Nádherná scenéria a pod ňou smetisko: Priehradu Ružín I opäť zaplnil odpad, ten pohľad zabolí

2020-04-06 12:00:00 |   |    | 

Vodná nádrž sa opäť zmenila na smetisko. Na hladine plávajú plastové fľaše a rôzne obaly, v hĺbke sa však ukrývajú napríklad aj chladničky. Človeku je pri pohľade na Ružín až do plaču...



 

Odpadkov v Ružíne sa zdá byť podľa vodohospodárov viac ako vlani, keď z vody vytiahli viac ako 250 ton smetia. Pre TASR to povedal vedúci vodnej stavby (VS) Ružín Miroslav Kontúr zo Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP). Predpokladá, že s čistením by sa mohlo začať v máji. Náklady na odstraňovanie odpadu sa ročne pohybujú okolo 60 – 80 tisíc eur.

Naplaveniny, ktoré privial vietor, pomocou špeciálnych norných stien zachytávajú v ľavom rohu hrádze. Hladinu čistia pravidelne. „Čakáme na vhodný vietor, ktorý by nám naplaveniny prihrnul. V máji by sa mohlo začať už niečo čistiť. Tento rok to vyzerá, že naplavenín je tu viac ako v minulom roku, takže aj náklady budú vyššie,“ vysvetlil.

Ako Kontúr spresnil, naplaveniny vyberajú pomocou hydraulickej ruky. „Nákladné auto ich odváža na našu oficiálnu skládku, ktorú raz ročne čistíme a triedime odpad, ktorý sa odváža do spaľovne,“ doplnil.

Odpad podľa jeho slov vzniká vo vyšších miestach na tokoch riek Hornád a Hnilec. Ako uviedol, k znečisteniu Ružína dochádza v dôsledku čiernych skládok pri vodných tokoch, respektíve konania neprispôsobivých občanov, rybárov či chatárov. Podstatnú časť odpadu tvoria plastové fľaše, rôzne obaly, ale aj chladničky.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - František Iván
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa