DOMA Jaskyne bez návštevníkov

2009-09-30 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Slovenské jaskyne navštívilo od januára do konca augusta približne o tretinu menej turistov ako v rovnakom období roka 2008. Najvyhľadávanejšou je stále Demänovská jaskyňa slobody.



Jednou z hlavných príčin bol, nepochybne, nevýhodný kurz mien okolitých krajín voči euru. Najvýraznejšie, až o 40 percent, poklesol počet návštevníkov zo susedného Poľska, ktorí tvoria dlhodobo významnú časť našej klientely.

Cestu k nám si našlo aj o čosi menej Maďarov a Čechov, hoci ich stav je v posledných rokoch pomerne stabilizovaný,“ informovala Ľubica Nudzíková, vedúca úseku prevádzky jaskýň a marketingu Správy slovenských jaskýň (SSJ) Štátnej ochrany prírody SR so sídlom v Liptovskom Mikuláši. Pokiaľ vlani navštívilo jaskyne, ktoré spravuje SSJ, za prvých osem mesiacov 600 801 ľudí, v tomto roku iba 394 684.

Najvyhľadávanejšou zostala Demänovská jaskyňa slobody, ale 80 881 návštevníkov predstavuje iba o čosi viac ako polovicu zo 153.332 návštevníkov v rovnakom období minulého roka.

     
Výrazný pokles zaznamenali aj ďalšie tri tradične najnavštevovanejšie slovenské jaskyne, konkrétne Belianska, Demänovská ľadová a Dobšinská ľadová.

V prípade Dobšinskej ľadovej jaskyne to bolo do značnej miery spôsobené iba dvojmesačnou letnou prevádzkou pre rekonštrukciu infraštruktúry, ktorá je financovaná zo štrukturálnych fondov EÚ. Po skončení sezónnej prevádzky v Demänovskej ľadovej jaskyni začnú od októbra s opravou jej prehliadkovej trasy, spojenou s osadením nekorodujúceho zábradlia.
    
S výnimkou spomínaných dvoch rekonštruovaných jaskýň budú všetky ostatné otvorené minimálne do konca októbra.

Belianska a Demänovská jaskyňa slobody budú v prevádzke do polovice novembra, ich brány sa znovu otvoria 27. decembra.

Važecká jaskyňa je otvorená do konca novembra a Domica až do konca roka.

 

Zdroj/autor: ssj,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa