Alaska Airlines mali obavy ohľadom boeingu už pred incidentom, nemal lietať na dlhé cesty

2024-01-08 10:00:00 |   |    | 

Americká letecká spoločnosť Alaska Airlines mala obavy ohľadom konkrétneho boeingu, ktorému sa v piatok za letu odtrhla časť trupu, už niekoľko dní pred incidentom. Stroj nemal lietať na dlhé cesty cez oceán. Informuje o tom web stanice BBC s odvolaním sa na šéfku amerického Národného úradu pre bezpečnosť v doprave (NTSB) Jennifer Homendyovú.



 

Vo svojej záhrade na predmestí Portlandu v štáte Oregon, odkiaľ poškodený Boeing 737 Max 9 odštartoval a po incidente aj núdzovo pristál, medzitým nemenovaný muž našiel odtrhnutú časť trupu lietadla s rozmermi 66 x 121 centimetrov a hmotnosťou 28,5 kilogramov, po ktorej vyšetrovatelia pátrali. Americké médiá o nálezcovi píšu ako o učiteľovi menom Bob.

Boeingu so 177 pasažiermi na palube sa v piatok pri lete z Portlandu do kalifornského Ontária vo výške necelých 4900 metrov odtrhla časť trupu s oknom, ktorá "upcháva" otvor pre núdzový východ. Výrobca v určitých prevedeniach stroja 737 Max 9 v dotyčnom mieste núdzový východ ponúka, to však nebol prípad stroja poškodeného v piatok.

Podľa šéfky NTSB Homendyovej išlo o kľúčový diel, ktorý pomôže vyšetrovateľom objasniť príčinu nehody, ktorá si nevyžiadala žiadne obete ani zranenia. Údaje záznamníka komunikácie v kabíne (CVR) totiž boli vymazané, pretože ich nikto včas neprevzal. Záznamník má obmedzenú kapacitu a po uplynutí dvoch hodín sa nahrávanie začne odznova.

Prevádzkovateľ dotyčného stroja Alaska Airlines sa podľa Homendyovej však lietadlom zaoberal už niekoľko dní pred incidentom kvôli varovaniam o poklese tlaku v kabíne, ktoré dostávali piloti pri troch predchádzajúcich rokoch. Aerolinky potom prestali stroj posielať na dlhé lety cez vodu.

Sila, s ktorou sa vzduch z kabíny lietadla vyhnal von po odtrhnutí trupu, podľa Homendyovej otvorila dokorán dvere do kokpitu, z ktorého vyleteli dosky so zoznamom pokynov a slúchadlá prvého dôstojníka. Pilotom sa však podarilo pristáť a niekoľko cestujúcich utrpelo iba ľahké zranenia.

Boeing v reakcii na incident vydal vyhlásenie, podľa ktorého je "bezpečnosť naďalej najvyššou prioritou" firmy. Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) zakázal štartovať 171 strojom 737 Max 9, ktoré teraz prechádzajú preventívnymi niekoľkohodinovými inšpekciami, zatiaľ bez objavenia ďalších závad. Väčšinu z nich prevádzkujú spoločnosti Alaska Airlines a United Airlines. "Dočasné vyradenie stroja 737 Max 9 silne zasiahlo našu prevádzku. Zrušili sme 170 nedeľných letov a 60 (dnešných). Ďalšie rušenie ešte očakávame," vyhlásili Alaska Airlines.

Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) v nedeľu vyhlásila, že sa tiež bude riadiť smernicou FAA o zákaze letu uvedených lietadiel. Server Flightradar24.com uvádza, že lietadlá Boeing 737 MAX 9 v súčasnosti v Európe využívajú spoločnosti Icelandair, Corendon Dutch Airlines a Turkish Airlines. Konfiguráciu s panelom používa iba spoločnosť Turkish Airlines, ktorá v súlade s nariadením FAA a EASA lietadlá až do vykonania prehliadky stiahla z prevádzky.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK, TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa