Bruggy - očarujúce mesto v objatí kanálov

2018-01-19 12:00:01 |   |    | 

Mesto Bryggja alebo dnešné Bruggy prezývajú aj "Benátkami severu". Rieka Reie mu dala neopakovateľný charakter a vodné kanály v kombinácii väčšinou s gotickými stavbami vytvárajú dojem, že ste sa ocitli pri nakrúcaní historického románu.



 

Bruggy sú zmesou Beneluxu, Škandinávie a Anglicka. Typické stavby so špicatými strechami, tehlové a úzke, každá iná a predsa tak podobné, vytvárajú dokonalý súlad a perfektnú fotogenickosť z ktorejkoľvek strany. V minulosti to bolo veľmi významné a do 15. storočia dokonca jedno z najbohatších miest Európy. Obchodníci tu dychtivo vykladali svoj tovar, korenie, hodváb, vlnu a vtedajší finančníci či obchodníci s umením tiež vedeli, že tu uzavrú dobrý biznis.

Ťažko povedať, či našťastie alebo veľká škoda, no mesto zažilo aj svoju temnú stránku. V 15. storočí bol kanál Zwin zanesený bahnom a Bruggy zostali odvtedy prakticky zakonzervované vo svojej vtedajšej podobe až dodnes. Námorný obchod sa tým bohužiaľ pozastavil, no romantická historická atmosféra sa vďaka tejto udalosti dokonale zachovala a dnes je to práve ona, ktorá priťahuje množstvo turistov.

Nie je to veľkomesto, kde si kúpite hranolky či kebab na každom kroku. Malebné kaviarničky na námestí Grote Markt bezchybne zapadajú do koloritu mesta a podčiarkujú výnimočnosť mesta. Dnes farebné námestie sa začalo do svojej nádhernej podoby dvíhať už v 10. storočí. Jeho dominantou je 83-metrová veža Belfort, na ktorú môžete vystúpiť a obdivovať historické jadro v zajatí kanálov aj zhora. Na približne hektár rozľahlom námestí sa nachádza aj socha dvoch hrdinov so silnou flámskou identitou, ktorí sa nebáli vzoprieť nadvláde francúzskeho kráľa Filipa IV. Ich zásluhou sa Belgicko nestalo súčasťou Francúzska a v severnej časti krajiny sa zachoval flámsky jazyk.

Keď sa presuniete na ďalšie malebné námestíčko mesta, zrejme najviac vás zaujme bazilika Svätej krvi a gotická radnica z roku 1376. Bazilika pôsobí veľkolepo ba až kráľovsky a legenda hovorí, že po druhej križiackej výprave jeruzalemský kráľ Baldwin III. daroval ampulku s Kristovou krvou svojmu bratovi grófovi Dirkovi Elzaskymu, ktorý ju v roku 1150 priniesol práve sem. Tomu vďačí bazilika za názov a na znak úcty ku Kristovmu obetovaniu sa tu na sviatok Nanebovstúpenia Pána usporadúva procesia Svätej krvi. Puujúc po meste pripomína tú, ktorá sa konávala v minulosti, po prvýkrát v roku 1291.

V Bruggách na počudovanie nájdete aj vzácnu Michelangelovu sochu Madony s dieťaťom, ktorá ako jedna z mála jeho diel opustila rodné Taliansko autora. Socha pochádza z rokov 1501 - 1505 a bola vyhotovená pre flámsku rodinu Mouscronovcov, ktorí ju umiestnili do rodinnej kaplnky v chráme Panny Márie, kde ju uvidíte aj dnes.

Samozrejmosťou v Belgicku je podľahnúť chuti nespočetného druhu pív a čokolád (aj naozaj bizarných tvarov). Bruggy sa najnovšie môžu pochváliť aj originálnou zaujímavosťou, tzv. pivovodom, ktorý nerušene dopravuje pivo popod historické jadro a nie je tak potrebné prevážať ho automobilovou dopravou.

Ak sa budete Bruggami túlať a narazíte na vonkajší kanál, napovie vám, že by ste sa mali ešte otočiť a nasmerovať sa opäť do mesta, aby vám neunikla žiadna zaujímavá ulička alebo aj napríklad veterné mlyny, ktoré sa tu tiež ako symbol toho flámskeho či holandského nachádzajú. Preto sa nechajte jednoznačne zlákať čarovnou atmosférou a preneste sa niekoľko storočí v čase, lebo na malom území toho zažijete veľa.

 

- Lucy Uhorskai -

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
4.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa