V hrade Modrý Kameň si zaspomínate na detstvo. Uvidíte tam Kuka i Matelka

2023-06-01 10:00:00 |   |    | 

Neďaleko Veľkého Krtíša sa nachádza hrad Modrý Kameň, ktorý sa podarilo uchovať vo veľmi dobrom stave. No keďže bol jeho interiér pomerne prázdny, dnes v ňom sídli múzeum s jedinečnou zbierkou divadelných bábok a hračiek. Jeho návšteva tak rozhodne poteší aj tých najmenších.



 

Z horného hradu zostala len zrúcanina

Hradný komplex je rozdelený do dvoch častí. Vo vrchnej sa nachádza pôvodný hrad, kaplnka a tiež obranné múry, v spodnej zasa novší kaštieľ. Prvé pôvodné budovy pochádzali z 12. storočia, kedy hrad zohral významnú úlohu pi rozvoji celého regiónu. Isté obdobie patril medzi najvýznamnejšie v Uhorsku, žiaľ, na konci 15. storočia sa tam dostali Turci, ktorí ho pri ich odchode úplne zničili. Dnes sa už z neho uchovali iba ruiny, okrem hradieb si tam však pozriete aj kaplnku a budovu, ktorá má tvar písmena U a využívali ju na bývanie. Hoci je však väčšina týchto priestorov zničená, ponúkajú ten najkrajší výhľad na celé okolie Modrého Kameňa.

 

Kaštieľ uchováva spomienku na tunajšiu šľachtu

Po zničení hradu Turkami sa ho rozhodla šľachta rozhodla nerekonštruovať a namiesto toho si v 18. storočí vybudovali v spodnej časti kaštieľ, ktorý si zachoval svoju pôvodnú podobu. Dominujú mu typické klenby a niekoľko ozdobných prvkov a taktiež sa tam nachádza kaplnka. Ku kaštieľu je veľmi jednoduchý prístup, čo ocenia najmä rodiny s deťmi. Parkovisko sa nachádza blízko vchodu, takže k začiatku prehliadky vrátane hračiek i bábkarského umenia vás nečaká príliš dlhá cesta. Vyhraďte si však čas aj na vonkajšie priestory Modrého Kameňa.

 

Tajné chodby, ktoré spájali viacero hradov

K najvýznamnejším majiteľom hradu patrili Balašovci. Za ich éry Modrý Kameň prekvital, preto sa aj z nich stala veľmi uznávaná uhorská rodina. Prvá časť výstavy je teda venovaná histórii tohto rodu. Uvidíte tam ich portréty, ale aj malú výstavu objavených vykopávok, ktoré pochádzajú buď priamo z hradného areálu, alebo z okolia. Keďže sa panstvo snažilo uchovávať si súkromie, ale zároveň aj mysleli na bezpečnosť, od hradného areálu vedie spleť podzemných chodieb. Časť z nich je prístupná pre verejnosť. Historici sa domnievajú, že kedysi boli súčasťou systému prepojenia chodieb, ktoré takto spájali viaceré hrady alebo panské sídla v okolí.

 

Ako sa vyvíjali hračky v 20. storočí?

Detstvo bez hračiek si už dnes nevieme vôbec predstaviť. V minulosti však boli skôr zábavkou bohatých detí. O slovo sa začali hlásiť od prelomu 19. a 20. storočia, kedy sa spustil ich veľký rozvoj. Presne toto obdobie až po súčasnosť mapuje jedna z hlavných stálych výstav. Uvidíte na nej to, ako sa postupne vyvíjali hračky, s akými sa deti najradšej hrali v minulosti a ako je to v súčasnosti. Popri vzácnych historických kúskoch si pozrite aj nové modely, ktoré sú už technicky prepracovanejšia a potešia i náročnejších užívateľov.

 

Bábky, ktoré kedysi zabávali panstvo

Dnes si už bábkarské divadlo spájame najmä s deťmi. Pôvodne to však bola skôr zábavka pre dospelých, ktorí si tento druh umenia užívali bez rozdielu, či boli šľachtici, alebo patrili k chudobe. V Modrom Kameni nájdete aj výstavu, ktorá sa venuje vývoju tohto divadelného odvetvia a najznámejším rodinám, ktoré pracovali s bábkami. Uvidíte rôzne historické kúsky a dozviete sa, ako ich vyrábali v dávnej minulosti. Súčasťou výstavy sú aj bábky, ktoré sa používali v moderných dejinách. Na tých najznámejších z nich vyrastalo niekoľko generácií detí. Pamätáte si ešte Kuka či Matelka? Aj originály týchto postavičiek uvidíte v Modrom Kameni.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa