Londýn zasiahli silné búrky, lietadlá pristávali v šialených podmienkach (VIDEO)

2023-12-29 10:20:00 |   |    | 

Britániou prechádza búrka Gerrit, v pásme od juhozápadného cípu Anglicka až po východ Škótska platí varovanie pred povodňami, silným vetrom a dažďom. Londýnske letisko Heathrow zrušilo v stredu 18 letov na domácich trasách a ovplyvnené boli aj lety do iných európskych miest, napríklad do Barcelony a Berlína.



"Z nášho Dopplerovho radaru vieme, že supercela mala silný rotujúci vzostupný prúd. Hoci zatiaľ nemáme dáta, ktoré by to potvrdili, na povrchu pravdepodobne vzniklo tornádo," napísal včera k počasiu v Manchestri britský meteorologický úrad Met Office.

V jednom z manchesterských vonkajších obvodov Tameside vietor podľa serveru Independent poškodil okolo stovky budov. Na sociálnych sieťach sa šíria zábery domov s unesenou strechou a rozmetaných tehál v uliciach.

"Nemohli sme otvoriť vstupné dvere, taký silný bol ten vietor. Znel hrozivo a bol veľmi hlasný," povedala rozhlasovej stanici BBC Radio 5 jedna z miestnych obyvateľiek Kerry Hoganová. "Kým sa tornádo prehnalo, trvalo to asi minútu alebo minútu a pol. Doslova vír šialenstva. Verejné osvetlenie sa ohýbalo a stromy padali ako domino," popísala situáciu.

Počasie narúša na rôznych miestach Británie takmer všetky druhy dopravy - predovšetkým v Škótsku a časti Anglicka vlakové spojenia a dopravu na diaľniciach obmedzuje silný dážď a miestami sneženie. Napríklad cesta A9, jedna z hlavných diaľnic pretínajúca Škótsko zo severu na juh, bola v strede miestami pod niekoľkocentimetrovou vrstvou snehu. Dopravcovia rušili plavby trajektov aj lety a pri pohľade na video pristátia jedného z lietadiel je jasné, prečo k tomuto kroku pristúpili.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK, TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa