Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy: Železná studnička prišla o korunu krásy

2016-08-26 11:00:01 |   |    | 

Železná studnička je už dlhé desaťročia vyhľadávaným miestom oddychu mnohých Bratislavčanov i návštevníkov hlavného mesta. Len päť kilometrov od centra sa môžu poprechádzať lesoparkom, športovať alebo člnkovať na jazerách. V týchto dňoch však návštevníkov čaká nemilé prekvapenie - mestské lesy v Bratislave vypustili z dvoch vodných nádrží vodu.



 

Železná studnička patrí k najobľúbenejším bratislavským rekreačným lokalitám. Spomína sa už v roku 1455, kedy pri tunajšom potoku Vydrica sídlili mlynári. Súčasťou vydrických mlynov boli od roku 1846 aj štyri vodné nádrže. Už na konci 19. storočia však vodné mlyny slúžili len ako reštaurácie.

Po objave prameňa železitej minerálnej vody tu v roku 1821 vznikli prvé malé drevené kúpele a o sedem rokov neskôr aj kúpeľný dom s izbami, spoločenskou miestnosťou, kaplnkou a reštauráciou so záhradou. Železná studienka sa veľmi rýchlo stala obľúbeným miestom uhorskej šľachty aj bežných Bratislavčanov. Tí si tu okrem prechádzok vychutnávali aj člnkovanie či rybárčenie. V hoteli a neskôr aj v zasklenom drevenom pavilóne za bývalými kúpeľmi sa dokonca konali rôzne spoločenské podujatia.

Kúpeľníctvo však prírode veľmi neprospelo – stavebná činnosť a úpravy potoka postupne narušili systém spodných vôd a liečivé pramene zanikli. Železná studnička sa však popularite teší naďalej, obľubujú ju športovci, milovníci prírody, majitelia domácich miláčikov aj rodiny s deťmi. Tie navštevujú najmä neďalekú Partizánsku lúku, na ktorej pred pár rokmi vybudovali zaujímavé ihriská a športoviská.

Teraz sa v rámci projektu "Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy" pristúpilo aj k rekonštrukcii dvoch vodných nádrží na Železnej studienke. Pracovníci mestskej organizácie vypustili vodu z nádrže pri Partizánskej lúke a začiatkom tohto týždňa začali aj s vypúšťaním druhej vodnej nádrže.  V súvislosti s vypúšťaním bolo nutné zabezpečiť opatrenia, ktoré sa týkajú ochrany chránených živočíchov, takéto práce musí robiť len odborne spôsobilá spoločnosť. „Chránené živočíchy môžu zberať len odborne spôsobilé osoby, ktoré na to majú licenciu, to je zároveň aj podmienkou stavebného povolenia uskutočnenia diela,“ spomenul zástupca riaditeľa Mestských lesov Rudolf Ivičič.

V rámci narábania s chránenými živočíchmi počas čistenia a rekonštrukcie nádrže pri Partizánskej lúke sa podarilo identifikovať okolo 4 300 kusov lastúrnikov, korýtka riečneho a rybničného. Lastúrniky po prácach vrátia do ich pôvodného životného prostredia. V nadväznosti na práce začali Mestské lesy súčasne aj s lovom rýb a ďalších vodných živočíchov vo vodnej nádrži pri Partizánskej lúke, ktoré presunuli do inej vodnej nádrže na Železnej studienke. Rovnako dočasne premiestnia aj živočíchy z druhej nádrže, ktorú čistia.

Projekt „Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy - pilotná aplikácia opatrení v oblasti zadržiavania zrážok v urbanizovanom prostredí“ je spolufinancovaný grantom z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórska a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky s celkovou sumou 3 318 925 eur. Na čiastkový projekt Železná studienka - Rybníky, dva rybníky, sú prostriedky vo výške 238 440 eur. Termín ukončenia celého projektu je 30. apríl budúceho roka.

 

Foto: TASR

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa