Historický Leuven: Silná konkurencia neďalekého Bruselu

2017-10-23 12:00:00 |   |    | 

Prvá písomná zmienka o belgickom Leuvene (či Louvaine alebo Lovani) pochádza z konca 9. storočia. Dnes je toto mesto známe najmä vďaka miestnej katolíckej univerzite, ktorú založili v 15. storočí. Je najväčšia v krajine, má bohatú históriu a patrí k najlepším germánskym vysokým školám na svete. Práve jej budovy sú hlavnou atrakciou Leuvenu, v uličkách malebného mesta sa však ukrýva aj mnoho ďalších pokladov.



 

Najrýchlejšie spojenie cez Brusel

Veľkou výhodou Leuvenu je jeho prepojenie s Bruselom. Nachádza sa totiž len 30 kilometrov od hlavného mesta Belgicka a vďaka tomu ponúka výborné kombinovanie výletov v oboch lokalitách. Pre našincov je najjednoduchšie zaletieť priamo do Bruselu a odtiaľ sa pohodlne zveziete pomocou miestnej dopravy až do Leuvenu. Cesta vlakom tam trvá iba 25 minút. Potom sa už môžete pustiť do spoznávania najzaujímavejších atrakcií, ktoré si počas dejín užili aj temné chvíľky. V období dvoch svetových vojen bola veľká časť mesta zdevastovaná, viacero historických budov museli kompletne rekonštruovať a veľké straty utrpela i samotná univerzita. Domáci obyvatelia sa však pozviechali, vrátili budovám ich pôvodnú krásu a opäť priniesli do ich ulíc radosť a chuť do života.

 

Historická radnica

V blízkosti súčasnej historickej radnice kedysi sídlila pôvodná budova, ktorá patrila hlavným predstaviteľom mesta. K tej začali v 15. storočí pridávať ďalšie časti, ktoré sú postavené v neskorogotickom slohu. Hlavnú časť fasády však dokončili až v priebehu 18. storočia, kedy na prízemie a jednotlivé poschodia umiestnili tri rady sôch

Dokopy tam môžete vidieť až 236 podobizní ľudí, ktorí boli úzko spätí s dejinami Leuvenu. V pompéznosti nezaostáva ani interiér, ktorému dominujú dve gotické haly. Tie sa využívali na spoločenské účely. Momentálne si môžete radnicu obzrieť počas jednej prehliadky denne. Vstupné na ňu sú 4 eurá.

 

Kostol svätého Petra

Hneď vedľa radnice sa nachádza ďalšia významná budova brabantskej gotickej architektúry. Kostol svätého Petra postavili v 15. storočí, ale počas oboch svetových vojen bol značne poškodený. Najmä po bombovom útoku v roku 1944 museli rekonštruovať celú severnú stranu. V súčasnosti sa v jeho priestoroch nachádza veľká zbierka sakrálnych predmetov. Najcennejšie sú maľby miestneho maliara Dierica Boutsa, medzi ktorými vyniká najmä jeho stvárnenie Poslednej večere. Pri prehliadke kostola neplatíte žiadne vstupné, do muzeálnej časti je však vstupné 3 eurá.

 

Pivovar Stella Artois

Leuven je aj mestom zlatistého moku a nájdete v ňom jeden z najväčších pivovarníckych komplexov v Európe. Stella Artois je najobľúbenejším pivom v Belgicku a vy si môžete pozrieť priamo fabriku, kde sa vyrába. Prehliadky sú pútavé, majú veľa interaktívnych prvkov a môžete sa tešiť na ochutnávku vášho obľúbeného moku. Pivovar je otvorený iba v sobotu a v nedeľu, vstupné na jednu prehliadku je 8,50 eur. Každý rok počas jari navyše v centre usporadúvajú festival piva, na ktorom ponúkajú nielen ochutnávky tohto favorita, ale aj ostatných druhov belgických pív.

 

Univerzitná knižnica

Najobľúbenejšou časťou univerzity je historická knižnica. Tá bola postavená v renesančnom štýle, ale počas 1. svetovej vojny ju takmer celú zničili. Vtedy sa im ju podarilo znova vybudovať vďaka finančnej pomoci z Ameriky. Pri ďalšej vojne došlo k jej opätovnému poškodeniu, ale tentoraz to už nebolo natoľko rozsiahle a rekonštrukcia nezabrala tak dlhý čas. Počas prehliadky si môžete pozrieť hlavnú čitáreň, výstavu, ktorej téma sa pravidelne obmieňa alebo časť, ktorá je venovaná pamiatke na štedrých amerických darcov. Súčasťou budovy je aj veža s vyhliadkou, ktorá ponúka najlepší výhľad na celé centrum.

 

Groot Begijnhof

Okrem historického centra je ďalšou zaujímavosťou štvrť Groot Begijnhof. Jej história siaha do 13. storočia, keď tam vybudovali komplex budov pre mníšky, ktorého súčasťou bol aj starobylý kostol. Počas 18. storočia ich tam žilo už len tristo a neskôr i tieto ženy opustili svoje príbytky. V roku 1962 celý Groot Begijnhof odkúpila katolícka univerzita, ktorá jednotlivé stavby premenila na fakulty a príbytky pre študentov a personál. Niekoľko domov však ešte nechali pre staršie mníšky, posledná z nich zomrela v roku 1988. Celý komplex sa skladá z tisícky malých a väčších budov. Takmer všetky sú zrenovované a ich interiér je kompletne zmodernizovaný.

 

Mesto bicyklov

Ako vo väčšine univerzitných miest, aj v Leuvene uprednostňujú mladí ľudia presuny pomocou bicyklov. Vďaka tomu vybudovali v okolí celého mesta aj v jeho uliciach výbornú sieť cyklistických chodníkov. Študenti dodávajú celej oblasti veľmi živú atmosféru. Pocítite to najmä na rušnom a príjemnom nočnom živote. V miestnych baroch si môžete posedieť pri pohári piva, domácich pochúťkach a dobrej hudbe. Ľudia sú veľmi družní, ľahko vás zatiahnu do debaty a môžete sa tešiť na mnoho nových priateľov.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Flickr / Toerisme Leuven
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa