Britská kráľovská rodina sprístupní súkromné časti hradu Balmoral, Alžbeta II. tam vydýchla naposledy

2024-04-04 16:00:00 |   |    | 

Škótske sídlo Balmoral, kde trávi dovolenku britská kráľovská rodina, tento rok v lete prvýkrát ponúkne verejnosti komentované prehliadky interiérov. Sprievodca zavedie turistov do miestností, ktoré používa kráľ Karol III. a jeho manželka Camilla, do záhrad, obrazárne alebo tanečnej sály, kde sú vystavené kráľove obľúbené akvarely vyobrazujúce Balmoral. Základná vstupenka vyjde na 100 libier, uviedla na svojich stránkach správa hradu.



 

Prehliadky so sprievodcom sa budú konať od 1. júla do 4. augusta, teda predtým, než kráľovský pár príde na panstvo na Škótskej vysočine stráviť letnú dovolenku. Každý deň je k dispozícii maximálne 40 vstupeniek a napriek vysokej cene sú už niektoré termíny vypredané. Vedľa základného okruhu ponúka Balmoral aj variant spojený s podávaním anglického čaju, ktorý vyjde na 150 libier.

Balmoral patrí priamo panovníkovi a britská kráľovská rodina k nemu má veľmi blízky vzťah. Panstvo v roku 1852 kúpil princ Albert, manžel kráľovnej Viktórie. Kráľovná Alžbeta II. tú pravidelne trávila niekoľko týždňov v roku, vydávala sa na pešie túry po okolí a na panstve nakoniec aj 8. septembra 2022 zomrela.

Súkromné priestory kráľovskej rodiny budú v lete k videniu prvýkrát od dokončenia stavby v roku 1855. Už teraz sú možné exkurzie na panstvo, ale zahŕňajú len vonkajšie priestory a tanečnú sálu; ročne túto možnosť využije cez 80.000 ľudí. Zámocká záhrada bola prvýkrát pre verejnosť otvorená v 30. rokoch 20. storočia.

Pre početnú kráľovskú rodinu bol pôvodný objekt príliš malý, preto v rokoch 1853 až 1856 nasledovala jeho rozsiahla prestavba, ktorá mu vtlačila dnešnú podobu a rozšírila niekdajší stredoveký hrad na reprezentatívne letné kráľovské sídlo. Zámok Balmoral je postavený v takzvanom škótskom barónskom štýle, má 52 izieb a jeho dominantou je vyše 30 metrov vysoká veža. Panstvo Balmoral má rozlohu zhruba 50.000 hektárov a na jeho území je vyše 150 ďalších budov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa