ČESKO Nová expozícia na zámku Červená Lhota

2009-06-20 12:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - V novej expozícii v podkroví uvidia návštevníci dve detské izby, izbu komornej, chodbu, obrazáreň a halu.



Ich pôvab je predovšetkým v zaujímavom priestorovom riešení, ktoré muselo prekonať problém prepojenia rôznych podlahových úrovní, spôsobených výrazne odlišnou výškou izieb na prvom poschodí.

Stavba červenolhotského zámku vo svojom jadre skrýva zvyšky pôvodnej tvrzde zo 14. storočia. Dnešná renesančná budova vznikla po roku 1530 a bola niekoľkokrát upravená. Zámocké interiéry prvého poschodia majú dispozíciu z 80. rokov 17. storočia. Predstavujú dnes autentickú podobu šľachtického bytu posledných majiteľov z obdobia okolo roku 1910.

Súčasťou zámockého areálu je krajinársky park, ktorý získal svoju dnešnú podobu na prelome 19. a 20. storočia. Najväčšou devízou miesta je bezpochyby Zámocký rybník, ktoý vďaka požičovni lodiek poskytuje zo svojej hladiny netušené pohľady na zámockú budovu a okolitú prírodu.

V roku 1901 zdedil Červenú Lhotu najmladší syn Jozefa Alexandra, kniežaťa Schönbur-Hartensteina, princ Johann. Jeho osobou síce opustila zámok kniežacia línia rodu, ktorá kráčala po prvorodených, zámok sa však stal pre Johannovu rodinu v podstate rezidenciou. Je preto pochopiteľné, že jeho úpravám bola venovaná patričná pozornosť.

V roku 1906 sa začalo uvažovať o stavbe podkrovia, na ktorého projekte sa postupne podieľali architekti Siedek, Walcher a Šonský. Podoba podkrovia bola výrazne limitovaná rozdielnou výškou miestností na prvom poschodí a prianím majiteľa, aby sa na exteriéri budovy neuplatňovali žiadne novodobé strešné okná. Vznikli jednoduché interiéry, bez akýchkoľvek ozdôb, ktorých pôvab spočíva predovšetkým vo vtipnom využití čo najväčšej plochy pôdy a rôznych úrovní podláh.

 

 

 

Zámek Červená Lhota

Červená Lhota 1
378 21 Kardašova Řečice
Tel.: +420 384 384 228
E-mail: cervenalhota@budejovice.npu.cz
Web: www.zamek-cervenalhota.eu


 

Zdroj/autor: 133premier, CzechTourism, zamekcervenalhota, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa