Taliansko predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovinskom, obáva sa teroristov

2024-01-18 14:00:00 |   |    | 

Taliansko predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovinskom o ďalších päť mesiacov, platiť budú do 19. júna. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na vyhlásenie talianskeho ministra vnútra Mattea Piantedosiho. Opatrenie je podľa neho nutné kvôli nebezpečenstvu, že spolu s migrantmi preniknú do krajiny aj teroristi.



V liste adresovanom orgánom Európskej únie a ministrom vnútra členských krajín Piantedosi za dôvod predĺženia kontrol označil "pretrvávajúce riziko možnej teroristickej infiltrácie zo strany osôb prichádzajúcich do Talianska nelegálne" a tiež skutočnosť, že najviac migrantov z takzvanej balkánskej migračnej trasy prichádza do Talianska cez pozemnú hranicu sa Slovinskom. Kontroly budú podľa neho rovnako ako doteraz vykonávané tak, aby mali čo najmenší vplyv na cezhraničnú prevádzku.

Taliansko obnovilo kontroly na hraniciach so Slovinskom 20. októbra minulého roka. Pozastavilo tým princíp voľného pohybu osôb, ktorý bežne platí v schengenskom priestore, ktorého sú obe krajiny členom. Vláda v Ríme tak urobila v reakcii na teroristický útok palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra a tiež útoky radikálnych islamistov vo Francúzsku a Belgicku.

Slovinsko tiež predĺžilo s odôvodnením pretrvávajúce teroristické hrozby kontroly na svojich hraniciach s Maďarskom a Chorvátskom. Pôvodne mali skončiť 22. decembra 2023, v platnosti však zostanú ďalších šesť mesiacov.

Piantedosi po utorkovom stretnutí so svojimi náprotivkami z Chorvátska a Slovinska v chorvátskom Buzete uviedol, že od októbrového zavedenia hraničných kontrol bolo na taliansko-slovinskej hranici skontrolovaných 160 000 osôb. Z nich bolo 1600 cudzincov, ktorí do krajiny vstúpili nelegálne. 76 osôb bolo zatknutých, väčšinou pre podozrenie z prevádzačstva. Celkom 44 ľudí figurovalo v schengenskej databáze osôb s možným napojením na terorizmus.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa