Jedno z najkrajších miest Európy máme na skok: Spoznajte maďarskú Budapešť

2018-02-23 12:00:00 |   |    | 

K naším južným susedom väčšinou prechovávame zmiešané pocity. Hlavné mesto Maďarska však patrí k najkrajším historickým mestám, a to nielen v Európe. Preto by ste mali Budapešť rozhodne niekedy navštíviť, jej krásy vás zaručene nesklamú.



 

Hlavné a najväčšie mesto Maďarska sa nachádza v severnej časti štátu (od Bratislavy je vzdialené najrýchlejšou trasou asi 200 kilometrov) a rozprestiera sa na oboch brehoch Dunaja. Má za sebou bohatú históriu, o čom svedčí i veľké množstvo pamiatok.

Začiatky osídlenia tohto územia siahajú do 1. storočia p. n. l., kedy tu sídlili Kelti. Neskôr v roku 89 tu Rimania založili osadu Aquincum, tá sa nachádzala severne od dnešného centra mesta. Až začiatkom 10. storočia sa tu však usadilo dnešné obyvateľstvo.

Veľkomesto vzniklo v roku 1873 zlúčením troch dovtedy samostatných miest: Budína, Starého Budína a Pešti. Do roku 1918 bolo hlavným mestom Uhorského kráľovstva, neskôr Maďarského kráľovstva i republiky. Kultúrne a hospodárske centrum Maďarska má viac ako 1,7 milióna obyvateľov a radí sa tak k skutočným veľkomestám Európy.

Medzi najvyhľadávanejšie pamiatky Budapešti patrí najmä budova parlamentu. Postavená bola v rokoch 1885 až 1902 podľa plánov architekta Imricha Steindla. Mnohokrát je táto budova porovnávaná s britským parlamentom, najmä kvôli veľkosti, monumentálnosti, ale i gotickému štýlu. Parlament má až 691 miestností a taaakmer 20 kilometrov schodísk. Ak by ste aj tu hľadali kúsok Slovenska, veru by ste ho našli … . Na stavbe maďarského parlamentu sa totiž podieľali aj slovenskí murári a majstri, najmä z regiónu Liptova.

Vynechať samozrejme nesmiete ani Hradný vrch s barokovým Kráľovským palácom, ktorý bol vyše 700 rokov sídlom maďarských kráľov. Dnes tam sídlia viaceré múzeá a keď sa vám pošťastí, môžete tu vidieť výmenu stráží. Od hradu sa prejdite Hradným vrchom ďalej k známej Rybárskej bašte a nádhernému kostolu sv. Mateja, ktorý bol postavený v 13. storočí, no dnes môžete vidieť jeho neogotickú podobu.

Jednou z najkrajších dominánt mesta je Bazilika sv. Štefana, ktorá je najväčším rímskokatolíckym chrámom v Budapešti. Leží v peštianskej časti Lipótváros a vďaka jej kupole už ju môžete vidieť z diaľky. Dosahuje výšku 96 metrov, čo má svoj historický význam. V roku 896 prišli na územie Podunajska maďarské kmene a chrám pripomína milénium ich príchodu. Do kostola sa zmestí až 8500 návštevníkov.

Ďalšou pamiatkou pripomínajúcou príchod starých Maďarov na toto územie je Námestie hrdinov. Centrom pamätníka tvorí 36 metrov vysoký stĺp, na vrchole ktorého stojí socha archanjela Gabriela. Ten sa podľa legendy v sne zjavil uhorskému kráľovi Štefanovi a ponúkol mu kráľovskú korunu. Ďalej tu nájdeme vojvodcu Arpáda, sedem kmeňových náčelníkov a významné postavy maďarskej histórie.

Ak nenavštívite Sečéniho (alebo Szechényiho) reťazový most, akoby ste neboli v Budapešti. Pri prehliadke metropoly nemôžete túto pamiatku obísť, je skutočným symbolom mesta a ročne ju navštevujú tisíce turistov. Je to historicky prvý budapeštiansky most cez rieku Dunaj, ktorý spája dve historické časti Budín a Pešť. V názve síce nesie názov reťazový, v skutočnosti je to však visutý most. Postavený bol v rokoch 1839 až 1849 a meno nesie po slávnom maďarskom politikovi Štefanovi Sečénim. Dĺžka mosta je obdivuhodných 375 metrov a svojho času bol jedným z najväčších na svete.

Ak ste po dlhých prechádzkach ulicami hlavného mesta ustali, zrelaxovať môžete v kúpeľoch Széchenyi. Patria k najväčším v Európe a nachádzajú sa v srdci mestského parku Városliget. Miestna minerálna voda sa v minulosti najskôr využívala ako artézne kúpele. V polovici 60-tych rokov minulého storočia vybudovali spoločné priestory a prvé kúpeľné budovy. Dnes sú Széchenyiho kúpeľe obrovským kúpeľným komplexom, kde nájdete množstvo bazénov s liečivou vodou, ale aj procedúr, ktoré sú návštevníkom šité na mieru. Kúpele sa zameriavajú na problémy pohybového aparátu, gynekologické problémy, poruchy krvného obehu či problémy tráviacej sústavy.

Od marca 2011 je tu otvorený skutočný kúpeľný poklad - turecký kúpeľ Veli Bej. Postaviť ho dal ešte v roku 1574 najznámejší paša Budína, Sokollu Musztafa. Po stáročiach prevádzky a neskoršieho chátrania dnes v plnej kráse ponúka návštevníkom nezabudnuteľné zážitky. Sú to úplne nové, zároveň až 435-ročné kúpele, o ktorých nevedia ani mnohí domáci.


Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
4.6/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa