Antarktída na dosah: V Bratislave sprístupnili jedinečnú Rotundu

2019-03-08 08:30:00 |   |    | 

V bratislavskom nákupnom centre Eurovea máte možnosť navštíviť jedinečnú Rotundu s priemerom 6,5 metra. Ide o špeciálny projekt, ktorý ľuďom priblíži Zem kráľovnej Maud v Antarktíde.



 

V januári 2019 ju totiž pri ceste na južný pól navštívila prvá slovenská expedícia pod vedením najscestovanejšieho Slováka Ľuboša Fellnera. Po vstupe do Rotundy vás obklopí panoramatická fotografia s dĺžkou viac než 17 metrov a výškou 4 metre, uvidíte tak 70 metrov štvorcových nádhernej Zeme kráľovnej Maud.

Rotunda má priemer 6,5 metra. Jej výroba zabrala viac než 200 hodín a zúčastnilo sa jej deväť firiem. Bez samotnej plachty a rolovacích dverí váži konštrukcia viac než 1130 kilogramov. Samotná inštalácia trvala ďalších 10 hodín a k dispozícii bude do 11. marca.

Sprievodným programom je unikátna výstava fotografií z ciest od severného po južný pól (pred predajňou Fotolab CEWE v Eurovei počas marca) a možnosť pozrieť si fotoknihu s výberom 40 najkrajších fotografií z polárnych ciest.

V Rotunde bol predstavený aj špeciálny projekt zo Špicbergov, tie totiž okrem nehostinnej mrazivej krásy ponúkajú aj niečo netradičné - v bývalej bani sa tu nachádza Arktický svetový archív. Založila ho nórska ťažobná spoločnosť Store Norske, kde odborníci na archiváciu zo spoločnosti Piql Slovakia bezpečne a navždy archivujú dáta svojim klientom.

Aj CK BUBO tu 21. februára archivovala svoje záznamy z prvých 25 rokov slovenského cestovateľstva spolu s Vatikánskou knižnicou, Národným múzeom Nórska, Európskou vesmírnou agentúrou a Brazílskou futbalovou federáciou. V Piql Slovakia na archiváciu dát používajú film, ktorý je nezničiteľný až po dobu 500 rokov.
 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa