Vedci vypestovali úhorie mäso v laboratóriu: V Japonsku ho zaradia do jedálničkov

2024-02-01 16:00:00 |   |    | 

Izraelskej firme sa ako prvej na svete podarilo laboratórne vypestovať mäso úhorov riečnych. Uviedol to denník The Guardian, podľa ktorého nadmerný rybolov spôsobil, že populácia týchto rýb prudko klesá, hrozí im vyhynutie a ich ceny rastú.



Úhorie mäso vyrobila spoločnosť Forsea Foods v Izraeli z embryonálnych kmeňových buniek úhora riečneho. Spoločnosť spolupracovala s japonským šéfkuchárom na vytvorení pokrmov unagi kabajaki, teda marinovaného grilovaného úhora s ryžou, a unagi nigiri, čo je druh sushi.

Cieľom spoločnosti je rozšíriť svoju činnosť a uviesť laboratórne vypestovaného úhora do predaja približne do dvoch rokov. Japonský premiér Fumio Kišida vlani podporil rozvoj priemyslu pestovaného mäsa. Cena v reštauráciách v Japonsku sa pohybuje okolo 250 dolárov za kilogram a spoločnosť Forsea Foods očakáva, že cena úhorieho mäsa z laboratória sa vyrovná cene voľne lovenej ryby.

Nadmerný rybolov a znečistenie prispeli k tomu, že sa populácia úhora na celom svete zrútila, a viedli k nelegálnemu obchodu s týmto druhom v hodnote miliárd dolárov. Spotreba úhora v Japonsku klesla od roku 2000 o 80 percent, uviedol Roee Nir, výkonný riaditeľ spoločnosti Forsea Foods: "Je to drahá ryba a nie je nikto, kto by ju dodával," vysvetlil.

"Má veľmi jedinečnú chuť a štruktúru - je veľmi jemný a tučný, ale má aj výnimočnú chuť umami a my sa snažíme ju zachytiť," povedal Nir. Súčasný prototyp podľa neho prejde ešte ďalšími vylepšeniami, než sa dostane do predaja.

"Unagi je v Japonsku trvalo obľúbený pokrm. Jeho nadčasová príťažlivosť je však ovplyvnená rastúcim povedomím o potrebe udržateľnejšieho prístupu," povedal šéfkuchár Kacumi Kusumoto, ktorý prevádzkuje vegánsku reštauráciu Saido v Tokiu.

Stratégiou spoločnosti Forsea Foods je zamerať sa na druhy, ktorým vo voľnej prírode hrozí vyhynutie a ktoré majú zároveň vysokú cenu v reštauráciách a obchodoch, pričom úhor spĺňa obe kritériá. Veľmi zložitý životný cyklus úhorov, ktorý zahŕňa dlhú migráciu z riek do oceánu a niekoľko odlišných životných fáz, znamená, že ich nie je možné chovať ako niektoré ryby.

Kultivovaný úhor bol získaný pomocou takzvaných organoidov, malých zväzkov tkaniva, ktoré boli pôvodne vyvinuté na použitie v lekárskom výskume. Organoidy sú vyrobené z embryonálnych kmeňových buniek odobratých z oplodnených vajíčok úhora. Tieto bunky sa môžu vyvinúť v akýkoľvek druh tkaniva a pri raste sa samy usporiadajú do štruktúry skutočného mäsa. Výsledný produkt obsahuje aj niektoré rastlinné zložky. Táto technika je podľa Nira vhodná najmä pre ryby a morské plody, ktorých mäso je na rozdiel napríklad od mramorovaného hovädzieho pomerne homogénne.

Očakáva sa, že kultivované mäso bude mať oveľa nižšiu ekologickú stopu ako mäso z hospodárskych zvierat. Vedci tvrdia, že vyhýbanie sa konvenčnému mäsu a mliečnym výrobkom je jediným spôsobom, ako znížiť vplyv na životné prostredie na planéte.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 9. máj. 2024. Meniny má Roland.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa