Na návšteve Bukurešti: Čo nevynechať v hlavnom meste Rumunska

2017-10-25 12:00:01 |   |    | 

Na Rumunsko aj jeho hlavné mesto Bukurešť sa stále pozeráme s istými predsudkami. Sú zbytočné - krajina už dávno dokazuje, že turistom dokáže ponúknuť množstvo zaujímavostí. Na dosah ich máte veľmi jednoducho aj vy. Stačí prísť na letisko do Budapešti, tam nasadnúť na niektorý z priamych letov a o hodinu a pol sa už môžete na vlastnej koži presvedčiť, že Bukurešť rozhodne stojí za vašu návštevu.



 

Calea Victoriei

Každé mesto má svoju ulicu, ktorá je jeho výkladnou skriňou a charakteristickým znamením. V Bukurešti by ste mali vašu prehliadku mesta zahájiť na takmer takmer tri kilometre dlhej ulici Calea Victoriei. V minulosti tadiaľ prechádzala hlavná obchodná cesta, ktorú v 17. storočí vyložili drevenými chodníkmi a postupne začali rozširovať výstavbu v jej okolí. V súčasnosti tam nájdete všetko, čo na dobrej dovolenke očakávate. Nachádzajú sa tu tie najlepšie reštaurácie, mnoho obchodov a taktiež veľa pamiatok, ktoré môžete pohodlne preskúmať bez zdĺhavých presunov. Calea Victoriei nezaspáva ani večer a po zotmení ponúka pestrý nočný život.

 

Skanzen Dimitrie Gustiho

Jedno z najväčších prírodných múzeí na svete nájdete v parku Herastrau na predmestí Bukurešti. V skanzen Dimitrie Gustiho sa nachádza až 300 budov, ktoré sem premiestnili z celého Rumunska. Tu tvoria akúsi obrovskú dedinu s niekoľko tisíc exponátmi, ktoré približujú dávne dejiny krajiny. Pozrieť si môžete staré drevené kostolíky, domčeky so slamenými strechami, hospodárske budovy, mlyn, remeselnícke dielne aj obydlia vtedajšieho panstva. Na jeho návštevu si pokojne vyhraďte celý deň, pretože ponúka vskutku zaujímavý program.

 

Palác parlamentu

Jedni tvrdia, že Palác parlamentu je najkrajšia budova Bukurešti, iní, že najškaredšia. Pravdou však je, že na dlhé roky poznačila ekonomickú situáciu krajiny a dlh z jej zaplatenia splácala krajina ešte veľmi dlho. Ide totiž o druhú najväčšiu stavbu sveta, kvôli ktorej museli uprostred rumunskej metropoly zničiť celú štvrť. Tá bola po veľkom zemetrasení značne narušená, takže čelní predstavitelia krajiny využili túto zámienku na zrealizovanie svojich veľkolepých plánov. Palác parlamentu, známy aj ako Palác ľudu či Ceausescov palác mal pôvodne slúžiť ako sídlo rumunského diktátora. Ten ho zariadil v pompéznom štýle, ktorý môže v niekoľkých miestnostiach spoznať aj verejnosť. Palatul Parlamentului je však dnes okrem Múzea totality a socialistickej reality tiež sídlom parlamentu.

 

Kostol Stavropoleos

Nenápadne ukrytý pred ruchom Bukurešti je kostolík Stavropoleos zo začiatku 18. storočia. Jeho autorom je grécky mních, ktorý ho zasvätil ortodoxnej cirkvi. V exteriéri má významné drevené ornamenty, ktoré odkazujú na prvky byzantskej architektúry. Interiér je bohato zdobený cennými freskami. Pôvodne bol súčasťou väčšieho komplexu, nakoniec sa však z neho podarilo uchovať iba malú časť.

 

Athenaeum

Nádhernú koncertnú halu postavili na konci 19. storočia a odvtedy je sídlom rumunskej filharmónie. Hlavná sála sa ukrýva pod 40 metrov vysokou kupolou s nádherným ornamentálnym zdobením a dvadsiatimi malými oknami. Tie prepúšťajú dovnútra denné svetlo, čo dodáva predstaveniam osobitý charakter. V Athenaeume sa konajú nielen koncerty vážnej hudby, ale aj všetky veľké podujatia v krajine. Budova má vynikajúcu akustiku a kvôli tomu ju vyhľadávajú zahraniční operní speváci. V jej okolí sa nachádza menšia upravená záhrada.

 

Park Cismigiu

Hrdou pýchou Bukurešti je aj rozsiahla záhrada Cismigiu, ktorá je najväčším mestským parkom v krajine. Pôvodne veľkú zelenú lúku začali formovať v polovici 19. storočia. V tom čase tam priniesli niekoľko tisíc vzácnych drevín, ktoré vysadili podľa vopred určenej schémy. K nim potom pridali upravené chodníky, jazero a kamenné mosty, ktoré miestu dodávajú  atmosféru oddychu a pokoja. Aj v súčasnosti tam hľadajú domáci obyvatelia malý únik pred realitou. Park je akoby uzavretý od rušného mesta a zrazu vás prenesie do pokojnej vidieckej idylky. Jednu z alejí lemujú busty významných rumunských spisovateľov.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa