Koronavírus výrazne znížil ceny: Vyberte sa tam, kde je momentálne najlacnejšie

2020-09-24 00:00:00 |   |    | 

Pandémia koronavírusu nám nepriniesla iba samé nevýhody. Okrem lockdownov, počas ktorých si mnohí stihli prehodnotiť svoje životné priority, poskytla zopár výhod aj pre dovolenkárov. Ľudia zatiaľ nemajú odvahu púšťať sa do plánovania ciest, takže ak sa v rámci dodržiavania všetkých odporučení odhodláte aspoň na krátky výlet, konečne si môžete užiť pokojné nepreplnené destinácie. To sa výrazne odrazilo aj na cenách, ktoré v mnohých mestách klesli o štvrtinu.



 

Ceny sú o 26 percent nižšie ako v marci

Anglický Post Office robil prieskum v 24 mestách z krajín, ktoré majú zaradené Anglicko medzi zelenými štátmi. V nich zisťoval, ako ovplyvnila koronakríza vývoj cien za jednotlivé služby spojené s turizmom. Dobrou správou pre cestovateľov je, že až 22 z týchto miest znížilo ceny do výšky 26 percent. Urobili tak v snahe zabojovať o priazeň turistov a opäť ich prilákať do svojich končín. Jedným z dôvodov je aj výrazný pokles záujmu, čo zákonite prinútilo podnikateľov upravovať ceny smerom nadol. V jednotlivých mestách sledovali výdavky v dvanástich rôznych kategóriách a tie porovnávali s tým, koľko by ste tam zaplatili v auguste 2019 alebo v marci 2020. Počas výskumu sledovali vývoj cien za tieto služby: 2 noci počas víkendu pre 2 osoby v 3-hviezdičkovom hoteli, káva, fľaškové pivo, fľaška kolového nápoja, pohár vína, 3-chodová večera pre dvoch ľudí s fľašou vína, spiatočný lístok z letiska do centra, 48-hodinový lístok na dopravu, autobusová tour po miestnych pamiatkach, najznámejšia atrakcia v meste, najlepšie múzeum a galéria umenia.

 

Tri najlacnejšie destinácie

Najlacnejším európskym mestom podľa tohto výskumu je litovská metropola Vilnius. Víkend pre dvoch ľudí so všetkými spomínanými výdavkami by vás tam vyšiel na 180 eur. Oproti minulému roku tak klesli ceny o desať percent. Pod dobrý výsledok sa podpísalo aj to, že ich hlavná atrakcia v podobe Kostola svätej Anny má vstup zadarmo. Za večeru by ste zaplatili 52 eur a za ubytovanie 84,70 eura. Druhým najlacnejším mestom je Varšava. Pokles cien tam bol síce len minimálny, ale v tejto krajine majú už dlhodobo nízke poplatky za služby. Oproti augustu minulého roka je to zníženie o 0,6 percenta a rozdiel medzi marcom a augustom tohto roka je 0,9 percent. Ceny sú veľmi podobné ako vo Vilniuse, takže za celý pobyt by ste zaplatili 181,80 eur. Tretím najlacnejším mestom sú Katovice. V Poľsku neboli paradoxne najvyššie ceny v hlavnom meste, ale v ostatných turistických ťahákoch ako Krakov a Katovice, napriek tomu sa však obe mestá objavili v prvej desiatke najlacnejších. Pobyt v Katoviciach vás bude stáť 184,64 eur.

 

Nestratila sa ani Bratislava

V zozname najlacnejších miest sa objavila aj Bratislava. Naše hlavné mesto obsadilo šieste miesto, čo je dobrým znamením z hľadiska ďalšieho vývoja turizmu u nás. Vďaka tomu by sme mohli ku nám prilákať viac turistov, čo by v konečnom dôsledku pozitívne ovplyvnilo našu ekonomiku. Víkendový pobyt so všetkými týmito službami by vyšiel na 226,29 eur. Najdrahšou položkou je pritom nocľah v trojhviezdičkovom hoteli, ktorý by na dve noci vyšiel 109 eur. Aj v našom prípade došlo k výraznejšiemu poklesu cien. Oproti augustu minulého roka by turisti zaplatili o 11,5 percent menej.

 

Kde zaznamenali najväčší pokles cien?

Najväčšie zníženie cien zaznamenali severské krajiny, dva írske mestá a jedno severoírske. Rovnaké zníženie o 25,6 percent na pobyt majú na Islande a v Nórsku. V Írsku a Severnom Írsku zase najväčšie zníženie zaznamenali v Dubline, kde poklesli ceny o 25,5 percent. Napriek tomu patria ešte stále medzi tie drahšie mestá, pretože v tomto rebríčku sa umiestnili na 19. mieste, keď vás víkendový pobyt vyjde na 354 eur. Druhý najvyšší pokles cien na tomto ostrove zaznamenali v Belfaste, kde sa suma za víkendový pobyt znížila o 25,2 percenta. A do tretice je to Galway na západnom pobreží, kde sa ceny znížili o 22 percent. Okrem týchto štátov donútila aktuálna situácia podnikateľov najviac znížiť ceny v Taliansku, keďže Rím je lacnejší o vyše 20 percent a Miláno o takmer 19. V Edinburghu majú zase lacnejší pobyt o 19 percent.

 

Dve mestá svoje služby zdraželi

Napriek zlej situácii vo svete sa dvom mestám podarilo zarábať ešte viac ako pred rokom. V oboch prípadoch sú to lokality, kde mali do augusta pomerne dobrú situáciu, takže sa tam hrnulo aj viac dovolenkárov. V Katoviciach sa zvýšila cena za pobyt oproti marcu tohto roka o 4,9 percenta. Atény sú na tom ešte lepšie a mohli si dovoliť zdvihnúť ceny o 8,4 percenta.

 

Zoznam najlacnejších miest:

  1. Vilnius, Litva, 180 eur za pobyt
  2. Varšava, Poľsko, 181,80 eur za pobyt
  3. Katovice, Poľsko, 184,64 eur za pobyt
  4. Lisabon, Portugalsko, 210,41 eur za pobyt
  5. Porto, Portugalsko, 218 eur za pobyt
  6. Bratislava, Slovensko, 226,29 eur za pobyt
  7. Krakov, Poľsko, 226,30 eur za pobyt
  8. Talin, Estónsko, 257,50 eur za pobyt
  9. Atény, Grécko, 261,68 eur za pobyt
  10. Belfast, Severné Írsko, 276,35 eur za pobyt
  11. Rím, Taliansko, 290,46 eur za pobyt
  12. Miláno, Taliansko, 291,34 eur za pobyt
  13. Ľubľana, Slovinsko, 291,67 eur za pobyt
  14. Edinburgh, Škótsko, 294 eur za pobyt
  15. Cardiff, Wales, 299,10 eur za pobyt
  16. Verona, Taliansko, 305,63 eur za pobyt
  17. Berlín, Nemecko, 307,29 eur za pobyt
  18. Londýn, Anglicko, 348 eur za pobyt
  19. Dublin, Írsko, 354 eur za pobyt
  20. Galway, Írsko, 365 eur za pobyt
  21. Benátky, Taliansko, 389,67 eur za pobyt
  22. Oslo, Nórsko, 398,66 eur za pobyt
  23. Reykjavík, Island, 410 eur za pobyt
  24. Kodaň, Dánsko, 431,77 eur za pobyt

 

Kde sú jednotlivé služby najlacnejšie?

Káva: Porto, Portugalsko – 1 euro

Fľaška piva: Varšava, Poľsko - 1,74 eur

Kový nápoj: Varšava, Poľsko - 1,52 eur

Pohár vína: Ľubľana, Slovinsko - 2 eura

Trojchodová večera s fľašou vína pre dvoch: Varšava, Poľsko - 48,28 eur

Spiatočný lístok z letiska do centra: Bratislava, Slovensko - 1,80 eur

48-hodinový lístok na dopravu: Katovice, Poľsko - 3,33 eur

Mestská autobusová tour po pamiatkach: Ľubľana, Slovinsko – 8 eur

Hlavná turistická atrakcia v meste: Chrám svätej Anny, Vilnius, Litva; Brandenburská brána, Berlín, Nemecko; Malá morská panna, Kodaň, Dánsko a Piazza San Marco, Benátky, Taliansko – všetky zadarmo

Hlavné múzeum v meste: Ulster Museum, Belfast, Severné Írsko; Škótske národné múzeum, Edinburgh, Škótsko; Historické národné múzeum, Cardiff, Wales; Britské múzeum, Londýn, Anglicko; Írske národné múzeum, Dublin, Írsko a Mestské múzeum, Galway, Írsko – všetky zadarmo

Hlavná galéria v meste: Metropolitan Arts Centrum, Belfast, Severné Írsko;, Škótska národná galéria, Edinburgh, Škótsko; Národné múzeum, Cardiff, Wales; Národná galéria, Londýn, Anglicko; Írska národná galéria, Dublin, Írsko a Umelecké centrum, Galway, Írsko – všetky zadarmo

Víkendový pobyt na dve noci pre dve osoby v trojhviezdičkovom hoteli: Krakov, Poľsko - 82 eur

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa