DOMA Tatry v lete zachraňovali Slováci a Česi

2009-10-07 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Počet turistov vo Vysokých Tatrách počas tohtoročnej letnej sezóny oproti vlaňajšku poklesol. Turisti by ešte Tatry mohli navštíviť aj v októbri, počas ktorého sú otvorené aj všetky turistické chodníky.



Silnému celkovému prepadu zabránili zľavy, ktorými sa podarilo prilákať viac turistov zo Slovenska a Česka, povedal riaditeľ riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý.

   
"Nechceli sme, aby bol celkový prepad návštevnosti vyšší ako desať percent, to sa nám podarilo," uviedol Chudý. Približne o päť percent klesol počet ubytovaných hostí, o 15 percent padol počet jednodňových turistov Tatier. Ďalšie údaje o počte turistov Chudý nespresnil.
   
Majiteľom hotelov a ďalších turistických služieb sa tak podľa Chudého podarilo aspoň čiastočne nahradiť výpadky z príjmov po zimnej sezóne, počas ktorej prišlo do hôr až takmer o tretinu menej ľudí.
   
Aj v lete bolo v Tatrách výrazne menej turistov z Maďarska a Poľska, ktorých prišlo o pätinu menej ako zvyčajne. Dôvodom bol najmä pokles hodnoty forintu a zlotého voči euru, čo pre Poliakov a Maďarov zdražilo dovolenku na Slovensku.
   
Turistov zo Slovenska prilákali do Vysokých Tatier najmä zľavy. Balíky služieb, v ktorých je ubytovanie, strava a ďalšie atrakcie, zlacneli už v zime aj o 30 percent a tieto zľavy sa udržali podľa Chudého i v lete. Dovolenky sa tak pre Slovákov stali dostupnejšie, poznamenal.
   
Prekvapivo najsilnejším mesiacom letnej sezóny sa stal až september. Ten bol dokonca túto sezónu silnejší aj ako august, ktorý zvyčajne býva pre podnikateľov v Tatrách najziskovejší. Podľa Chudého tomu pomohli aj dva predĺžené víkendy v septembri.
   
Vyššie zľavy za služby by sa podľa Chudého mali udržať aj v zimnej sezóne. Tá sa v Tatrách môže začať v novembri.
   
Turisti by ešte Vysoké Tatry mohli navštíviť aj v októbri. Je to totiž posledný mesiac, keď sú pre návštevníkov sprístupnené vysokohorské chodníky. Od novembra sa už v Tatrách začína zimná uzávera chodníkov.
   


Zdroj/autor: zcrvt,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa