Nová éra leteckej dopravy: NASA predstavila tiché nadzvukové lietadlo X-59

2024-01-16 00:00:00 |   |    | 

V americkom Palmdale cez víkend verejnosti prvýkrát slávnostne predstavili experimentálne nadzvukové lietadlo X-59 QueSST, na ktorého vývoji a výrobe spolupracoval americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) a spoločnosť Lockheed Martin. Stroj má podľa nich byť začiatkom novej éry leteckej dopravy, v ktorej sa majú na nebo vrátiť komerčné nadzvukové lety.



 

Lietadlo slávnostne predstavili v piatok večer v americkom štáte Kalifornia. Vzniklo v rámci programu NASA "QUESST" (Quiet SuperSonic Technology) a prvé letové testy nad vybranými regiónmi USA sú naplánované na koniec tohto roka.

Lietadlo šípovitého tvaru meria 28,6 metra, rozpätie krídiel je 8,99 metra, pred ktorými má horizontálne stabilizátory (kačacie plochy). Vzletová hmotnosť je 11 ton. Manažér NASA Bob Pearce ho nazval ako "približne 30 metrov dlhý krok vpred na ceste ... smerom k udržateľnému komerčnému nadzvukovému lietaniu".

Špecialitou "X-59" má byť prekonávanie hranice rýchlosti zvuku bez sonického (aerodynamického) tresku. Tento fyzikálny jav sa šíri v tvare kužeľa, ktorého povrch tvorí náhla zmena tlaku vzduchu. Pri kontakte so zemou vytvára nepríjemný akustický efekt podobný výbuchu. Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) preto zakázal všetky civilné nadzvukové lety nad územím USA až do odvolania.

"X-59" pri prekonaní rýchlosti zvuku bude vydávať zvuk silný ako "zabuchnutie dverí na aute". Lietadlo je navrhnuté na let vo výške okolo 16 kilometrov rýchlosťou 1500 kilometrov za hodinu.

Na jeho vývoj NASA poskytla pre tím Skunk Works spoločnosti Lockheed Martin zhruba 250 miliónov dolárov. "Za niekoľko krátkych rokov sme sa posunuli od ambiciózneho návrhu k realite. X-59... pomôže zmeniť spôsob, akým cestujeme, tým, že nás dokáže k sebe priblížiť v oveľa kratšom čase," povedala Pam Melroyová z NASA.

Lietadlo X-59 by malo prvýkrát vzlietnuť tento rok, potom budú nasledovať testy, ktoré ukážu, ako ľudia na zemi zvuk lietadla vnímajú. Dáta potom výrobca poskytne americkému Federálnemu úradu pre letectvo (FAA).

V dopravnom lietaní už sa nadzvukové lietadlá prevádzkovali v 20. storočí. Ako prvé dopravné lietadlo na svete prekonal rýchlosť zvuku sovietske lietadlo Tu-144, ktoré prvýkrát vzlietlo koncom decembra 1968.

Symbolom cestovania supersonickou rýchlosťou sa potom stal britsko-francúzsky konkurent Concorde, ktorý prvýkrát vzlietol v marci 1969. Dosahoval rýchlosť 1350 míľ za hodinu a trasu trasu medzi Európou a východným pobrežím Spojených štátov zvládal za tri hodiny. Jeho komerčná prevádzka ale skončila po tragickej nehode 25. júla 2000.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK, TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa