Rebríček krajín podľa turbulencií: Týmto oblastiam sa radšej vyhnite!

2024-02-08 00:00:00 |   |    | 

Turbulencie sú len čosi ako výmoľ na cestách, a predsa z nich majú niektorí ľudia priam panický strach. Ak k nim patríte aj vy, pozrite si rebríček najturbulentnejších oblastí a naplánujte si radšej výlet do krajín, ktoré sú na jeho spodnom konci.



 

Portál Turbli, ktorý mapuje turbulencie po celom svete, zverejnil zaujímavú štatistiku. Podľa nej je územím najbúrlivejších letov Bhután a len o čosi lepšie sú na tom africké krajiny Guinea-Bissau, Senegal, Kapverdy, Gabon, Guinea, Kongo, Kamerun a Sierra Leone, medzi ktoré sa do prvej desiatky vtesnal ešte aj Nepál.

Naopak najmenej búrlivou oblasťou je Antarktída, Špicbergy, Rusko, Grónsko a Kanada. Pre ľudí, ktorí si chcú let užiť v čo najväčšom pokoji, je ideálna aj Škandinávia a Pobaltie, pretože druhú najlepšiu päťku rebríčka tvorí, Dánsko, Lotyšsko, Estónsko, Nórsko, Švédsko a Fínsko. Najturbulentnejšou pevninskou európskou krajinou je Španielsko, ktoré je na 42. mieste. Slovensko skončilo približne uprostred na 107. priečke.

Okrem hodnotenia „najturbulentnejších krajín“ ponúka Turbli.com aj interaktívnu mapu, ktorá predpovedá úrovne turbulencií pre akúkoľvek danú letovú trasu. Je aktualizovaná každých šesť hodín a ponúka predpovede na aktuálny čas, ale aj o tri, šesť, deväť či dvanásť hodín neskôr.

Turbulencia je označená farebnými odtieňmi, ktoré sa pohybujú od svetlomodrej po modrú a od oranžovej po červenú. Modrá znamená ľahkú turbulenciu, oranžová stredne silnú a červená silnú turbulenciu. Tá môže mať za následok „silné napnutie bezpečnostných pásov“, ale aj „náhlu zmeny nadmorskej výšky“.

 

Kompletný rebríček krajín podľa turbulencií

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa