeho priľahlý park sú obľúbeným miestom na organizovanie rôznych podujatí. Zároveň slúžia ako centrum budapeštianskeho spoločenského života. Domáci sa tam radi stretávajú a chodievajú tam na piknik. V lete sú k dispozícii člnky, ktorými sa preveziete po jazere a pozriete si hrad z inej perspektívy. V zime, keď sú dostatočné mrazy, využívajú túto plochu ako veľké klzisko na korčuľovanie. Počas adventu tam organizujú vianočné trhy, ktoré označujú ako najkrajšie v Budapešti.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa