Györ: Raj medzi Bratislavou a Budapešťou

2016-02-02 12:00:00 |   |    | 

Keď sa vyberiete do Maďarska, väčšinou sa na vašu návštevu môže tešiť jeho metropola Budapešť. Ide predsa o hlavné mesto, má vám čo ponúknuť, vždy tam máte čo robiť, ale zase aj turistov je tam tak milión. A potom je tu ešte Balatón. Preč sú však časy, keď ste tam prifrčali so škodovkou, stanom a zaváraným mäsom, dnes sa sem chodí za hudobnými festivalmi. A pritom v Maďarsku nájdete aj ďalšie poklady. Jeden z nich sa nachádza medzi hlavným mestom Slovenska a Maďarska a nazýva sa Györ.



 

V Györi nájdete genius loci v najlepšej forme

 

Ak sem prídete vlakom alebo autobusom, ako sme prišli my (jazdí sem aj Student Agency), istotne sa vyberiete pešo do centra. Prečo pešo? Lebo je tu všade blízko. Hoci je Györ 130-tisícové mesto, otlaky na nohách budete mať jedine z nepríjemných topánok. Na úvod vás privíta štýlová radnica s vežičkou oblečenou v zelenej medi, ktorú ochraňujú po bokoch dve menšie bodyguardky. Ledva ste vkročili do historického centra, už máte dobrý pocit. Čo na vás čaká ďalej?

 


Pozrite si aj:


 

Buď sa môžete do centra vybrať priamo, alebo sa tam prekľučkujete bočnými uličkami. Pretože cestovanie v Európe je vždy o tom nájsť prekvapenia popri blúdení, rozhodli sme tam dostať elegantným blúdením. A lepšie rozhodnutie sme nemohli urobiť, objavili sme vilovú štvrť s alejami stromov, ktorá štýlové vilky oddeľovala od funkcionalistických budov. Prechádzali sme popri domoch a tipovali, kto kedysi býval v tejto vile a v tamtom dome. Bol to významný lekár alebo obľúbený právnik? Vy si čo myslíte?

 

 

Györ a potulky historickým centrom

 

Tak ako v Európe vedú všetky cesty do Ríma, tak v Györi vedú všetky uličky do centra. Teda aspoň taký pocit sme mali. Keď sme sa dostali do historického srdca, vítali nás meštianske domy s patinou, o ktorej sme si mysleli, že je to dielo nejakého šialeného umelca. Lebo nie je možné, aby tie domy vyzerali tak charizmaticky len preto, že si to čas zaumienil. Veď posúďte sami.

 

 

Cez štvrť plnú takýchto roztomilých domčekov sme sa dostali na hlavné námestie Széchenyi tér. Tu si pozornosť našich očí vydobyl Kostol sv. Ignáca z Loyoly a Mariánsky stĺp. Ako raz povedal Frank Zappa: „Písať o hudbe, je ako tancovať o architektúre“ a ja prisahám, že by som lepšie zatancoval ten pocit, ktorý som mal, keď som videl toto námestie. Úžasná atmosféra.

 

Kde nájdete v Györi dobrú reštauráciu

 

Dobré tipy na výlet ste dostali, teraz dostanete dobré tipy na jedlo – hoci väčšina reštaurácii v centre vyzerá ako turistické pasce, v Pálffy Étterem hneď na hlavnom námestí varia poctivo, tradične a najete sa super. Keby ste chceli ochutnať jednu z najlepších pízz, aké som jedol, navštívte roztomilé bistro Piccolino. A ešte vám poradím jedno miesto, kam musíte ísť. Mysleli ste si o Maďaroch, že robia iba dobré víno a barack pálenku? Piváreň Beerka čapuje pivá z maďarských minipivovarov a chutia božsky. Čestné cestovateľské.


Mohlo by vás zaujímať:


 

Nasajte atmosféru

 

V Györi sa vlieva rieka Rába do Mošonského Dunaja, pohľad pekný, ale ničím výnimočný. No to nábrežie, po ktorom sa môžete prejsť a užívať si atmosféru pokoja, žiadnych turistov a krásneho mesta, odporúčam každému. Györ mi chcel ukradnúť srdce a bojím sa, že sa mu to podarilo. Teda aspoň jeho časť, ešte nikde som sa necítil tak príjemne. Na fotke stráži bronzová socha, či sa Rába vlieva do Dunaja podľa riečneho poriadku.

 

 

Chcete získať ďalšie netradičné cestovateľské tipy? Chcete objaviť miesta s atmosférou, kde sa nebudete musieť pretláčať s inými turistami? Navštívte náš cestovateľský blog Travelissimo.sk a inšpirujte sa. Objavte aj vy miesta, ktoré vám budú chcieť ukradnúť srdce.

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Tomáš Turek

Hodnotenie článku:
4.5/5 (21 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa