Panika v obľúbenom letovisku: Pri Makarskej nakrútili nebezpečného žraloka!

2019-06-10 12:00:00 |   |    | 

Chorvátsky denník Slobodna Dalmacija zverejnil šokujúcu správu, ktorá zrejme mnohých Slovákov pred dovolenkou nepoteší. Na Makarskej riviére totiž v nedeľu spozorovali nebezpečného žraloka.



 

Nemecký turista Michael Braun zverejnil na Facebooku video, ktoré zachytáva žraloka neďaleko brehu. Kým reakcie vystrašenej verejnosti sú pomerne jednoznačné, názory odborníkov sa líšia. Podľa Alena Solda zo Splitskej univerzity sa jedná o žraloka belasého, ktorý sa v Jadranskom mori vyskytuje bežne. „Od roku 2007 sme pritom nezaznamenali žiaden útok na človeka,“ pripomína.

Viacerí ďalší odborníci mu však oponujú a tvrdia, že na záberoch podľa detailov plutiev a svalnatého tela jednoznačne rozpoznávajú žraloka mako (mako rýchly). Naposledy bol pritom pohyb tohto druhu v Jadranskom mori zaznamenaný v roku 1972. Mako dorastá do dĺžky okolo 3,2 metra a váži obvykle od 60 do 135 kilogramov. Dokáže vyvinúť rýchlosť až 74 km/h a vyskočiť až 9 metrov nad hladinu. Žralok mako sa živí najmä hlavonožcami, väčšími rybami (makrely, tuniaky, žraloky), ale aj delfínmi, korytnačkami či vtákmi. Môže zaútočiť aj na človeka, fatálne útoky sú ale veľmi vzácne. Jedným z dôvodov je aj to, že obľubuje skôr studenú alebo vlažnú vodu, preto sa pri brehu obvykle nezdržuje.

Jadranské more je domovom asi tridsiatich druhov žralokov, väčšina z nich je chránená a lovcom hrozí pokuta 30.000 kún (vyše 4.000 eur). Naposledy bol fatálny útok zaznamenaný 10. augusta 1974, keď v lokalite Lokva Rogoznica napadol 5-metrový predátor 21-ročného Nemca Rolfa Schneidera. Talian Vittorio Solinghi mu odvážne prišiel na pomoc, žraloka odplašil a mladíka vytiahol na breh. Ten však zomrel na vykrvácanie, pripomína Slobodna Dalmacija. Odborníci však napriek najnovším záznamom turistov upokojujú, že v Chorvátsku im žiadne nebezpečenstvo nehrozí a stretnutie so žralokmi je menej pravdepodobné ako výhra v lotérii.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa