VÍKEND Multimediálny Barbakan

2009-09-24 14:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - V priestoroch banskobystrického pamätníka SNP včera otvorili multimediálny festival Barbakan (23.– 27. septembra), vďaka ktorému mesto ožije filmom, hudbou, výtvarným i literárnym umením.



"V rámci festivalu je možné vidieť toho habadej, od výtvarných projektov, cez hudobný plnohodnotný festival a takisto filmový," povedal jeden z organizátorov festivalu Miro Lánik.

     
Filmový Barbakan prinesie päť dní trvajúcu prehliadku filmov v deviatich sekciách. "Vlajkovou loďou bude súťažná sekcia študentských filmov, kde sa predstaví 17 filmových škôl z 11 krajín," objasnila Grešová. Program filmového Barbakanu sa bude premietať v troch kinosálach.
     
V rámci hudobného Barbakanu (25.– 26. septembra), ktorý sa z predchádzajúcich ročníkov udomácnil v klubových priestoroch, zahrajú hudobníci na viacerých menších pódiách v centre mesta. "Na väčšine scén budú mať priestor kapely a live projekty, dve scény budú patriť dídžejom," konštatovala Grešová.
     
Organizátori festivalu z Občianskeho združenia Vresk Factory zároveň dávajú čo najviac priestoru domácim skupinám. Lokálnu, stredoslovenskú scénu budú reprezentovať interpreti ako Plastic Swans, Kubiz, Nové mapy, Sto múch, Ear Drum Crew, Free Tessa Crew a iní.
     
Na tohtoročnom Barbakane sa pokrstí nová kniha Petra Šuleja. Túto časť nazvali literárnym Barbakanom. "Peter Šulej je spisovateľ, ktorý je z Banskej Bystrice, vyšla mu nová kniha, urobí sa takisto dramatické čítanie z nej pod režijným vedením Jána Šimka."
     
Výtvarná časť Fine art sa začala už 8. septembra, a to vernisážou výstavy Michaely Rázusovej Nociarovej "Po hlad". Tá potrvá do 6. decembra v priestoroch Stredoslovenskej galérie na námestí Štefana Moyzesa. Fine art sa okrem galerijných priestorov objaví aj v uliciach, na ktorých budú výtvarníci tvoriť svoje diela v rámci projektu Space a Star Trek.

Program festivalu Barbakan doplní aj tento rok neoficiálna štvrtá časť festivalu - bedmintonový turnaj Barbakanovica, do ktorého sa môžu prihlásiť účinkujúci i návštevníci festivalu.

 

 


Zdroj/autor: vresk,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa