DOMA Lietavský hrad je v zozname najohrozenejších pamiatok

2009-10-07 10:15:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY/ SLOVENSKO - Hrad Lietava, inkská pevnosť Machu Picchu v Peru a historický stred Buenos Aires sú len niektoré z 93 objektov, ktoré americký Svetový pamiatkový fond zaradil na svoj tohtoročný zoznam najohrozenejších pamiatok na svete.



O lietavskom hrade Svetový pamiatkový fond (WMF) na svojej internetovej stránke uvádza, že je v zanedbanom stave a vyžaduje stabilizáciu, že tiež chýbajú finančné prostriedky a angažovanosť spoločnosti v záujme jeho zachovania, ako symbolu dejín a celej lokality.

Hrad bol v Súľovských skalách na západnom Slovensku,  založený v 13.storočí. V 18.storočí bol opustený a dnes je to len veľká zrúcanina.

Na tohtoročnom zozname WMF sú pamiatky a pozoruhodné krajinné oblasti zo 47 krajín .

Zo Španielska bol do neho zaradený svetoznámy barcelónsky chrám Svätej rodiny, ohrozený výstavbou podzemnej dráhy, alebo andalúzska Sevilla, ktorej panorámu ohrozuje plánovaná výstavba vežovitej kancelárskej budovy.

Kvôli nekontrolovanej výstavbe sa na zozname ocitlo aj historické centrun Buenos Aires a stará časť afgánskeho mesta Herát.

Medzi objektami, ktoré fond považuje za dosť ohrozené, sú tiež historické domy v japonskom meste Kjóto, ryžové terasy na Filipínach, zdevastovaný cintorín v americkom New Orleansu a pevnosť v srílanskom meste Baticaloa.

Prezidentka fondu Bonnie Burnham povedala, že nový zoznam ozrejmuje kritický význam sústavnej starostlivosti o pamiatky a nutnosť spolupráce fondu s miestnymi úradmi s cieľom pokročiť v tomto smere vpred.

Svetový pamiatkový fond bol založený v roku 1965 s cieľom chrániť svetové kultúrne dedičstvo. So zápisom  pamiatky do zoznamu býva spojený aj finančný príspevok na jej obnovu.


 

Zdroj/autor: wmf,čtk,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: wmf

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa