Obľúbená turistická destinácia trpí: Benátky sú pod vodou, počasie pustoší aj ďalšie časti Talianska

2018-10-30 00:00:01 |   |    | 

Jesenné prázdniny v Taliansku sa môžu javiť ako dobrý nápad, tento rok to ale rozhodne neplatí. Najmenej päť obetí si už vyžiadalo nepriaznivé počasie sprevádzané výdatnými zrážkami, ktoré v nedeľu zasiahlo viaceré časti Talianska. Sedemdesiat percent Benátok je pod vodou a trpí aj slávny Rím. Úrady vydali najvyšší stupeň výstrahy pre väčšinu územia Talianska.



 

Taliansko sužuje nepriaznivé počasie sprevádzané intenzívnymi zrážkami a prudkým nárazovým vetrom, ktoré si už v nedeľu vyžiadalo najmenej päť obetí. Dažde spôsobili zosuvy pôdy, pričom jeden z nich zablokoval aj Brennerskú diaľnicu, dôležitú spojnicu medzi Rakúskom a Talianskom.

Z viacerých regiónov krajiny tiež  hlásili zranených padajúcimi konármi stromov, vrátane hasičov, ktorí sú od nedele v kolotoči odstraňovania následkov vyčíňania prírody. Záplavy a zosuvy pôdy hlásili z provincie Udine, z Cortiny prišla informácia o evakuácii štyroch desiatok ľudí ohrozených vodami rieky Bigontina. Diaľnicu Miláno-Bologna v úseku medzi Piacenzou a Fiorenzuolou museli pre záplavy dočasne uzavrieť.


Prudký nárazový vietor spôsobil problémy v trajektovej i leteckej doprave na juhu Talianska. Lietadlá smerujúce do sicílskeho Palerma odklonili na letiská v Catanii a Trapani, ťažkosti sprevádzali trajektovú dopravu spájajúcu Neapol s ostrovmi Capri a Ischia.

Preventívne došlo k uzavretiu Pompejí pri Neapole, ktorých areál museli turisti z bezpečnostných dôvodov opustiť. Evakuovali aj Námestie sv. Marka v Benátkach, ktoré už v nedeľu zaplavila voda, ktorej hladina sa tam v pondelok pohybovala vo výške 149 centimetrov.

Podľa oficiálnych údajov bolo včera večer až 70 percent mesta pod vodou a zo štatistík vyplýva, že hladina vody je najvyššie zaznamenaná od novembra 2012.

Benátky často sužujú záplavy, keď do nich silný vietor tlačí vodu z lagúny, ale pondelkové čísla sú výnimočné a predpovede dokonca hovoria, že budú ešte viac stúpať, až do 160 centimetrov. Naposledy sa tak stalo v decembri 1979.

Na väčšine územia Talianska platí varovanie pred záplavami v dôsledku silných dažďov, pričom problém znásobuje slabá údržba riečnych korýt. Podľa predsedu kraja Benátsko Lucu Zaiu by mohli povodne dokonca dosiahnuť úroveň z roku 1966, keď voda zatopila tak Benátky, ako aj Florenciu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP
Zdroj: TASR, SITA, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa