Je rozhodnuté: Takto budú vyzerať nové vlaky v Tatrách

2019-05-15 08:50:00 |   |    | 

Železničná spoločnosť Slovensko nedávno vyzvala grafikov, aby sa zapojili do súťaže a navrhli polep nových tatranských vozidiel. Z trinástich návrhov postúpilo do finále päť, o ktorých ste na našej stránke hlasovali aj vy. Odborná porota ale názor verejnosti nezdieľala a vlaky v Tatrách bude napokon zdobiť polep, ktorý u nás skončil až na treťom mieste.



 

ZSSK ukončila súťaž, v ktorej vyzvala grafikov a kreatívcov, aby navrhli motív polepu týchto nových elektrických jednotiek. Z 13 návrhov postúpilo do finále päť a víťazom, ktorého vybrala štvorčlenná porota, sa napokon stala dvojica spod Tatier, Jakub Rusnák a Lenka Syrovátková. Nové tatranské železničné vozidlá budú od roku 2021 zdobiť menej známe tatranské vrchy Ganek, Kostolík, Stredohrot, Bradavica a Vysoká.

V Tatrách pribudnú nové vlaky: Z týchto piatich návrhov vzíde víťazný polep

 

O Gerlachu, Lomnickom štíte či Kriváni počul hádam každý. No Vysoké Tatry ponúkajú oveľa viac zaujímavých miest s ešte zaujímavejšími príbehmi. Náš výber odkazuje na miestnu horolezeckú tradíciu, aj vďaka ktorej sa Tatry dostali medzi špičkové destinácie slovenského cestovného ruchu. Grafické spracovanie návrhu polepu využíva stredovú časť vozidla na znázornenie vrcholu a výstupovej cesty. Piktogramy odkazujú na náročnosť a nutný výstroj. Názov vrcholu spolu s nadmorskou výškou vypĺňa priestor pod oknami a môže slúžiť aj ako označenie názvu vozidla,“ vysvetľujú autori víťazného návrhu. Lenka, ktorá pracuje v cestovnom ruchu, je autorkou návrhu, programátor Jakub sa postaral o grafickú realizáciu. Dvojica z Novej Lesnej má k slovenským veľhorám blízky vzťah, obaja v nich spolu trávia veľa voľného času ako turisti a skialpinisti.

Vybrať víťaza bolo extrémne náročné, pretože všetky nápady z finálovej pätice disponovali tým, čo sme hľadali na začiatku súťaže – kvalitou, invenciou, zmyslom pre symboliku a citom pre detail. Teší nás záujem, ktorý súťaž vzbudila,“ zhodnotil generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

ZSSK obstarala do Vysokých Tatier päť nových elektrických jednotiek, ktoré doplnia v súčasnosti už kapacitne nedostatočné vlakové súpravy na Tatranskej elektrickej železnici (TEŽ) a Ozubnicovej železnici (OŽ). Súčasťou dodávky bude aj jeden multifunkčný rušeň. Verejnú súťaž na obstaranie vyhrala švajčiarska spoločnosť Stadler, celková cena predmetu zmluvy je 38,8 milióna eur. Vozidlá budú financované z vlastných zdrojov ZSSK.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: ZSSK
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa