DOMA Svetový deň turizmu je aj rozlúčkou s letom

2009-09-27 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Ukážky ľudových remesiel, historický šerm, chodúľové divadlo či miestne hudobné skupiny - to je iba časť pestrého programu, s ktorým sedem miest na Slovensku dokazuje svoju jedinečnosť aj pri dnešných oslavách Svetového dňa turizmu.



Výber dátumu (27. september) za Svetový deň turizmu nie je náhodný. V tento deň totiž letná turistická sezóna končí na severnej zemskej pologuli a začína sa na južnej. Hlavnou témou tohtoročného dňa je Oslava rôznorodosti turizmu.

"Cieľom osláv Svetového dňa turizmu na Slovensku je predovšetkým podpora domáceho cestovného ruchu. Oslavy vo vybraných mestách budú už druhý rok v réžii Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) v spolupráci so samosprávnymi krajmi," uviedla generálna riaditeľka SACR Svetlana Gavorová.

Všetky sprievodné podujatia v mestách, ktoré sa začali v piatok 18. septembra v Nitre a zavŕšia sa 3 a 4. októbra v Stupave, sú pre Slovákov bodkou za letnou turistickou sezónou 2009 a pozvánkou na zimnú sezónu 2009/2010.

Turistickým vláčikom, rôznymi súťažami či letom balónom vyvrcholili oslavy dňa turizmu v piatok 25. septembra v Kežmarku a v Prievidzi. Tento víkend sa oslavuje v meste smaltovníctva, vo Fiľakove, na Hrade Strečno a v Kúpeľoch Štós. Kúpele pripravili napríklad prehliadku historických vozidiel, remeselnícky jarmok a svetelno-hudobnú šou. Na Hrade Strečno dnes pokrstia knihu Chuť regiónov Žilinského kraja a uskutoční sa i ochutnávka jedál.

 

Prvýkrát Svetový deň turizmu vyhlásili na Valnom zhromaždení Svetovej organizácie turizmu (UNWTO) v roku 1979 v Španielsku. Tohtoročné oslavy majú navyše prívlastok jubilejné. Už 30 rokov jeden deň v roku, 27. septembra, oslavujú spoločne cestovatelia, turisti, milovníci aktívneho využívania voľného času, sprievodcovia cestovného ruchu, profesijné organizácie a verejnosť. Všetky akcie, každoročne uskutočnené na aktuálnu tému pri príležitosti Svetového dňa turizmu, sledujú zvýšenie povedomia o význame turizmu medzi ľuďmi a jeho prínos k rozvoju spoločnosti.

 

Zdroj/autor: tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: tasr

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa