Zima Slovensku pristane: 7 najlepších tipov na parádny mrazivý výlet

2020-12-09 00:00:00 |   |    | 

Keď sa povie zimná dovolenka, ihneď si v myšlienkach predstavíme tie najzaujímavejšie možnosti na lyžovačku. Lenže spoznávať Slovensko odeté do snehovej perinky nemusíte iba prostredníctvom športu. V tomto období nám mnoho prírodných atrakcií ponúka jedinečný zážitok, ktorý by sme mali zažiť na vlastnej koži.



 

Šútovský vodopád

Aj počas leta patrí Šútovský vodopád medzi hlavné atrakcie v Žilinskom kraji. Najmä počas jari alebo po období intenzívnejších dažďov ním preteká oveľa viac vody, vďaka čomu sa stáva ešte krajším. Zvedavých turistov však láka aj počas zimy, keď zase pre zmenu celý zamŕza. Dostanete sa tam po jednoduchom náučnom chodníku, ktorý vedie od obce Šútovo. Cesta k vodopádu nie je náročná a aj v tomto období je dobre udržiavaná. Pohodlne sa tam dostanú i rodiny s malými deťmi v kočíkoch. Počas zimnej túry sa zastavte pri informačných tabuliach, ktoré vám prezradia niečo viac o tejto prírodnej vzácnosti. Tí odvážnejší sa môžu pustiť aj do lozenia po zamrznutej stene. Cesta k vodopádu trvá približne hodinu, takže sa ešte pokojne môžete vybrať aj na vychádzku do iných blízkych miest.

 

Ľadový dóm, Hrebienok

Každoročne na Hrebienku pripravujú pre turistov prekvapenie v podobe Ľadového dómu. Ten vždy postavia z veľkých kusov ľadu na nejakú inú tému. Naposledy takto vzdali poctu parížskemu Notre Dame, ktorý zničil obrovský požiar, tento rok má tatranský ľadový dóm podobu chrámu v Petrohrade. Okrem samotného chrámu sa tam pravidelne koná aj súťaž vo vyrezávaní sôch z ľadu, ktoré zostávajú zdobiť lúku v blízkosti hornej stanice pozemnej lanovky. Odtiaľ sa môžete vybrať na malú túru smerom k známej Rainerovej útulni a potom sa vráťte cez nádherné Studenovodské vodopády a Bilíkovu chatu. Ak máte viac času a dobrú kondíciu, môžete si vybrať trošku náročnejšiu túru k Zamkovského chate.

 

Chrastianska Šikľavá skala

Na Spiši turisti často chodia spoznávať len krásy Slovenského raja. No v okolí sa nachádza  ešte mnoho ďalších krásnych miest, ktoré stoja za preskúmanie. Jedno z nich nájdete medzi obcami Chrasť nad Hornádom a Matejovce nad Hornádom. V lete sa tam na útvare nazvanom Šikľavá skala tvorí menší, ale veľmi pekný vodopád. V zime sa zase mení na zaujímavý zamrznutý ľadopád, ktorý už pútal aj pozornosť médií. Stekajúca voda zamŕza do zaujímavej ľadovej steny, za ktorú sa môžete pozrieť a preskúmať aj inak tajné kúty tejto krásky. Šikľavá skala sa nachádza približne v strede cesty medzi spomenutými obcami. Vedie tam známa cyklistická trasa a náučný chodník. Výlet k nej môžete spojiť s návštevou oboch dediniek, v ktorých sa nachádza aj niekoľko pôvodných starších domčekov, takže v zime pôsobia ako rozprávková krajina.

 

Špania dolina

Mnoho zimných atrakcií láka turistov aj počas letnej sezóny. No hneď ako napadne sneh, tak pokladáme ich terén v tomto období za náročnejší a volíme radšej návštevy pamiatok alebo iných míest. Pritom aj príroda nám stále ponúka množstvo nádherných lokalít, ktoré by sme mali spoznať i v zimnom šate. Jednou z nich je Špania dolina, ktorou prechádza zaujímavý náučný chodník. Ten vám priblíži históriu baníctva, ale aj prírodné zaujímavosti v tejto lokalite. Sami si môžete zvoliť, či sa vyberiete iba k známej vyhliadke, alebo prejdete celú časť chodníka a spoznáte všetky pekné miesta v zimnom prevedení. Dĺžka chodníka je štyri kilometre a pokojnou chôdzou ho zvládnete prejsť do dvoch hodín.

 

Chodník korunami stromov, Bachledova dolina

Využite príležitosť a pozrite si nádhernú tatranskú oblasť v blízkosti dedinky Ždiar z úplne inej perspektívy. Chodník v korunách stromov sa za ostatné roky stal veľmi obľúbenou atrakciou. V zime vás síce prekvapí mrazivejším počasím, ale za ten výhľad to istotne stojí. Na začiatku trasy máte dve možnosti na to, ako sa vyberiete k vstupu na chodník. Buď prejdete jednoduchú trasu, ktorá prechádza najmä lesnou oblasťou, alebo sa tam preveziete lanovkou a doprajete si prvé pekné výhľady. Zdolanie chodníka vôbec nie je náročné, vhodné je aj pre starších ľudí alebo malé deti. Na jeho konci uvidíte veľkú časť tohto regiónu pokrytého štedrou snehovou nádielkou a vyskúšať si môžete aj adrenalínové zábavky ako napríklad sieťovú trampolínu alebo tobogan, pomocou ktorého sa najrýchlejšie dostanete z vrcholu až k východu.

 

Kráľova hoľa

Turistiky sa nemusíte vzdať ani počas zimnej sezóny. Napriek tomu, že sú mnohé tatranské chodníky uzavreté, keďže tam hrozí nebezpečenstvo lavín alebo pádov kvôli pošmyknutiu na klzkých skalách, na Slovensku máme stále mnoho možností na aktívnu zimnú dovolenku. Veľmi obľúbená je Kráľova hoľa, ktorá je jedným zo symbolov našej krajiny. Najľahšie sa na ňu dostanete z Liptovskej Tepličky, ktorá vyzerá počas zimy taktiež nádherne. Chodník býva vyšliapaný, pretože tam chodieva pomerne veľa ľudí a často tam vidíte lyžiarov, ktorí hľadajú takéto jedinečné zážitky. Po výstupe sa môžete spustiť po prírodnom snehu späť do dediny a vaša túra tak dostane jeden veľký bonus navyše.

 

Malé Borové

Ak si predstavujete zimnú dovolenku tak, že sa skryjete v nejakej malej dedinke, ktorá je zavalená haldami snehu a vy si tam doprajete mnoho príjemných prechádzok v okolí, v tom prípade by ste si mali na zoznam pripísať Malé Borové. To u dovolenkárov vyhráva i kvôli množstvu dreveničiek a domčekov v pôvodnom štýle, čo tomuto miestu dodáva priam rozprávkový charakter. Taktiež tam nájdete dobré možnosti na bežkovanie a v prípade záujmu sa môžete vybrať na výlety v okolí, napríklad na rozhľadňu vo Veľkom Borovom.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa