Veľká noc a jej pohansko - kresťanské zvyky. Ako vznikli a ako sa prelínajú?

2015-04-03 07:00:00 |   |    | 

Pre niekoho najkrajšie sviatky roka práve klopú na dvere. „Sviatky jari“ patria medzi obľúbené dni voľna a pohody. Ale viete o nich niečo viac? Aké sú symboly jari? Ktoré dni predchádzajú samotnej Veľkej noci? A prečo sa tie ženy vlastne oblievajú?



 

Medzi najtradičnejšie symboly tohto ročného obdobia patria kraslica, prútený korbáč, baránok, jahniatko, veľkonočný zajačik ale i kríž, svieca. Kraslica ako symbol jari má už viac ako stáročnú tradíciu. Symbolizuje vznik a začiatok nového života. Podobne ako na jar ožíva všetka príroda okolo nás, tak aj z vajíčok sa vyliahnu malé kuriatka. Veď samotné vajce skrýva v sebe zárodok, a teda začiatok života. 

 

Prútený korbáč má pohanské korene a dnes si ním pripomíname bičovanie Ježiša Krista. Vyšibané ženy majú byť počas celého nasledujúceho roka zdravé, šťastné a plodné. Samotný symbol baránka pochádza zo židovskej tradície. Židia mnohokrát obetovali Bohu baránka ako poďakovanie alebo prosbu za niečo. Na sviatok Paschy jedia baránka a pripomínajú si tak vyslobodenie židovského ľudu z egyptského zajatia.  Pre kresťanov sa neskôr stal baránok „symbolom vzkriesenia a znovuzrodenia“.

Jahniatko symbolizuje nevinnosť a boj dobra so zlom, podobne ako sa končí „zlá zima“ a prichádza „radostná a vytúžená jar.“ Veľkonočný zajačik ako znak jari má tiež svoj pohanský pôvod. Čarodejnice si vraj brali podobu zajaca, aby sa takto mohli ochrániť. Zajac na sviatočnom stole má teda ochrániť všetkých členov rodiny.

Kríž a svieca sú hlavne kresťanské symboly. Pripomínajú sa nimi smrť a vzkriesenie Ježiša Krista. Špeciálna svieca, ktorá sa používa práve v tomto období sa nazýva paškál.

 

Veľkonočný týždeň má svoje tradičné dni so špeciálnymi pomenovania. Prvým takýmto dňom je Zelený štvrtok, jeho názov je odvodený od sviežej zelene v Getsemanskej záhrade. Práve tu sa Ježiš modlil tesne pred svojou smrťou. Počas bohoslužby v tento deň posledný krát zazneli zvony. Odmlčia sa až do soboty večera, kedy sa naplno rozoznejú. Druhým dňom tohto výnimočného obdobia je Veľký piatok, vtedy si pripomíname smrť Krista. Podľa ľudovej tradície sa práve dnes ľudia postihnutými rôznymi chorobami chodili kúpať do potoka. Muselo tak však byť zavčas rána, inak voda stratila svoju čarovnú moc.

Posledným je Biela sobota, tá bola príznačná tým, že sa počas nej upratovalo, pralo a bielilo. V ranných časoch kresťanstva (niekde aj v súčasnosti) sa počas tohto dňa príjmali do Cirkvi noví veriaci. Biela sobota je preto bielou, lebo je výnimočná spomedzi všetkých sobôt v roku a ľudia pokrstení v tento deň majú na sebe biele rúcho. V tento deň sa večer slávi zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Oslava tejto udalosti pokračuje aj počas nasledujúcich dní.

 

No, a prečo my ženy dostane každý rok poriadnu oblievačku? Že vraj podľa ľudovej tradície nás oblievanie vodou, alebo kúpanie v potoku má spraviť zdravými počas celého roka. Takisto sa nám po vyšibaní vŕbovým prútikom majú obnoviť všetky sily. Ten je vo väčšine prípadov vytvorený z 8 spletených, čerstvo narezaných prútov. Kresťanská tradícia hovorí o tom, že apoštoli po tom čo ženy našli otvorený hrob Ježiša Krista ich obliali, aby si boli istý že neblúznia.

 

Prajeme Vám milí čitatelia príjemné a pokojné prežitie Veľkonočných sviatkov v kruhu svojich najbližších. Milé dievčatá a ženy, Veľkonočný pondelok je len raz v roku, tak to nejako vydržte, hlavne v zdraví a šťastí.

 

Zdroje/autor: wikipedia.sk/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
3.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa