DOMA Kam cez víkend

2009-09-25 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Výber kultúrnych a spoločenských podujatí na víkend...



 

 

 

 

 

 

  • Stredoveké slávnosti na hrade Hrušov

V nedeľu 27. septembra sa na hrade Hrušov uskutočnia stredoveké slávnosti. V čase od 13.00 do 18.00 sa návštevníci môžu tešiť na dobové tance, stredovekú hudbu, historický šerm a prezentáciu tradičných remesiel.

 

Svetový deň cestovného ruchu bude prebiehať oddnes do nedele vo Fiľakove a okrem žánrovo rôznorodej hudobnej produkcie ukáže prácu Horskej služby Donovaly, návštevníci si budú môcť pozrieť ukážky psích záprahov či vydať sa na turistický výlet do geoparku.

 

Podujatie Dni cestovného ruchu v Malackách začína dnes a bude pokračovať aj zajtra. Počas podujatia budú bezplatné prehliadky kaštieľa, kostola, kláštora, krýpt a synagógy. Po oba dni bude otvorené aj Múzeum M. Tillnera v priestoroch Mestského centra kultúry na Záhoráckej ulici.

 

Počas dnešného a zajtrajšieho dňa sa v Tokajskej vínnej oblasti budú konať oslavy dobrého vínka – Tokajské vinobranie. Tradične bude z Košíc vypravený Tokajský parný expres. Podujatie je súčasťou osláv Svetového dňa turizmu a Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

 

Počas víkendu sa v Kežmarku uskutočnia oslavy Svetového dňa turizmu pri príležitosti 740. výročia prvej písomnej zmienky o meste. Návštevníci sa môžu tešiť na bohatý kultúrny program a sprievodné podujatia.

 

Počas trojdňového podujatia Svetový deň turizmu v kúpeľoch Štós sa môžete tešiť na množstvo zaujímavých akcií. Okrem iného uvidíte koncert v štýle jazzu, ľudové tance, moderné tance, dychovku, remeselnícky jarmok, prehliadku historických vozidiel a veľa ďalšieho.

 

Podujatie pod názvom Rytierske dni na Bojnickom zámku je výchovno-vzdelávacie a zábavné podujatie zamerané predovšetkým na deti a organizované školské skupiny. Námet vychádza z dejín bojnického zámku a prostredníctvom širšie koncipovaných príbehov sa snaží oživiť postavy rytierov z minulosti a ich výchovu ku kladným životným hodnotám a stavovským cnostiam.

 

Aj na hrade Strečno sa zajtra budú konať oslavy Svetového dňa turizmu. Vy počas nich môžete spoznať "Chuť regiónov Žilinského kraja".

 

Historické centrum mesta sa dnes na Námestí slobody v Prievidzi premení a ožije kultúrou pri príležitosti osláv Svetového dňa cestovného ruchu. Pre návštevníkov podajutia sú pripravené nové pútavé propagačné materiály o turistických atraktivitách a možnostiach trávenia voľného času v Trenčianskom kraji.

 

Mesto Stará Ľubovňa pozýva všetkých na svoj tradičný jarmok, ktorý sa uskutoční počas víkendu. Návštevníci jarmoku si budú môcť vybrať z bohatej ponuky ľudovoumeleckých výrobkov a iného tovaru a tiež z pestrej palety kultúrneho programu.

 

Už po osemnásty raz sa v Nitre uskutoční Medzinárodný festival Divadelná Nitra. Prvý večer festivalu bude patriť slávnostnému odovzdávaniu prestížneho ocenenia Dosky. Ďalej na návštevníkov festivalu budú čakať predstavenia súčasného tanca, činohra, komédia, dráma, divadelný jarmok, lampiónový sprievod, hry, súťaže, divadelné a výtvarné tvorivé dielne a veľa ďalšieho.

 

Počas víkendu sa v Modre uskutočnia už tradičné oslavy vína – vinobranie. Pre návštevníkov sú pripravené koncerty, ohňostroj, mažoretky a ďalší bohatý kultúrny program.

 

Tucet džezových zoskupení zo Slovenska, Českej republiky a Rakúska sa predstaví dnes a v sobotu (26.9.) v rámci 15. ročníka Trenčianskeho džezového festivalu Jazz pod hradom

"Festival otvorí dnes tradične na Mierovom námestí dixieland F DUR zo Zlínskeho kraja a pozve priaznivcov džezu do Piano Clubu Pod Sokolice. Domáce džezové osobnosti budú určite dostatočným dôvodom na návštevu piatkového programu," informoval riaditeľ festivalu Ján Babič s tým, že program tohtoročného festivalu zhustili do dvoch dní, čo však na kvalite zoskupení neuberie.  V dnešnom večernom programe v Piano Clube vystúpia Carpathian Blue Sunset, Apes Corporation a osobnosť slovenskej džezovej scény Silvia Josifoská. Tú bude tentoraz sprevádzať kvarteto hudobníkov Ondrej Krajňák, Štefan Bartuš, Ondřej Štveráček a Marian Ševčík.
Sobotný program odštartujú krátko pred 13. h na Mierovom námestí džezové nádeje z Bánoviec nad Bebravou Big bang. Večer vystúpi v Piano Clube hráčsky vyzreté a žánrovo ustálené zoskupenie A' Conto, v európskej premiére predstaví Trenčanom dobre známy Rakúšan Karlheinz Miklin s novým hudobným telesom Double trio. Bonbónikom na sobotňajšej džezovej torte bude vystúpenie zoskupenia Bass inferno s Jurajom Griglákom, bratmi Vizváriovcami, Michalom Bugalom a Martinom Valihorom. Bonusom za 16. ročníkom festivalu bude v stredu (30.9.) vystúpenie českého tria Bluff Note v komornom prostredí Steps klubu.

 

 

Zdroj/autor: sacr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa