V talianskej Bologni sa obávajú zrútenia šikmej veže zo stredoveku

2023-10-24 09:00:00 |   |    | 

V talianskej Bologni sa obávajú zrútenia jednej z dvoch stredovekých veží v centre mesta. Senzory, ktoré kontrolujú stav šikmej veže Garisenda, totiž začali zaznamenávať nezvyklé údaje, informovala talianska tlač. Radnica a pamiatkari sa snažia zistiť, či sa situácia veže naozaj zhoršila, alebo ide o chybu v meraní.



 

Garisenda je jednou z dvoch stredovekých veží, ktoré predstavujú jeden zo symbolov univerzitného mesta. Šikmá veža je stará viac ako 900 rokov a meria 48 metrov. Je nižšia z dvoch veží, ktoré sa nachádzajú v centre. Jej stav už niekoľko rokov kontrolujú senzory, ktoré zaznamenávajú eventuálne pohyby stavby stojace na chatrných základoch.

Kvôli najnovším hodnotám merania radnica už cez víkend nechala zastaviť prevádzku v okolí veže, aby odborníci mohli lepšie vyhodnotiť údaje z čidiel. Vylúčené nie sú podľa tlače ani mimoriadne stavebné zásahy,

Garisenda spolu so sesterskou vežou Asinelli, ktorá meria zhruba 100 metrov, sú poslednou z desiatok týchto stredovekých objektov, ktoré stáli v Bologni. Garisenda mala už krátko po výstavbe v 12. storočí problémy so stabilitou. O tom, že sa veža Garisenda nakláňa, píše Dante Alighieri vo svojej Božskej komédii na začiatku 14. storočia.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa