DOMA Ako žil košický kat

2009-10-01 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Košický kat väzňov nielen mučil, ale rany im aj liečil. Dokazujú to nádoby na liečivé masti, ktoré archeológovia našli v pivnici stredovekého väzenia.



Kat chcel podľa archeológa Dáriusa Gašaja predĺžiť život väzňov, aby z nich mohol vynútiť priznanie. Aj tieto predmety si môže verejnosť pozrieť v múzeu Miklušova väznica a Katov byt, ktoré po dvojročnej rozsiahlej rekonštrukcii včera opäť otvorili.

   
"Kat svoje obete nielen premyslene mučil, ale neskôr im vo väzenských celách rany aj sám liečil, len aby zniesli ďalšie mučenie," uviedol Gašaj, ktorý je archeológom Východoslovenského múzea. Masti, ktoré používal, boli pravdepodobne prírodné výťažky, ich presné zloženie však Gašaj nepozná. 
  
Nádoby našli archeológovia v pivnici stredovekého mestského väzenia, ktorá sa v minulosti používala aj ako smetisko. K nálezom, medzi ktorými je napríklad aj objav zvyškov stredovekej obuvníckej dielne, črepiny keramiky či vzácne drevené predmety, pomohla rekonštrukcia, počas ktorej múzeum celkovo obnovili.
   
Počas nej tiež zmenili expozíciu, ktorú doplnili o viacero doteraz nevystavených predmetov a dokumentov z histórie košických katov. Nechýbajú nástroje na mučenie, popravné meče, výplatná listina kata Petra z roku 1548 či časť zariadenia bytu mestského kata. Práve ten sa stal jednou z hlavných atrakcií múzea, popri pôvodnom mestskom väzení a mučiarni. 
  
V Košiciach sa podľa Gašaja vystriedalo viacero katov. Posledný z nich, ktorý slúžil ešte v 19. storočí, žil obnovenom byte, ktorý sa nachádza v dodnes z časti zachovanej veže bývalého mestského opevnenia. Mestská väznica je s katovým bytom spojená pôvodným nadchodom. 
   
Múzeum ročne pred rekonštrukciou navštívilo približne 20 tisíc návštevníkov.

 

Východoslovenské múzeum
Miklušova väznica
Hrnčiarska 7, Košice
Tel.055 / 622 28 56

Informačné centrum MiC KOŠICE - OD DARGOV
Hlavná 2, Košice
MiC   KOŠICE - AUTOBUSOVÁ STANICA
Staničné námestie 9, Košice
Telefón:  055 - 16 186 (+421 - 55 - 16 186)
Fax:  055-623 09 09 (+421 - 55 - 623 09 09)
E-mail:  info@MiCKOSICE.sk
www.MiCKOSICE.sk 

 

Zdroj/autor: čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa