Sviatok umenia: V Tatranskej galérii vystavujú diela Francisca Goyu

2018-10-03 08:00:00 |   |    | 

Jeseň bude v Tatranskej galérii (TG) v Poprade patriť výstave Francisco Goya - Vízie. „Po prvý raz predstavujeme tvorbu tohto svetového majstra výtvarného umenia. Vystavujeme unikátny cyklus originálnych grafických listov Caprichos - Rozmary, vydaných v Madride,“ priblížila riaditeľka galérie a zároveň kurátorka výstavy Anna Ondrušeková.



 

Súbor Caprichos získal pravdepodobne v Španielsku Félix Maria IV. knieža Lichnovský, ktorý pobudol na Zámku v Hradci nad Moravicí. Na základe dobrých kontaktov TG s českými kolegami túto vzácnu zbierku do Popradu zapožičal Národný pamiatkový ústav v Kroměříži. „Zbierka sa nachádza v jedinečnej Majoritnej knižnici Štátneho zámku v Hradci nad Moravicí,“ uviedla Ondrušeková.

Goya bol podľa nej najdlhšie žijúcim a najvplyvnejším géniom európskeho maliarstva 18. storočia. Jeho monumentálne dielo je charakteristické polaritou barokového rozmachu a klasicistickej jasnosti. „Príznačná je obdivuhodná kompozícia, zjednodušená technika, veľmi originálna farebnosť a svetlosť. K osobitým črtám maliarovho prejavu patria formálna deformácia tvaru a fantastika obsahu. Svojím tvorivým odkazom inšpiroval mnohých neskorších maliarov, najmä francúzskych, a jeho tvorba je vysoko aktuálna aj dnes,“ konštatovala riaditeľka a dodala, že Goya bol posledným z veľkých starých majstrov, ktorých dielo priviedlo na svet moderné maliarstvo.

Tvorbu cyklu Caprichos, ktorý mu do značnej miery priniesol svetovú slávu, začal realizovať počas pobytu na vidieckom panstve, kam ho pozvala vojvodkyňa z Alby, dlhoročná priateľka a milenka, rok po smrti svojho manžela. „Tematika grafík je čisto epická, podložená satirickým a sarkastickým pohľadom na svet, nemilosrdnou kritikou spoločnosti, jej manierov a zosmiešňovaním osôb i profesií,“ vysvetľuje Ondrušeková a dodáva, že v niektorých kompozíciách sa objavujú i čarodejnícke scény.

Spolu 267 sérií Caprichos sa vďaka útočnému sarkazmu stretli s pobúrením najvyššej spoločnosti. Aj preto sa veľká časť nepredala a Goya ich ponúkol v roku 1803 kráľovi. Panovník dar venoval do zbierok Akadémie sv. Ferdinanda.

Pre titulný list vyryl Goya vlastnú podobizeň z profilu. „S cylindrom na hlave sa v nej vzdal vzdorovitosti nepoddajného umelca a dodal si vzhľadu usporiadaného, úctyhodného mešťana,“ vysvetľuje Ondrušeková s tým, že dosky ku Caprichos boli spracované nevšednou technikou kombinácie leptu a akvatinty. Goyov expresionizmus v nich dosahuje maximum a stali sa nepochybne jedným z najznámejších prejavov španielskeho umenia.

Výstava potrvá v priestoroch Tatranskej galérii až do začiatku decembra.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR - Oliver Ondráš
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa