Chorvátsko v skratke: Najkrajšie mestá, pláže a ostrovy na jednom mieste

2019-04-02 00:00:01 |   |    | 

Chorvátsko patrí k najobľúbenejším destináciám Slovákov už od čias socializmu. Krajina je nám skutočne blízka, najmä v súvislosti s podobnou kultúrou, cesta trvá pomerne krátko, po slovensky sa tam dohovoríte a krásnych miest je tam skutočne mnoho. Čo viac si môže želať turista?



 

Do bývalej Juhoslávie to bolo iba na skok a Slováci si k tejto zemi vytvorili veľmi vrúcny vzťah. Chorváti sú Slovákom podobní jazykom, gastronómiou, ale aj kultúrne. Je to pohodový a veľmi milý národ, ktorý sa k Slovákom správa ako k bratom, možno aj preto tam tak veľmi radi chodievame.

Chorvátsko má úžasne krásnu prírodu, množstvo historických pamiatok a veľmi veľa malebných ostrovčekov. Jeho príjemná klíma, prírodná scenéria a čisté more robí z tejto krajiny dovolenkovú klasiku, do ktorej sa vždy radi vraciame. Cítime sa tam jednoducho ako doma. Mnoho Slovákov tam aj skutočne býva, založili si tam rodiny a nemenili by túto krajinu za nič na svete.

 

Najkrajšie mestá

Ak ste milovníkmi malebných historických miest, v Chorvátsku ste na správnej adrese. Chcete vidieť zblízka koloseum, ale nechce sa vám cestovať až do  Ríma? Navštívte istrijskú Pulu. Tiché mestečko na severe Chorvátska je síce neveľké, ale ponúka nádherné starobylé divadlo, nápadne podobné tomu v Taliansku. V Pule sa môžete previezť vláčikom a obdivovať historické pamiatky, klenby, kostoly a mnoho iného.

Mali by ste záujem vidieť zblízka sídlo rímskeho cisára? Tak potom sa jednoznačne vyberte do Splitu. Tam sa  okrem krásnych pláží, množstva obchodíkov, pouličných muzikantov a pobrežnej promenády nachádza aj známy Diokleciánov palác, jedinečný poklad zo staroveku.

Dubrovník láka každého turistu. Aj keď cesta do tohto mesta je dlhšia, oplatí sa ho navštíviť. Ponúka úchvatné pláže a zachovalé starobylé jadro mesta, ktoré je zaradené aj do zoznamu UNESCO. Hradby, ktoré ho obklopujú, vás okamžite prenesú do stredovekých čias. Dubrovník sa nachádza na  juhu Chorvátska a ak sa vám tam nechce cestovať autom či autobusom, skúste priame letecké spojenie.

Ďalšie nádherné mestá sú Poreč so svojou Eufraziovou bazilikou, Trogir a tiež Šibenik so Zadarom.

 

Nádherné pláže a ostrovy

Je známe, že pláže Chorvátska síce nepatria k najkrajším na svete, ale dušu turistu dokážu potešiť. Väčšina pláží na Istrii je kamienková, betónová alebo okruhliaková, ale v Dalmácii nájdete aj množstvo piesočnatých. Tie najkrajšie sú pláže v oblasti Orebič - Pelješac na juhu Chorvátska.

Ďalej je to známa pláž Bol, ktorá predstavuje piesočnatý výbežok do mora. Býva však veľmi preľudnená, podobne ako pláž v Zrce, kam každoročne prúdia státisíce mladých ľudí odviazať sa v jednom z množstva plážových nočných klubov. Zrce nikdy nespí.

Ak nemáte radi zástupy turistov, vyberte sa radšej na iné pláže, napríklad na Bilin Zal na ostrove Korčula alebo do Starej Bašky, ktorá prekvapí jemným pieskom. Ten nájdete aj na pláži v Duce na predmestí Omišu. Nádherné a zatiaľ zabudnuté pláže sa nachádzajú aj v Baške Vode, v Baško Polje a v Promajne. Pri Makarskej riviére je neopakovateľne krásnym miestom Brela, kde sa snúbi pokoj, ticho a úžasne čistá voda.

Klasicky najkrajšie ostrovy sú Brač, Hvar Korčula, bez ktorých by sme si už nevedeli predstaviť Chorvátsko. Sú veľmi známe, a preto sa tam nachádza veľa turistov. Ak nechcete zažiť preľudnené ostrovy, vyberte sa napríklad na Lošinj, Vis, Murter či Kres, ktoré sú menej známe a menšie, no o to dostupnejšie. Zažijete tam malebnú nedotknutú prírodu a romantické tiché miestečka.

Osamotené chalúpky na pobreží, malé rybárske lode a nádherné pláže s priezračnou vodou nie sú jedinými lákadlami ostrovov. Sú tiež rajom pre rozmanité a jedinečné rastlinstvo a živočíšstvo. Ostrovy sú úplnou pokladnicou nádherných zákutí, ktoré čakajú na objavenie.

 

Príroda

Chorvátsko má nádhernú nedotknutú prírodu. Jej milovníkov najviac zaujmú národné parky ako Kornati či Plitvické jazerá. V prvom naďabíte na morské útesy, tiesňavy a romantické zátoky  s viac ako  80 ostrovčekmi, v druhom zas dušu pohladí  16 malých jazier krištáľovo-modrozelenej farby, ktoré sú vzájomne spojené vodopádmi. Plitvičky sú v Chorvátsku číslo jeden v Chorvátsku a sú dokonca zaradené aj na zozname prírodných pamiatok UNESCO. Patria vôbec k najkrajším prírodným úkazom Európy.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa